Skrei, de motor van de Lofoten economie

Arctische kabeljauw: Skrei

Skrei is een kabeljauw soort van de Barentszzee, die elk jaar naar de Lofoten zwemt om daar te paaien en kuit te schieten. Deze Skrei wordt al eeuwen lang gevangen in de periode januari/maart en wordt traditioneel gebruikt om Stokvis en klipvis van te maken. Voor het ontdekken van olie en gas was Skrei het belangrijkste export product van Noorwegen. Op de Lofoten is het de motor van de economie.

skrei kabeljauw stokvis Lofoten

Van vastenvis tot delicatesse

In grote getallen arriveert de zeven tot acht jaar oude kabeljauw na een lange tocht vanaf de Barentszzee op zijn paaigronden rond de Lofoten archipel om er kuit te schieten. Tijdens deze enorme reis ontwikkelt zich een rijk, erg wit vlees met een bijzondere smaak. De wangetjes, de keelspieren en het staartstuk vormen voor de liefhebbers een absolute delicatesse.  

Het klimaat op de Lofoten met zijn kenmerkende droge lucht is ideaal geschikt om de kabeljauw in de buitenlucht te conserveren. In gedroogde en geconserveerde toestand heeft de Skrei uiteindelijk een gewicht van ongeveer 30% van toen het gevangen werd. Een ideaal export product, met name naar katholieke landen. Duizenden jaren heeft de kabeljauw een belangrijke rol gespeeld in de voedselvoorziening van met name Europa. Nu is het een luxe product. In de middeleeuwen bestempelde de katholieke kerk de de gedroogde versie van de kabeljauw tot "vastenvis", de stokvis. Daarmee konden bevolkingsgroepen die ver van zee woonden aan hun kerkelijke verplichtingen voldoen: vis op vrijdag en gedurende de vastenperiode voor Pasen.

 

skrei vangst lofoten