Recepten met zeewier

Hoe wij zeewier gebruiken

Bij de bereiding van de maaltijden tijdens de groepsreizen maken we soms gebruik van vers, maar meestal van gedroogd zeewier. Vers zeewier is moeilijk verkrijgbaar en de houdbaarheid is erg kort.

Vanuit onze achtertuin beschikken wij over de volgende wieren.  Meer informatie over de zeewiersoorten kun je hier vinden. De links naar de recepten vind je in de tekst hieronder.

Zeewiermix

In onze zeewiermix zit een mensel van wat er op dat moment voorhanden is, bijvoorbeeld blaaswier, groefwier, nori, suikerwier, vleugelwier en dulse )

Deze mix bestaat uit door ons zelf geoogste wiersoorten. We drogen het en vermalen het tot vlokken. Naast de onderstaande recepten, kan de zeewiermix aan vrijwel elke maaltijd als smaakmaker worden toegevoegd.

Truffelzout (zeezout en klein buiswier)

Een spannende combinatie van klein buiswier en zeezout die een milde smaak van truffel geeft. Perfect voor pizza en pasta. Het zeewier wordt door ons zelf met de hand geoogst en gemixed met maldol zeezout. Het is lekker op  ei, vis, pasta, risotto en pizza. Ter inspiratie hieronder enkele recepten.

Umami broodmix (knotswier en groefwier)

Het knotswier en groefwier groeit hier in onze achtertuin. We oogsten en drogen het en vermalen het tot de gewenste grootte. Behalve in brood is het ook te gebruiken in tapenades en pesto. Hieronder ter inspiratie enkele recepten.

Norivlokken

Onze nori oogsten we zelf in het nabijgelegen Morfjord. We drogen en vermalen het tot norivlokken. Het is als strooisel te gebruiken als garnering over vis, roerei champignons, rijst enz. Ter inspiratie hieronder enkele recepten.

Vers zeewier

Als we het tijdens de excursies tegenkomen oogsten we darmwier, gezaagde zeeeik, blaaswier en truffelwier om s avonds vers te gebruiken bij de maaltijd.

Allergieën

Alle wieren kunnen sporen van schaaldieren bevatten.


Deze pagina is bedoeld als informatie- en inspiratiebron. Het is met grote zorg en naar beste vermogen samengesteld. Toch is onvolledigheid of onjuistheid niet uit te sluiten. Hiervoor kan Byzondere reizen niet verantwoordelijk worden gesteld. Byzondere reizen sluit alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met de informatie opgenomen in deze website. De tekst is geschreven als een informatieve handleiding. Bij gezondheidsklachten raden we je aan om doktersadvies in te winnen m.b.t. het gebruik van zeewier.