Vikingen op de Lofoten

De Vikingen leefden in Noorwegen van iets voor het jaar 800 voor Christus tot ongeveer 1050 na Christus.
De Vikingen woonden niet alleen in Noorwegen, maar ook in Denemarken en Zweden. Ze woonden met hun hele gezin op boerderijen in grote zogenaamde langhuizen, zoals te zien op de foto hierboven.

Als het past in het programma brengen we op onze reizen een bezoek aan het fraaie open lucht Viking museum in Borg. In de zomer kan je daar het echte Viking leven zelf ervaren.
Vikingen stonden vooral bekend als goede schepenbouwers, of dat waar is, valt te betwijfelen. Van de Sami familie die wij op onze reizen vaak bezoeken hebben we juist begrepen dat het de Samen waren die meesters waren in het bouwen van Vikingschepen. De vikingen waren de durfallen en reisden  veel en ver me deze open schepen. Zowel naar West- als Oost-Europa. Het doel was voornamelijk handel drijven of een nieuwe woonplek te zoeken. Sommige Vikingen reisden ook om te stelen en te doden, en om te krijgen wat ze wilden. Daarom verwierven ze een reputatie als wrede mannen die graag vochten. 

Terwijl de mannen vertrokken, zorgden  de vrouwen voor de kinderen en de boerderij.
Soms namen de mannen krijgsgevangenen mee van hun reizen om  als slaven te gebruiken.

Vikingen spraken Norrønt. In Europa werden woorden uit deze taal vermengd met bijvoorbeeld Engelse woorden. Als gevolg hiervan zijn er nog steeds woorden die erg op elkaar lijken.

Authentiek vikingschip van het Vikingmuseum op de Lofoten