Hurtigruten, een begrip!

In 1893 startte een expresdienst langs de Noorse kust die uitgroeide tot enerzijds een wezenlijk onderdeel van de Noorse infrastructuur, en tegelijk een toeristische trekpleister.

De onderstaande video is een onderdeel van een reeks aan Webinars die de Hurtigruten organisatie gestart is. Het geeft een schitterend inzicht in wat je bij ons kan verwachten en waar Noorwegen, en ook wij, voor staan! Neem even de tijd en laat je informeren over de historie van de Hurtigruten, de geschiedenis van Noorwegen, de betekenis van Cod, het noorderlicht, de middernachtzon, de twilight en nog veel meer!

Hoe Hurtigruten met haar maatschappelijk verantwoordelijkheid omgaat, wordt in dit webinar mooi toegelicht en is iets dat wij en velen in Noorwegen op een zelfde manier invullen.

Bijvoorbeeld, het afval dat wij op onze wandelingen tegenkomen proberen we ook zoveel mogelijk mee te nemen en 's avonds serveren wij zoveel mogelijk 'kortreist mat'..

Hurtigruten museum in Stokmarknes

In stokmarknes is de organisatorische zetel van de Hurtigruten organisatie. Het is dus ook niet vreemd dat je daar het hurtigruten museum aantreft. Dit museum is onlangs helemaal venieuwd en zeer de moeite van een bezoek waard. Voor veel noren is de hurtigruten zeer betekenisvol. Is het niet vanwege de post die het meeneemt, dan wel als reismiddel of voor velen ook een goede werkgever!

Hurtigruten Museum Stokmarknes

Hierboven zie je het hurtigruten museum (foto Museum Nord) met binnen de MS Finnmarken. Dit schip uit 1956 is volledig toegankelijk en ingericht op de manier waarop het vele jaren dienst heeft gedaan.

Ook kan je rondlopen in het interieur van het DS Finnmarken. Deze stoomboot heeft dienst gedaan van 1912 tot 1956 en dus ook de tweede wereldoorlog overleefd. Het dekgedeelte is na lang speuren teruggevonden in Beekbergen op de veluwe waar het bij een manege als hotel dienst heeft gedaan.

Hieronder de video over het transport van dit dekgedeelte terug naar Stokmarknes.

Het interieur is helemaal gerestaureerd en onder andere met 3D printtechnieken in de oude glorie hersteld. Je kan zelf, bijvoorbeeld in de rooksaalon, of de hutten ervaren hoe Olaf V, Koning van Noorwegen (1903-1991) het reizen met dit stoomschip ervaren heeft.