Wandelen op de Lofoten en Vesterålen

Wandelen of hiken is de beste manier om de Lofoten en Vesteralen te verkennen. Deze verzameling van eilanden voor de Noorse kust en boven de poolcirkel kenmerkt zich door hoge bergen en diepe fjorden. Met de auto rij je bijna altijd over kustwegen op zee niveau. Te voet ervaar je pas echt de grootsheid van dit hele bijzondere stukje Noorwegen. Dat kan zowel in de zomer als in de winter, al zullen we in de sneeuw over het algemeen kortere wandelingen maken. Voor sneeuwwandelen gebruiken we zogenaamde Truger.

Laukvik, en Kristine Moen Huset liggen op het eiland Austvågoy. Alleen hier al zou je twee weken kunnen wandelen en de mooiste plekjes ontdekken. Tijdens onze reizen komen we ook op andere eilanden zoals Skrova (zie bovenstaande impressie). We combineren mooie weggetjes langs indrukwekkende fjorden met korte en langere hikes. We ontlopen daarbij de plaatsen die gedomineerd worden door de vele touringcars propvol met toeristen en kiezen voor net zo mooie plekjes, maar dan rustig.

Het programma passen we altijd aan aan de groep en niet in de laatste plaats ook aan het weer.

Wandeling op de Laukvikøyene

Wandelen op Austvågøy

Austvågøya biedt voor wandelaars ongekende mogelijkheden. Vanuit Laukvik is er een grote diversiteit aan prachtige wandelingen mogelijk over hoge steile bergen met ongekende uitzichten, zowel als langs de kust, al of niet met lange zandstranden. Austvågøy is (gelukkig) toeristisch nog niet zo ontwikkeld. Dat maakt alleen dat de meeste wandelingen die wij doen niet of nauwelijks zijn gemarkeerd. Je moet het echt weten. Plekken in de directe omgeving van Kristine Moen Huset die we met de regelmaat van de klok bezoeken zijn onder andere Laukvikøyene, Vatnfjord, Delpsmarka, Rangeldalen, Gjersvollheia en de Matmora, Gjersvolldalen en Grunnførfjorden.

Rijd je 10 tot 20 km verder, met de auto of de fiets naar het oosten, dan heb je weer een heel ander palet aan wandelingen. Denk daarbij aan Morfjorden met Sommarhusstranden of de beklimming richting Lauptstad,  de eilandjes bij Strønstad of de beklimming richting Strøna. Richting het zuiden kan je kiezen voor een wandeling richting de Blålyngen, of na Sandsletta binnendoor richting Svolvaer.

Wandelplekken die  een fraaie autorit zeker waard zijn, zijn onder andere naar de lavvo achter Liland bij Austpollen en van Brenna naar Sunnlandsfjorden. Ook bij Svolvær, Kabelvåg en Henningsvær is het schitterend wandelen.

Vanuit het Trollfjord loopt ook een mooie wandeling, maar het startpunt is alleen met een boot bereikbaar. Het Trollfjord is heel bijzonder omdat het 2 kilometer lang is en bij de ingang slechts 100 meter breed. Het is een indrukwekkend gezicht om hier in te varen. In de ontwikkeling van de Noorse visserij speelde dit fjord een belangrijke rol, vanwege "de slag om het Trollfjord" in 1880. Het Trollfjord ligt aan het eiland Austvagøy maar is strikt genomen onderdeel van de Vesterålen.

Nog iets oostelijker ligt Digermulen. Dit is het uiterste puntje van de Lofoten en wordt regelmatig bezocht door leden van het Noorse Koningshuis voor het maken van een wandeling. Deze wandeling "in het voetspoor van keizer Wilhelm" gaat naar de top van de Keiservarden op 384 meter. Digermulen is wel onderdeel van de Vågan Municipality, maar ligt niet op Austvagøya maar op het uiterst zuid-westelijke puntje van Hinnøya. Als wij naar Digermulen gaan, dan rijden we vaak ook door naar Årstein en Holand omdat je daar langs de kust ook heerlijk uit de voeten kunt in weer een totaal ander landschap.

Kaart Lofoten Vesterålen, designed by VeLo-strek

Verder de Lofoten op: Vestvågøy, Flakstadøy en Moskenesøy 

Het meest bekend van Vestvågøy zijn de bergen rond het Haukland strand en Unstad. Zowel de binnenkant (Vestfjord) als de buitenkant aan de oceaan bieden tal van leuke wandelingen, hoog en laag.

Als we naar Unstad rijden komen we langs het Vikingmuseum. Deze grootste toeristentrekker is zeker in de zomer leuk is om te bezoeken. Het museum omvat een groot terrein waar je het echte Viking leven zelf kunt ervaren. Er is een traditioneel Viking Longhouse en je kunt ook een stuk varen met een authentiek viking longboat.

Voor als je een liefhebber bent van eco-geitenkaas is een bezoek aan de geitenboerderij van Hugo en Mariëlle erg leuk. Zij hebben net een sfeervol cafe geopend waar je kaas kan proeven en kan lunchen.

Flakstadøy en Moskenesøy hebben prachtige bergpartijen met mooie wandelroutes  en sfeervolle haven plaatsjes zoals Nussfjord, Sør-Vågan en Reine. In dit gebied zijn de wandelingen echter wel pittig zwaar vanwege de steile bergen. Deze omgeving is vooral voor de meer getrainde wandelaar/klimmer zeer aantrekkelijk.

wandelen op vestvagøy

Wandelen op de Vesterålen

De Vesterålen is een groep eilanden net ten noord-oosten van de Lofoten. De bergen zijn hier over het algemeen iets glooiender. In de ijstijden hebben de gletsjers de toppen afgeschuurd, terwijl naar het schijnt de toppen van de Lofoten net boven het ijs uit staken. Dat maakt dat je op de Vesterålen meer kunt wandelen, terwijl het op de Lofoten snel meer lijkt op klimmen.

Bovendien zijn de wandelingen op de Vesterålen een stuk toegankelijker, omdat de wandelvereniging van de Vesterålen succesvol heeft geïnvesteerd in duidelijke markeringen van de routes.

Een belangrijke reden waarom wij vaak gaan wandelen op de Vesterålen, is omdat het uitzicht op de "sky line van de Lofoten" adembenemend is. Vanaf de top van de Nyken kan je heerlijk beschut van de vergezichten genieten. En als kers op de taart bezoeken we op Hadseløya als het enigszins kan een heel bijzonder koffie/thee huis met voortreffelijk gebak! 

Wandeluitrusting

Hou er rekening mee dat het weer hier snel om kan slaan. Zorg dat je "veel laagjes" aan hebt of extra laagjes kleding bij je hebt. Ook een regenjas en stevige waterdichte of waterafstotende wandelschoenen zijn hier heel waardevol.

Zowel in de winter als in de zomer is het aan te bevelen om (nordic walking-)stokken mee te nemen. De bodem is hier vaak rotsig. Een extra steuntje is dan erg praktisch.

Als er sneeuw ligt hebben wij sneeuwschoenen voor de hele groep beschikbaar. Daar hoef je niet in te investeren. In de winter kan het hier op straat echter wel flink glad zijn. Met van die rubbers met een soort van stalen pennetjes voor onder je schoenen loopt het hier dan een stuk comfortabeler en veiliger.

Oh ja, en voor de koffie- en theepauzes onderweg is het heel fijn als je iets bij je hebt om warm en droog op te zitten.