Ver in het hoge Noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel, daar waar zee en lucht elkaar ontmoeten, ligt de Lofoten archipel, sprankelend in de middernachtzon van de zomer en het noorderlicht van de winter. 
De arctische natuur is op zijn best op deze eilandengroep, een aaneenschakeling van steile bergen, diepe fjorden en ongerepte natuur, gelardeerd met rood geverfde boothuisjes. 

Bekijk welke reis het beste bij je past. 


Groepsreizen op de Lofoten:


Is de reis van jouw voorkeur al uitverkocht, dan betreuren we dat zeer. Het is de keerzijde van het feit dat we nadrukkelijk voor kleinschaligheid kiezen. Geef ons in ieder geval een berichtje, je weet nooit. Als je je naam op onze reservelijst zet, laten we weten als er plekken openvallen of als we nieuwe reizen plannen. Klik hier op het formulier voor de reservelijst.


De Lofoten maand voor maand:

Januari op de Lofoten

De eerste maand van het nieuwe jaar zijn de dagen nog erg kort. Vanaf 7 januari laat de zon zich in Svolvær weer een stukje boven de horizon zien. In deze tijd ruimen de Noren hun kerstverlichting weer op en maken zich klaar voor het zonlicht. In Laukvik komt op 25 januari de zon weer boven de bergen uit. Het is een heerlijk gevoel als het zonlicht weer rechtstreeks het keukenraam in schijnt! De Lofoten ontwaakt uit zijn donkere tijd (Mørketid).

In Januari zijn de dagen erg kort. We ontwaken langzaam uit onze winterslaap. Deze maand hebben we in de regel nog geen groepsreizen gepland. Dat betekent niet dat het niet de moeite waard is. Integendeel! Het is hier dan heerlijk rustig en het licht dat er is, is prachtig. En met een beetje geluk wordt het blauwe licht overdag in de avond ingeruild voor het groen dansende Noorderlicht!
Als je dit toch graag zou willen meemaken, we staan open voor groepen die zich aanmelden. Dus mocht je met vrienden, familie of je fotoclub het idee hebben om 'in de donkere tijd' de Lofoten te bezoeken, neem gerust contact met ons op!

Februari en Maart op de Lofoten

In de maanden Februari en Maart zijn de dagen alweer langer. De winterslaap is voorbij en de Lofoten toont zich trots in een schitterend winterkleed. Met onze noorderlicht winterreizen maken we daar dankbaar gebruik van! In de avonden alle tijd om op zoek te gaan naar het Noorderlicht, terwijl we overdag er op uit trekken om te genieten van het winterse landschap, de fraaie fjorden en vissersdorpjes.

Tijdens onze wandelingen kunnen we genieten van de sneeuw. Doordat het meeste water bevroren is, kunnen we vrij gemakkelijk overal doorheen struinen. Als de sneeuwlaag lekker dik is, maken we gebruik van sneeuwschoenen. De sledehonden staan te popelen om je mee te nemen op een schitterende tocht op de Vesterålen. En voor wie de zeearenden graag van dichtbij wil zien organiseren we een fraaie boottocht naar het beroemde Trollfjord.

De SKREI vangst is in volle gang. Op het water is het een gezellige drukte met grote en kleine vissersschepen. De gevangen vis, kabeljauw die in grote aantallen vanaf de Barentszee naar Vestfjorden komt om te paaien, wordt met man en macht verwerkt en buiten op houten stellages gehangen om te drogen.

Volg de link en lees over ons aanbod aan Noorderlicht winterreizen. We houden de groepen klein zodat we goed rekening kunnen houden met ieders wensen en grenzen!

Een bezoek aan Rob en Threes van het Polarlightcenter is een vast onderdeel van de winterreizen. Het is heel interessant, en je maximaliseert de kans op het zien van het noorderlicht!

April en Mei op de Lofoten

Deze maanden zijn vaak lekker droog en de dagen beginnen in de aanloop naar de middernachtzon al flink te lengen. Met een beetje geluk is tot en met half april het Noorderlicht te zien. Verder is dit een hele mooie rustige tijd voor schitterende natuurwandelingen. De zon neemt in kracht toe, en de stijgende temperatuur zorgt er voor dat de natuur als het ware `ontploft`. In tijd van een paar dagen kan het winterse landschap helemaal plaats maken voor een frisgroene voorjaarssfeer. Vers gras, overal nieuwe scheuten aan planten en bomen.

Wij gaan in deze tijd veel in de natuur op zoek naar alles wat eetbaar is. Aan de kust oogsten we de meest uiteenlopende soorten zeewier. Later in het jaar zulen we dit op allerlei verschillende manieren terug laten komen in het eten.

