Tips voor onze gasten

De groep

Onze groepen zijn in de regel niet groter dan 8 personen, dan kunnen we precies op stap met onze ruime bus. Iedereen is welkom, alleengaanden of met z'n tweeën, jong en oud. De diversiteit en kleinschaligheid van onze groepsreizen is één van onze sterke punten. Voorafgaand aan de reis verstrekken we desgewenst de gegevens aan de deelnemers onderling zodat er gezamenlijk gereisd kan worden of bijvoorbeeld een whats-app groep aangemaakt kan worden.

Het programma

De reisbeschrijving geeft inzicht in wat we gepland hebben te doen. Hoe de reis precies verloopt hangt altijd af van het weer en van de groep zelf. We houden rekening met iedereen.

Het weer

Het klimaat op de Lofoten en Vesterålen, 300 kilometer boven de poolcirkel is gematigd. Dit komt door de invloed van de warme golfstroom. 
Gemiddeld is het er zo'n 5 graden kouder dan in Nederland. De temperatuur valt dus wel mee. Maar het weer is wel erg veranderlijk en de wind kan het erg koud maken. Op één groepsreis kan je alle seizoenen meemaken.

Wees dus op alles voorbereid. Warme kleren (veel laagjes), regenkleding, muts, handschoenen en stevige liefst waterdichte schoenen! Wil je vast kijken hoe het weer er nu en voor de komende dagen uit ziet? Kijk dan bij Windy of bij Yr!

Wandelingen

Onze wandelingen stemmen we af op de wensen en capaciteiten van de deelnemers. Voor het wandelen is het altijd handig als je beschikt over:

  • één of twee nordic walking stokken. De wandelpaden zijn hier zelden vlak, regelmatig gaan we over rotsachtig terrein. 
  • een thermoskan en broodtrommel of iets dergelijks voor je lunch. Bij het ontbijt kan je je lunchpakket samenstellen.
  • een zitmatje, dat scheelt veel optrekkende koude als we onderweg pauzeren.
  • een rugzakje voor de wandelingen.
  • in de late herfst en de winter kunnen spikes onder je schoenen het leven een stuk veiliger maken. We hebben die spikes eventueel te huur of te koop.
  • een zonnebril!

Beddengoed en handdoeken aanwezig

In de badkamer liggen per persoon 2 handdoeken, een grote en een kleine. Ook het beddengoed is inclusief. 

In de gang boven bij de slaapkamers ligt een föhn voor algemeen gebruik.

Sloffen o.i.d.

Naar goed Noors gebruik blijven de buitenschoenen altijd in de hal. Het is slim om pantoffels of slippers voor binnen mee te nemen.. 

Muziek

Er is een mogelijkheid voor het afspelen van CD’s en DVD’s. Je kunt in de woonkamer ook muziek van bijvoorbeeld je Ipad, een usb stick, of via een aux ingang afspelen. Verder is er Chromecast voor streamen van audio en video. Er is een gitaar en een blokfluit voor algemeen gebruik! 

Statief

Voor opnames van het Noorderlicht is het belangrijk om te beschikken over een statief. Lees hier meer praktische tips voor het fotograferen van het Noorderlicht.

Bagage

Soms gebeurt het dat er onderweg bij de luchtvaartmaatschappij een koffer kwijt raakt. Die wordt dan altijd snel weer gevonden en meestal de volgende ochtend bezorgd. Maar het is dus wel handig om, als je de mogelijkheid hebt, wat spullen over je verschillende bagagestukken te verdelen. Eventuele medicijnen kun je het beste in je handbagage meenemen.

Alcoholische dranken

Wijn, bier en sterke drank zijn in Noorwegen veel duurder dan in Nederland. Als je af en toe een slokje lekker vindt, neem dan gerust wat mee vanuit Nederland. Wij hebben in Kristine Moen Huset een kleine voorraad die tegen Noorse (!) kostprijs beschikbaar is.

Geld

Het is niet nodig om vooraf in Nederland Euro`s om te wisselen voor Noorse Kronen. Op de meeste plaatsen kan je gewoon met je pinpas betalen. Je kan ook geld pinnen bij pinautomaten. In Noorwegen noemen ze dat een Minibank.

De uitgaven die je tijdens een gemiddelde groepsreis doet voor entree van musea en excursies, ferry`s, consumpties in etablissementen onderweg en eventueel wijn, bier en/of frisdrank in Kristine Moen Huset liggen in de regel tussen de 150 en 250 euro per persoon.  

De actuele koers van de Noorse Kroon vind je hier.

Verzekeringen

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten. En ook een annuleringsverzekering is heel verstandig, bijvoorbeeld van de ANWB.


Versie: 22 januari 2022