Januari

Deze maand zijn de dagen nog erg kort. Vanaf 5 januari laat de zon zich in Svolvær weer een stukje boven de horizon zien. In deze tijd ruimen de Noren hun kerstverlichting weer op en maken zich klaar voor het zonlicht.

In Laukvik moeten we wachten tot 25 januari, dan komt de zon weer boven de berg uit en schijnt het zonlicht weer rechtstreeks het keukenraam in.

In deze maand organiseren we geen groepsreizen, maar voor de liefhebber is hier genoeg te beleven. Het  is hier dan heerlijk rustig en het licht dat er is, is prachtig. En met een beetje geluk wordt het blauwe licht overdag in de avond ingeruild voor het groen dansende Noorderlicht!

Ons Kristine Moen Gasthuis is deze maand beschikbaar voor Bed & Breakfast en Fly & Drive boekingen. 


Februari en Maart

In de maanden februari en maart zijn de dagen alweer langer. De winterslaap is voorbij. `s Avonds alle tijd om op zoek te gaan naar het Noorderlicht, terwijl we overdag er op uit trekken om te genieten van het winterse landschap en de fraaie vissersdorpjes.

De bergen zijn in deze maanden wit. Tijdens onze wandelingen kunnen we genieten van de sneeuw. Doordat het meeste water bevroren is, kunnen we vrij gemakkelijk overal doorheen struinen. Als de sneeuwlaag lekker dik is, kunnen we gebruikmaken van sneeuwschoenen.

Het SKREI seizoen is deze maanden in volle gang. Op het water is het een gezellige drukte met grote en kleine vissersschepen. De gevangen vis wordt met man en macht verwerkt en buiten op houten stellages gehangen om te drogen.

Voor 2021 hebben we de volgende 5 winterreizen gepland:

  • 1 - 8 februari 2021 (WR1)
  • 19 - 26 februari 2021 (WR2)
  • 1 - 8 maart 2021 (WR3)
  • 11 - 18 maart 2021 (WR4)
  • 23 - 30 maart 2021 (WR5)

Geniet van de sprookjesachtige Lofoten en Vesterålen eilanden in winterkleed. Overdag sightseeing en (sneeuw)wandelen. In de avond gaan we op zoek naar betoverend noorderlicht. Geheel verzorgde noorderlichtreis geschikt voor iedereen!


April en Mei

Deze maanden zijn vaak lekker droog en de dagen beginnen in de aanloop naar de middernachtzon al flink te lengen. Als je geluk hebt, dan is tot en met half april het Noorderlicht te zien. Verder is dit een hele mooie rustige tijd voor schitterende natuurwandelingen.

In Noord Noorwegen is dit de beste tijd voor het onderhoud aan je huis. Het zijn dus ook onze "klusmaanden". We organiseren deze twee maanden  geen groepsreizen, maar voor Bed en Breakfast of Fly & Drive boekingen zijn we gewoon open!
Vrienden van Kristine zijn van harte welkom om mee te klussen. Wij zorgen dan voor kost en inwoning.


Juni, Juli en Augustus

Het voorjaar en de zomer vallen hier nagenoeg samen. Geniet van de schitterende bloemenpracht, de witte stranden en de grillige bergketens die eindigen in de azuurblauwe zee. In deze maanden "ontploft" de natuur. Dat is niet zo raar als je weet dat de zon hier van 23 mei tot en met 23 juli zich 24 uur van de dag laat zien. De lange dagen zijn zeer geschikt om de grote diversiteit aan eilanden van de Lofoten en Vesterålen te verkennen. Voor wandelingen of gewoon lekker struinen aan de kusten of op berghellingen is de temperatuur aangenaam. We zijn de hele dag op stap en lunchen ergens in de natuur of in een gezellig koffietentje. Het weer kan hier "midden op zee" en boven de poolcirkel wel heel veranderlijk zijn. Dus een winddicht jack en regenkleding behoort tot de standaard uitrusting.

's Nachts kan je bij onze vuurplaats aan zee heerlijk genieten van de middernachtzon! Voor de liefhebbers staat er een gitaar klaar in het Kristine Moen Huset. 


September en Oktober

In september worden iedere dag de dagen een kwartier korter. Dat betekent dat het vanaf half september al weer donker genoeg wordt om het noorderlicht te kunnen zien. Samen met de schitterende herfstkleuren maakt dat de maanden september en oktober misschien wel de mooiste maanden zijn om van de ongerepte natuur op de Lofoten en Vesterålen eilanden te genieten. De dagen zijn nog lang genoeg voor mooie wandelingen en er zijn bessen in overvloed, zoals tyttebær, blåbær en multebær. Vooral die laatste moet je geproefd hebben, ze groeien alleen boven de poolcirkel! 

Voor 2020 hebben we de volgende Lofoten herfstreizen gepland:

  • 14 - 21 september 2020 (HR1) (volgeboekt)
  • 29 september - 6 oktober 2020 (HR2) (volgeboekt)
  • 12 - 19 oktober 2020 (HR3)

De Lofoten in schitterende herfstkleuren, sightseeing en wandelen. En 's avonds op zoek naar het noorderlicht. Kleinschalige groepsreis van de noorderlichtspecialist. Geheel verzorgde noorderlichtreis geschikt voor iedereen.

 


November 

De dagen worden weer kort, en de wind kan in deze maanden flink te keer gaan. De eerste sneeuw valt en je kan op de bergen om ons heen de sneeuwgrens zien dalen. Voor als je dat lekker vindt, wij in ieder geval wel, is dit een hele knusse periode. Iedereen begint zijn huis met lampjes te versieren en waar je ook komt hoor je sprookjesachtige kerst-melodietjes.  Buiten is het schitterend. Heel mooi licht, voor fotografen een waar paradijs.

Achtdaagse fotografiereis door een adembenemend landschap.

Deze reis wordt georganiseerd door Photowerk, photography academy, en begeleidt door de fotografen Jan Lambert en Raymond van Dooren.

Zie https://photowerk.be/academy/lofoten.html

 


December

December is een maand waarin de noren het in en om het huis heel gezellig maken. Het hele land is in kerststemming. En daar doen wij aan mee. Ons Kristine Moen Gasthuis is gewoon open en binnen is het gezellig en lekker warm. Het internet werkt goed. De spelletjes en onze antieke sjoelbak staan in de aanslag. De kans om het Noorderlicht in al zijn hevigheid en schoonheid mee te maken is groot. En als je een proefschrift, rapport of wat dan ook af te maken hebt, combineer dat met de rust van een sprookjesachtige winterse wandeling. Ideale tijd voor "Getting things done" in een heel bijzondere omgeving.