In deze periode hebben we meestal geen groepsreis gepland. Als je hier wel belangstelling voor hebt, en je bent met een groep van minimaal 6 personen, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee over een mooi programma! Wil je met de trein komen, of een stuk met de Hurtigruten? Lees hier over de reis mogelijkheden naar de Lofoten.

Juni , Juli en Augustus op de Lofoten

Geniet van de schitterende bloemenpracht, de witte stranden en de grillige bergketens die eindigen in de azuurblauwe zee. Het voorjaar en de zomer vallen hier nagenoeg samen. Dat is niet zo raar als je weet dat de zon zich hier van 23 mei tot en met 23 juli de volle 24 uur van de dag laat zien.

Deze lange dagen zijn zeer geschikt om de grote diversiteit aan eilanden van de Lofoten en Vesterålen te verkennen. Mooie tijd voor wandelingen, boottochten, fietstochten of gewoon lekker struinen aan de kusten en op berghellingen. De temperatuur is aangenaam, tussen de 15 en de 25 graden.

Op onze zomerreizen gaan we de eerste week hele dag met je op stap, bezoeken de mooiste plekjes en lunchen ergens in de natuur of in een gezellig koffietentje. De tweede week laten we je vrij om zelf om met reisgenoten zelf op stap te gaan. Natuurlijk helpen we je als je dat wenst.

Het weer kan hier "midden op zee" en boven de poolcirkel wel heel veranderlijk zijn. Dus een winddicht jack, regenkleding en ook de korte broek met zonnebril behoort tot de standaard uitrusting.

's Nachts kan je bij onze vuurplaats aan zee heerlijk genieten van de middernachtzon! Voor de liefhebbers staat er een gitaar klaar in het Kristine Moen Huset. 

Volg de link en bekijk ons aanbod aan zomerreizen. Heb je speciale wensen of grenzen? Laat het ons weten, dan passen we daar een mouw aan! Onze groepen zijn klein en ons programma flexibel.

Ben je met een groep van minimaal 6 personen en wil je vanuit Kristine Moen Huset de Vesterålen en Lofoten verkennen? Neem dan contact met ons op en maak je specifieke wensen kenbaar. Met plezier denken we met je mee over een mooi programma.

September en Oktober op de Lofoten

In september worden de nachten snel weer donkerder en langer.  Dat betekent dat het vanaf begin september al weer mogelijk is om het noorderlicht te kunnen zien.

Samen met de schitterende herfstkleuren maakt dat de maanden September en Oktober misschien wel de mooiste maanden zijn om van de ongerepte natuur op de Lofoten en Vesterålen eilanden te genieten. De dagen zijn nog lang genoeg voor mooie wandelingen en er zijn bessen in overvloed, zoals tyttebær (een soort cranberry) en blåbær (bosbessen). En ook allerlei paddestoelen zoals cantharellen, zijn hier in de herfst voor de speurneus te vinden.

Op onze Noorderlicht Herfstreizen zorgen we dat je niks te kort komt en de mooiste plekjes te zien krijgt. Net als op de winterreizen is een bezoek aan het Polarlightcenter is een vast onderdeel. Naast het feit dat het heel interessant is, helpt het je de kans op het zien van het noorderlicht te maximaliseren.

November en December op de Lofoten

De dagen worden weer kort, en de wind kan in deze maanden flink te keer gaan. De eerste sneeuw valt en je kan op de bergen om ons heen de sneeuwgrens zien dalen. Dit is een hele knusse periode. Iedereen begint zijn huis met lampjes te versieren en de kerstmuziek is overal te horen. Buiten is het vaak prachtig. Heel mooi blauw licht, voor fotografen een waar paradijs.

December is een maand waarin de noren het in en om het huis heel gezellig maken. Het hele land is in kerststemming. En daar doen wij aan mee. Ons huis is gewoon open en binnen is het gezellig en lekker warm. Het internet werkt goed. De spelletjes en onze antieke sjoelbak staan in de aanslag. De kans om het Noorderlicht in al zijn hevigheid en schoonheid mee te maken is groot.

In 2023 bieden we voor het eerst een speciale Noorderlichtreis aan in november. Het accent licht deze reis nog meer op Noorderlicht dan in de andere herfstreizen. Kortere dagen, langere nachten!

Mocht je met vrienden, familie of je fotoclub het idee hebben om 'in deze donkere tijd' de Lofoten te bezoeken, neem gerust contact met ons op!


Wil je meer weten?

Op iedere tweede woensdagavond van de maand, van acht tot negen,
zijn wij beschikbaar om al je vragen over ons reisaanbod te beantwoorden.