Vissen op de Lofoten

Vissen zit voor de gemiddelde Noor in de genen. Je hebt hier ook geen viswinkels, want vissen vang je immers zelf.

Op zee, in de fjorden, in zout water is het vissen hier voor iedereen vrij. Beroepsvissers hebben natuurlijk wel hun quota. En als hobby visser mag je ook niet tot het oneindige de zee leeg scheppen, vanzelfsprekend. Maar een Kabeljauw, Koolvis, Heilbot of Makreel vangen voor eigen gebruik is prima.

In zoet water, op de stroompjes en meertjes die hier vaak prachtig verscholen in het landschap liggen, gelden andere regels. Die regels worden door de grondeigenaar, of vereniging van grondeigenaren vastgesteld. En wat die regels zijn, is vaak moeilijk om achter te komen. De lokale krant Lofotposten heeft de handschoen opgepakt, zoveel mogelijk informatie verzameld en die op een google map gepubliceerd. Hieronder het resultaat.

Ze hebben iedereen om aanvullingen en commentaar gevraagd, dus in de komende tijd zal nog wel een en ander veranderen, maar het maakt wel een hoop duidelijk.

Veel visplezier en laat de verse zalm of zalmforel smaken!

Als er in onze groepsreizen belangstelling is om te vissen, dan maken we bij voorkeur gebruik van een begeleidde vistoer bij de organisatie XXLofoten. Dan maak je het authentieke gevoel van vissen op Skrei mee. Skrei is de naam voor de kabeljauw die in groten getale vanaf de Barendszee naar het Vestfjorden komt om te paaien. Nog steeds is de vangst van de kanbeljauw een belangrijke economische motor van de Lofoten. Nota bene, de vis die je vangt mag je ook meenemen!