Hoe reis ik naar de Lofoten?
Hemelsbreed is de afstand van Amsterdam naar Laukvik op de Lofoten slechts 1.855 kilometer. Hoeveel kilometers je daadwerkelijk reist, is sterk afhankelijk van welk vervoersmiddel je kiest, of welke combinatie.
Bij onze groepsreizen is standaard je vervoer vanaf luchthaven Schiphol geheel verzorgd. Wij regelen alles dat nodig is om naar ons Kristine Moen Huset te komen en weer terug.
Als je het anders wilt reizen, bijvoorbeeld gedeeltelijk met de trein, boot of zelfs een camper, dan kan dat ook. Niks mooier om van je reis ook gelijk vakantie te maken!
Als je bij je boeking de kortingscode IKVLIEGNIET invult, dan trekken we de kosten van het vliegen (500 euro) van de prijs van de reis af, en kun je je reis op je eigen manier en tempo regelen.
Hieronder verschillende alternatieven ter inspiratie. Heb je vragen of ideeen, neem gerust contact met ons op, wij helpen je er graag verder mee.
Liz en Jos.
Hier stond een nieuwsbericht over de Holland Norway Lines en hoe prettig die reis is, maar helaas, dat is al weer verleden tijd. De boot is uit de vaart en de maatschappij is failliet. Hopelijk springt een andere organisatie in dit gat, want ze vervulden duidelijk een grote behoefte.
Hieronder een overzicht van de reismogelijkheden, inclusief onze ervaringen.
Naar de Lofoten met de auto
Over de weg is het op zijn kortst ongeveer 2.500 kilometer. Een super mooie route dwars door Noorwegen. Hoe meer langs de kust, hoe mooier.
Door Zweden kan ook, je mag wel sneller rijden, maar het duurt ongeveer even lang. En Zweden heeft veel bomen. Heel veel bomen.
Noorwegen is veel ruwer, veel dramatischer, de wegen slingeren meer. En hoe dichter je bij de kust rijdt, hoe lager de snelheid en hoe meer je gebruik moet maken van veerponten. Voor als je de tijd hebt, beslist een aanrader, gewoon doen. Dat kan ook heel goed met een elektrische auto, weten we uit eigen ervaring. Er zijn heel veel Tesla Superchargers, deze zijn vaak ook het voordeligst. Met andere laders is het soms even puzzelen met betaling.
Houd er alleen rekening mee dat je in de winter echt met winterbanden moet rijden, liefst zelfs spijkerbanden.
In de zomer heb je die niet nodig en is het een stuk makkelijker. Van Amsterdam naar hier is in drie dagen te doen, maar dan kan je onmogelijk genieten van al het moois onderweg. In vijf dagen is het plezierig te doen.
Overnachten kan in hotels of in hutten op campings onderweg. Of in een tentje natuurlijk. In Noorwegen is vrij kamperen toegestaan, als je maart de privacy van mensen respecteert en je rommel opruimt.
Naar de Lofoten op de motor
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de auto. In de winter niet te doen. In de zomer is het een pracht rit. Misschien is heen en weer een beetje te veel van het goede. Als je wilt, is het een optie om heen of terug te vliegen. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, in een enkele reis met de motor, laat het ons weten. Wij kunnen kijken wat we kunnen regelen, misschien is er met iemand een mooie match te maken, of regelen we een motor voor je.
Naar de Lofoten met de camper
Hetzelfde als met de motor, een droomreis!
Uit ervaring weten we dat een enkele reis eigenlijk precies goed zou zijn. Heen en terug is misschien teveel voor één vakantie. Laat het ons weten en misschien kunnen we iets voor je combineren. Wij kunnen ook kijken welk verhuuradres voor de camper dan het meest interessant is. Maar misschien heb je zelf een camper en is het een hele goede deal als iemand anders hem terug rijdt!
Naar de Lofoten met de boot
Alleen als je kiest voor het vliegtuig, dan lukt het je om aan het vervoer over water te ontkomen. In alle andere gevallen zal je op zijn minst één keer met een veerpont een stuk water moeten oversteken. Het is absoluut een aanrader om een kort of langer stuk te kiezen voor de Hurtigruten. Hieronder zie je de route zoals vroeger en nu nog steeds de postboot volgt. In Svolvær legt twee keer per dag de Hurtigruten aan, één keer gaand in noordelijke richting, de andere in zuidelijke richting. Je auto of motor kan mee. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie.
In de zomer kan je ook met diverse andere veerboten in Svolvær aankomen. Bijvoorbeeld de snelboot van Bodø wordt veel gebruikt. Alleen daar past geen auto op. Het is een schitterende overtocht. En als het wat slechter weer is, dan is het heel verstandig om een pilletje tegen zeeziekte te slikken. Omdat de luchthaven van Bodø dichtbij de haven ligt, is deze boot ook goed te combineren met vliegen.
Voor meer informatie over routes, tijden en prijzen van de diverse veerboten, kijk op Reisnordland.no.
