Middernachtzon

Een Midzomernacht ervaring...

 De midzomernachtzon is alleen te zien boven de poolcirkel. Hoe noordelijker je komt hoe hoger midden in de nacht de zon aan de hemel staat. In Laukvik, vanaf het terras van Kristine Moen Huset, is de midzomernachtzon te zien van 23 mei tot en met 23 juli. De zon gaat dan `s nachts niet onder.

Vanaf begin mei tot half augustus wordt het hier op de Lofoten niet donker.

De Lofoten eilanden tijdens de middernachtzon

De Lofoten eilanden in Noord-Noorwegen liggen twee tot driehonderd kilometer boven de poolcirkel. 

Naast de midzomernachtzon is er natuurlijk veel meer te zien en te doen op de Lofoten. De natuur is overweldigend, de combinatie van de steile bergen en de zee is fantastisch. Je kunt er mooie bergwandelingen maken, leuke plaatsjes bezoeken, vissen en vogels spotten en in de midzomernachtzon periode zijn er vele soorten bloemen te zien.

middernachtzon in Laukvik

Speciaal licht tijdens middernachtzon

Tijdens de midzomernachtzon-periode is rond middernacht het licht heel speciaal. De bergen en de zee kleuren vaak oranje, roze en paars-achtig. Als er tegen middernacht zeedamp binnen drijft ziet het er helemaal prachtig uit.

Maar ook de periode voor en na de midzomernachtzon zijn bijzonder. In die periode heb je prachtige langdurige zonsondergangen en zonsopkomsten. 

Het noorderlicht tijdens de middernachtzon

De zon en het noorderlicht zijn met elkaar verbonden. Vanaf de zon waait het hele jaar door een zonnewind die kan leiden tot noorderlicht. Alleen in de zomer is er teveel 'gewoon' licht van de zon.

Vanaf half september tot begin april is het `s avonds donker genoeg om het Noorderlicht te zien. 

middernachtzon

De middernachtzon en de natuur

De middernachtzon heeft grote invloed op de natuur. Zodra de zon na 23 mei niet meer ondergaat, zie je de bomen en planten plotseling een enorme groeispurt maken.
Het gras hoef je op de Lofoten vrijwel nooit voor 23 mei te maaien, plots gaat het gras supersnel groeien en moet je tijdens deze middernachtzon periode minstens twee keer per week het gras maaien.
Aardappelen hebben hier maar 90 dagen nodig om te volgroeien, in Nederland 130. Ook broedende vogels zoals papegaaiduikers, alken, zeekoeten en Jan-van-genten profiteren van het overvloed aan licht.

Op "ons mensen" heeft het ook invloed. Je wilt eigenlijk niet naar bed, omdat het hier in de midzomernachten zo vreselijk mooi is. Dus kan je er voor kiezen om laat in de avond nog een wandeling te maken! Hieronder de middernachtzon over de Trolltindan, vanaf de top van de Keiservarden bij Digermulen, 14 juni 2020 rond 12 uur 's nachts.