Dagtrip naar Store Molla

Hemelsbreed is het 21 kilometer van Kristine Moen Huset naar het eiland Store Molla. Toch is het met de auto bijna 5 kwartier rijden. Een schitterende trip over de E10 richting het oosten tot over de Raftsundet brug. Dan rechtsaf naar Digermulen. We rijden dan 20 betoverende kilometers langs Raftsundet. In Digermulen aangekomen ligt een oude ferry klaar voor een 8 minuten durende overtocht naar Finnvik op Store Molla.  

Store Molla op de Lofoten

De economische motor van het eiland Storemolla was de visolie industrie in het uiterst zuidelijk gelegen Brettesnes. Nadat de haring had besloten om een andere route te kiezen viel deze industrie stil en sindsdien is het aantal inwoners van Store Molla verminderd tot ongeveer 30 mensen.

In de zomervakanties is dat anders en komt het hele eiland weer tot leven. Een prima gravel weg voert ons van Ulvåg, Gullvika, Haversand, Øyhelle naar Brettesnes en terug.  De uitzichtpunten en witte zandstranden zijn adembenemend.

Als het weer en de sneeuwsituatie het toestaat steken we wandelend het eiland midden over. Vanaf het hoogste punt zie je hoe mooi en ook hoe strategisch dit eiland ligt. Begrijpelijk dat dit eiland al in de steentijd werd bewoond en de Vikingen in Brettesnes een grote nederzetting hadden. De resten daarvan zijn in het landschap zichtbaar.