Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Viking Museum

Het viking museum biedt informatie over de democratie onder vikingen

In het vikingmuseum vind je informatie over hoe de democratie ingevoerd werd bij de vikingen. Vrouwen speelden hier al een zeer belangrijke rol in. In het vikinghuis is dan ook een ruimte waar overlegd werd en besluiten werden genomen. Daar kan je nu bediend worden van een viking maaltijd.

Viking schepen in het viking museum tentoongesteld

Men bouwde al viking schepen tot 30 meterlang. Het waren snelle handzame zeilers. Bekend is dat de vikingen reizen maakte met die schepen naar America, Ijsland, Miidenlandse zee, Engeland, Zwarte zee, Schotland, Nederland, Duitsland en Frankrijk. 

Deze boten zaten goed in elkaar. Zij vonden ook bijvoorbeeld de “lenspomp” uit. Deze pomp was van levensbelang, omdat de boten een zeer laag vrijboord hadden sloeg er nog wel eens een golf over heen. Er waren dan ook altijd een paar vikingen belast als pompers om het water weer zo snel mogelijk uit de boot te pompen. In het viking museum kan je een uurtje meezeilen op een van de viking schepen. Neem deel aan een zomerreis van Byzondere Reizen en beleef met ons het viking museum op de Lofoten.

Demonstraties van ambachten in het viking museum

In het vikinghuis zijn demonstraties van vele oude ambachten die in de vikingtijd gebruikt werden. In het viking museum kan je echt de sfeer proeven van toen.  De vikingen waren een ondernemend volk en deden vele praktische uitvindingen.  De bouw van de vikingschepen was er een van, men bouwde snelle zeewaardige zeilboten waar mee naar verre bestemmingen werd gevaren. Maar ook vele gebruiksvoorwerpen, kleding, zeilen, touwen en blokken bedachten zij. Ook met glas en ijzer waren zij erg handig.

Viking festival in het viking museum

Elk jaar meestal in augustus wordt het viking festival georganiseerd in en rond het Lofoter Viking museum. Het gebied rond het viking museum is een mooi natuurgebied wat de sfeer van het viking museum en het viking festival zeker ten goede komt. De viking markt is gezellig en bied een grote verscheidenheid aan marktkraampjes met mooie viking sieraden, messen, zwaarden, mutsen en vele andere attributen uit de vikingtijd. Mensen uit heel europa verkleed als vikingen demonstreren vele technieken uit de viking tijd. Ook geven zij theater voorstellingen, nemen deel aan wedstrijden met viking spelen.

Onstaan van het viking museum

Begin jaren 90 is het vikinghuis nagebouwd zoals dat er in het jaar duizend uitgezien heeft. Het is een groot huis van meer dan 80 meter lang en 9 meter hoog. De bouwmethode is zoveel mogelijk nagebootst zoals in het jaar 1000 gebruikelijk was.

Het huis is nu een centraal onderdeel in het Lofoter viking museum. In 2015 werd het viking museum uitgebreid met een moderne audioafdeling, filmzaal en overdekt terras wat de winkel en het restaurant met elkaar verbindt. Nu in 2017 is het een druk bezocht viking museum dat juist in de zomerperiode vele activiteiten heeft.

Op de reizen van Byzondere Reizen bezoeken we vrijwel altijd dit viking museum.