Sledehondentocht met Husky's

Een Huskysafari kun je meemaken op een van onze Noorderlichtreizen. We bezoeken een Husky houderij die in de winter periode ook sledehonden tochten verzorgt. Het echtpaar is echt bezeten van deze dieren. Zij hebben zo'n 25 honden die elke dag gevoerd moeten worden. Met deze 25 honden moet ook regelmatig gereden of gelopen worden, de honden vragen veel aandacht. Trainen van de honden voor het trekken van de slede in span vereist veel geduld, maar zorgt er voor dat we in de winter een mooie huskysafari kunnen maken.

Sledehonder staan klaar om te vertrekken voor  huskysafari van Byzondere Reizen op de Vesterålen
Husky tevreden na sledetocht van Byzondere Reizen op de Lofoten

Het is een belevenis om kennis te maken met de husky's. Deze husky honden zijn verrassend lief, en op mensen gericht. Ze vinden het heerlijk om aangehaald en geaaid te worden. Voordat je met ze op stap gaat moet je eerst bevriend raken met de dieren die je gaat inspannen.

Tijdens de huskysafari ga je op pad met een span van vier tot zes honden. De honden gaan zo snel dat je steeds wat moet afremmen. De husky's zijn zo blij dat ze mogen werken. Met deze flinke snelheden is het niet eenvoudig om de slede, waar je in je eentje op staat in de loipe te houden.

Het is echt een prachtig gezicht als je voorganger met slede en al uit de bocht vliegt ;-). De kunst is dan om de slede vast te houden. Doe je dat niet dan gaan de husky's er van door met de slee.

Eten voor de husky’s

De husky's eten behoorlijk wat, in de poolgebieden werd van oorsprong het spek van zeehonden gegeven. Deze husky farm heeft goede connecties met de lokale slachterij, waardoor het meer betaalbaar wordt voor de houders. Toch is het houden van zoveel husky's een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook niet zo gek dat ze een redelijke vergoeding vragen voor een huskysafari.

Verblijf husky’s 

De husky's zijn poolhonden en kunnen heel goed tegen de kou. Ze beschikken over een zeer dichte ondervacht die goed isoleert. De husky's wonen het hele jaar buiten, zelfs hier boven de poolcirkel.

Iedere husky heeft zijn eigen hondenhok die voorzien is van wat stro. Ze staan aan een lijn/ketting zodat ze niet bij elkaar kunnen komen maar lang genoeg is om in hun eigen hok te springen. Boven de tien graden kunnen husky's al bijna niet meer presteren, dan is het te warm voor ze.