Winter op de Lofoten

Wat is er te doen

In de winter bieden de Lofoten  een scala aan activiteiten. De winters zijn op de Lofoten relatief mild en lang. De officiele winter start natuurlijk pas 21 december en loopt tot 21 maart. De praktijk is iets anders. Het kan al sneeuwen rond half oktober en tot ver in april kunnen er nog sneeuwbuien voorkomen.

De zogenaamde “wild skiers” skien tot ver in mei nog van de steile bergen. De temperaturen  in de winter liggen gemiddeld rond de -2 graden. Als het extreem koud is zou het -18 graden kunnen worden, maar dat zijn echt uitzonderingen.

De warme golfstroom in de oceaan zorgt voor deze milde temperaturen. Bij een oostelijke of noordelijke stroming is het koud en bij een zuidwestelijke stroming  kan het kwik ruim boven de nul graden komen. Hoger in de bergen is er wel sneeuwzekerheid, zeker in de periode van januari tot in mei. De lagere gebieden hebben wel vaak sneeuw, maarde sneeuw dooit ook wel eens weg in deze periode. Midden op de eilanden is er altijd voldoende sneeuw voor het sneeuwwandelen.

sneeuwwandelen op de lofoten

Sneeuwwandelen tijdens de Lofoten winter

Sneeuwwandelen is echt een belevenis en iedereen met een redelijke conditie kan het. Tijdens  de Noorderlichtreizen in het winterseizoen (februari en maart) bieden we de mogelijkheid voor begeleide sneeuwwandeltochten. 

Byzondere Reizen breng je in de winter naar ongerept maagdelijke sneeuwgebieden waar je geen mens tegen komt. De witte winterse Lofoten natuur is indrukwekkend. Een onvergetelijke belevenis om met de “truger” (sneeuwschoenen) door heen te wandelen. Deze sneeuwschoenen zijn modern in kunststof uitgevoerd en kunnen makkelijk onder je bergwandelschoenen bevestigd worden. Je kan er redelijk normaal mee lopen, niet meer zoals vroeger wijdbeens  met die “tennisrackets”

Sledehondentocht tijdens Lofoten winter vakantie

Als de weersomstandigehden het toe laten is het mogelijk om deel te nemen aan een sledehondentocht. Na uitvoerige instructies mag je zelf de honden inspannen met behulp van de begeleiders. Per persoon krijg je een slee met vier honden er voor. Werken met deze honden en het berijden van de slee in de prachtige witte natuur is een onvergetelijke belevenis. 

hondensledetocht winter lofoten

Extreme winter sporten

Steeds meer mensen uit de Alpenlanden, Noren en Zweden komen naar de Lofoten om deel te nemen aan “wild skien” wat eigenlijk valt onder de noemer “exstreem sport”. Zij lopen met de skies helemaal tot de toppen die rond de 800 meter hoog zijn en gaan langs de meest spectaculaire steile wanden weer naar beneden. Mooi om naar te kijken!

Varen in de winter

Een vaartocht rond de besneeuwde Lofoten is zeker een aanrader. Het ziet er allemaal heel arctisch uit. De zee rond de Lofoten bevriest niet door de warme golfstroom. Bij windstil weer en strenge vorst kunnen sommige fjorden tijdens de winter wel bevriezen. Dat komt door het zoete water dat van de bergen stroomt, bij windstil weer over het zwaardere zoute water vloeit en sneller bevriest dan zoutwater.

De arctische vogels die rond de Lofoten komen tijdens een Lofoten winter zijn zeer interessant. Denk daar bij aan de geelsnavelduiker, ijseenden, ijsduikers, parelduikers, koningseiders, kleine alken e.d. 

Wil je meer weten over een Lofoten winter vakantie?

Als je meer wilt weten over één van onze Noorderlichtreizen, neem dan contact met ons op of bekijk ons aanbod.