Naar de Lofoten met de trein
Dit is vanwege de milieuaspecten echt ons favoriete transportmiddel. Van deur tot deur gaat het niet lukken. Maar dat geldt altijd voor de trein, "hij vertrekt van waar je niet bent, en gaat naar een plek waar je niet naar toe wilt". Dat is ook een deel van de charme ;-).
Onderweg kan je heerlijk rustig zitten, een praatje maken, af en toe naar de restauratie wagon lopen en als het even meezit ook heerlijk slapen in je slaapcoupé. En dat terwijl een schitterend landschap, al of niet sneeuwwit, aan je voorbij trekt. Als we het hebben over de route door Scandinavie, zijn er op zijn minst twee mogelijkheden.
Met Interrail naar de Lofoten
Om aan te sluiten bij een groepsreis is het een goede optie om een Interrail kaart aan te schaffen. Met een kaart van 7 dagen zou je in principe heen en weer moeten kunnen komen. Als je meer de tijd wil nemen, neem dan de kaart voor 10 dagen. Deze Interrail kaarten kan je aanschaffen via de treinreiswinkel.
Let wel op. Tegenwoordig moet je, of is het in ieder geval heel verstandig om langeafstand- of nacht-treinen vooraf te reserveren.
Door Noorwegen met de trein
De route door Noorwegen met de VY gaat van Oslo met een overstap op Trondheim naar Bodø. Deze route is niet alleen schitterend maar lijkt ook het meest punctueel te zijn. Reserveren doe je telefonisch via +47 61 27 90 88 of in Noorwegen op het station aan het loket. Over dit schitterende traject doe je ongeveer 18 uur.
Vanaf Bodø kan je kiezen voor een fraaie vlucht met propellervliegtuig naar Svolvær of de hierboven beschreven veerboot. Het station ligt tussen de haven en het vliegveld in, dus de keuze is naar rechts of naar links te lopen.
Er zijn plannen om deze treinverbinding door te trekken naar Narvik en verder, maar dat zal nog wel even duren. Als dat gerealiseerd is, dan laten we het beslist op deze plek weten.
Door Zweden met de trein
Het alternatief is met SJ van Stockholm dwars door Zweden naar Narvik. Deze tocht van tegen de 20 uur is echt hoe je je een treinreis voorstelt. Het materieel is iets ouder en de kans op verstoringen op de rails en de bijbehorende vertraging blijkt in de praktijk wat groter, zo hebben we proefondervindelijk vastgesteld. Met name het laatste stuk is schitterend, helemaal als er sneeuw ligt. De prijs verschilt niet veel van de route door Noorwegen. Het aantal plaatsen op de nachttrein Stockholm - Narvik is echter zeer beperkt, dus reserveren is een must! Hoe je dat doet lees je hier. Vanaf Narvik kan je met de bus naar Fiskebol of Svolvær en ben je bijna in Laukvik.
Je kan er ook voor kiezen om in Zweden, bijvoorbeeld in Kiruna, een auto te huren en vanaf daar zelf te rijden. Een auto huren is in Zweden echt een stuk goedkoper dan in Noorwegen! Dat geldt trouwens ook voor campers.
Naar de Lofoten met het vliegtuig
Hoe je het ook went of keert, het vliegtuig is een effectief vervoermiddel. Binnen een paar uur ben je van Schiphol op de luchthaven van Evenes of Svolvær. Voor onze groepsreizen maken wij standaard gebruik van Norwegian dan wel SAS, in combinatie met Wideroe voor de lokale vluchten.
Wij hebben er voor gekozen om het milieubelastende effect van vliegen te compenseren door voor iedere deelnemer aan een groepsreis mee te investeren in de groene revolutie van Justdiggit. Op onze pagina over duurzaamheid lees je daar meer over.
Via Evenes naar de Lofoten
Het voordeel van vliegen op Evenes is dat je alleen een overstap hebt in Oslo. In Evenes pikken we de deelnemers aan de groepsreis op, of zetten we daar af. In de zomer rijdt er ook een comfortabele Flybuss van Evenes naar Svolvær. Deze bus wacht bij vertraging op het vliegtuig.
Op Evenes kan je ook prima een auto huren. Wij hebben prettige ervaringen met Sixt en met RentaWreck. Van Evenes naar Laukvik is het ongeveer twee en een halfuur rijden, afhankelijk van de omstandigheden op de weg. De route is schitterend!
Vliegen op Svolvær
Het alternatief is Svolvær. Zeker in de winter met de besneeuwde wegen en redelijke kans op af en toe een (sneeuw)storm, heeft dit onze voorkeur. Met een halfuur ben je dan in Laukvik. Voor deze route heb je na je overstap in Oslo ook nog een overstap op Bodø. Enerzijds is dit natuurlijk weer extra gedoe en wachttijd. Anderzijds is de propellervlucht met Wideroe naar Svolvær ook wel iets dat je meegemaakt moet hebben. Wideroe is er trots op dat het beschikt over de beste piloten ter wereld. Zij trotseren met verve (bijna) alle weersomstandigheden! En als het helder weer is, is het zicht op de Lofoten adembenemend. In de herfst en winter kan je ook nog geluk hebben en het Noorderlicht vanuit het vliegtuig meemaken. Spectaculair.