De geschiedenis van de Lofoten

De archeologie van de Lofoten

Als je geinteresseerd bent in geschiedenis is hier op de Lofoten veel te beleven. En dan gaat het om de hele oude geschiedenis, de oudste rotsen hier zijn geschat op 3,5 miljard jaar oud, tot de meer recente geschiedenis van de Samis, de Vikingen, ontwikkeling van de visserij met de slag om het Trollfjord, de tweede wereldoorlog of de enorme veranderingen vanaf de 60'er jaren nadat Noorwegen welvarend werd als gevolg van de olie en gaswinning.

In de bodem vind je sporen uit al die tijdsgewrichten. Ter indicatie hieronder het gebied tussen Laukvik en Fiskebol. 

Veel bodemschatten zoals grafheuvels, fundamenten van naust (boothuizen) van de vikings, akkers of schuil- en slaapplaatsen van Samis zijn gewoon toegankelijk, als je de plaats maar niet overhoop haalt. Klik op bovenstaande kaart voor meer informatie.

De geologie van de Lofoten

Ook voor geologen, zowel hard-rockers als soft-rockers, zijn de Lofoten en Vesterålen één grote snoepwinkel. In het landschap tref je structuren met een ouderdom van 3,5 miljard jaar tot zo'n 10.000 jaar geleden, ten tijde van de laatste ijstijd. Ter illustratie zijn op de onderstaande kaart interessante vindplaatsen aangegeven.

Als je op de kaart klikt kom je op de website van Norges Geologiske Undersøkelse met een schat aan geologische informatie.

In Kristine Moen Huset hebben we voor geïnteresseerden het fantastisch geillustreerde boek "Making of a Land" over het ontstaan van Noorwegen ter inzage liggen.