Lofoten Zomerreizen

Ben je benieuwd naar hoe het is als het niet donker wordt? Kom dan in de zomer naar de Lofoten. Vanaf 23 mei tot en met 23 juli hebben we hier de middernachtzon. In die periode gaat de zon hier niet onder, en de eerste sterren zijn pas weer te zien vanaf eind augustus. Dat lage zonlicht midden in de nacht geeft onbeschrijfelijke kleureffecten, niet alleen in de lucht, maar ook op de zee en bergen.

Door de lange dagen hebben we ruim de tijd om te genieten van alles dat de Lofoten en Vesterålen eilanden te bieden hebben. Bovendien is de  temperatuur met een gemiddelde van ongeveer 15 graden ideaal om actief te zijn!

Eilanden boven de poolcirkel

De Noorse Lofoten samen met de iets noordelijker gelegen Vesterålen zijn een verzameling van schitterende gevarieerde eilanden. De meeste zijn met fraaie bruggen aan elkaar verbonden. Soms is de oversteek alleen per ferry mogelijk. De grillige bergen van tegen de 1000 meter hoog, verrijzen op wonderbaarlijke wijze uit de zee. Een adembenemend gebied om te verkennen! 

Op een zomerreis bezoeken we verschillende eilanden rond ons centraal gelegen Kristine Moen gasthuis in Laukvik op het eiland Austvågøya. Naast de grote en welbekende eilanden Vestvagøya,  Flakstadøya, Moskenesøya, Andøya en Hinnøya hebben we een bijna onbegrensde keuze uit kleinere eilanden zoals Skrova, Gimsøya, Hadseløya, Brottøya, Bleiksøya of het piepkleine Sandøya. Welke eilanden we precies gaan bezoeken hang af van het thema van de reis (natuur, wandelen of eilanden) en besluiten we pas op het laatste moment. Zo kunnen we het best rekening houden met het weer en voor iedereen het maximale uit de reis halen. 

Byzondere reizen actief de eilanden van de Lofoten en Vesterålen verkennen.

Een actieve vakantie

Een Lofoten zomerreis is een actieve vakantie. We trekken er steeds op uit, wandelend, met onze ruime bus, of per boot. Voor de liefhebbers hebben we ook (elektrische) fietsen beschikbaar. 

Laukvik ligt op het veelzijdige eiland Austvågøya met een grote diversiteit aan wandelingen, laag en hoog. Voorbeeld van een hoge wandeling is die over de Matmora, de berg in onze achtertuin. Een schitterende lage wandeling is bijvoorbeeld die door het natuurreservaat Laukvikøyene. Naast natuur hebben we ook aandacht voor cultuur en gezellige vissersplaatsjes. Bijvoorbeeld een bezoek aan het beroemde Henningsvaer is een terugkerend onderdeel in het programma. Dit plaatsje is een aaneenschakeling van kleine eilandjes die alleen via twee hoge en smalle bruggen bereikbaar zijn.

Ook zeer de moeite waard is de boottocht naar het 2,5 kilometer lange, 200 meter brede en 60 meter diepe Trollfjord. Onderweg krijg je met een beetje geluk ook een stel zeearenden van heel dichtbij te zien. 

Naast ons eigen eiland verkennen we in ieder geval de buur-eilanden Hadseløya en Gimsøy. Voor de eerste nemen we de ferry, een fraaie ‘mini cruise’ over het Hadsel Fjord. Vanaf de bergen Haugnyken en Nyken heb je een schitterend uitzicht over de grillige ‘skyline’ van de Lofoten eilanden. Om Gimsøy te bereiken, gaan we over de Gimsøy Straumen via één van die fraaie bruggen waar de Lofoten zo bekend om staat.

Verder laten we ons vooral door het weer en de voorkeuren van onze gasten leiden om een keuze te maken uit de vele andere eilanden die het allemaal waard zijn om te bezoeken. Zo nemen we jullie ook heel graag mee naar bijvoorbeeld Skrova, bekend om zijn walvis historie en zijn verschillende kusten, inclusief magisch witte zandstranden. 

Bij stralend weer is het een belevenis om op de supersnelle ferry van Kaljord op Hinnøya naar Hanøya op Austvågøya kris kras  tussen allerlei vogelgebieden en kleine eilanden heen te varen.

Een van de hoogtepunten van de eilandenreis is ook zeker de tocht naar Bleiksøya. Dit rotseiland bij Bleik op Andøya (ten noorden, buiten de bovenstaande kaart) staat bekend om de papegaaiduikers die er massaal voorkomen.

En dan hebben we het nog niet een gehad over de veelheid aan attracties op Vestvågøya, zoals het Viking museum, Stamsund, de populaire surfspot in Unstad of de stranden bij Eggum en Uttakleiv. 

De middernactzon vanaf de vuurplaats aan zee van Byzondere reizen.

Aandacht voor iedereen!

Iedere ochtend beginnen we met een goed ontbijt. We nemen samen de dag door en wat verstandig is om mee te nemen, en wat niet. Zodat je overdag niks te kort komt, is het maken van een smakelijk lunchpakket en het vullen van je thermoskan daarbij een vast ritueel. 

We brengen je op de mooie en verrassende plekken van de Lofoten Eilanden. De groepsgrootte is meestal zo'n zeven a acht personen. Zo blijven we lekker flexibel en kunnen we het programma mooi naar ieders wens samenstellen. 

Fotograferen

De zomerreizen zijn zeer geliefd bij fotografen. De natuur is vanaf de lente tot en met de herfst overweldigend met steeds wisselende kleurenpaletten. De seizoenswisselingen gaan hier razendsnel. Tijdens de gevarieerde dagprogramma's bieden onze excursies, berg- en waddenwandelingen volop gelegenheid tot fotograferen. Het bijzondere licht van de middernachtzon zorgt voor een prachtig kleurenspel op oceaan en bergen.

En ook de broedende vogelkolonies, de rondcirkelende zeearenden, de ruige natuur en overweldigende bloemenpracht inspireert tot het maken van prachtige foto's.


Zomerfoto's