Beleef de Lofoten en Vesterålen eilanden

Deze twee eilandgroepen zijn van een ongekende schoonheid. Met gezamenlijke inspanning doen we er alles aan om de kwaliteiten van deze archipel te behouden, terwijl we onze gasten wel in de gelegenheid stellen om er van te genieten. Kleinschaligheid, de menselijk maat is hier de norm. En ook voor ons is dat uitgangspunt.

In de Lonely Planet gids staat dat "de schoonheid van deze eilanden simpelweg niet te bevatten is". In de pagina's hieronder lichten we toe wat wij hier onder andere zo fantastisch vinden. Maar woorden schieten altijd te kort en pagina's zijn te klein en de hoeveelheid onderwerpen te groot.

Daarom, kom en kijk voor jezelf! Hieronder een video van 2 minuten om je een beeld te vormen over hoe het er hier in de zomer uitziet.

Lofoten in de zomer.

In onze groepsreizen maken we al wandelend kennis met deze fantastische omgeving en bezoeken we speciale plekjes. Welke wandelingen we gaan doen, laten we altijd afhangen van de capaciteiten van de groep en niet op de laatste plaats van de weersomstandigheden. Naast de natuur hebben we oog voor de historie, de kenmerkende visserij en bijvoorbeeld de Sami cultuur.

Ons wordt vaak de vraag gesteld "Wat is nu de beste tijd om te komen?". Oprecht, die vraag is onmogelijk te beantwoorden. Alle seizoenen hebben hun eigen bijzonderheden. Daarom zijn we hier ook gaan wonen. Volg je eigen voorkeur en geniet!

Hieronder een film van Lena Stoffel om te laten zien hoe het hier in de winter is. Een beetje anders dan in Nederland bedoelen we hier met winter vooral de maanden februari tot en met half april. We kwamen Lena met haar filmploeg in april 2019 tegen toen we langs de kust een groep orka's volgden. De killer whales hebben een mooi plekje in haar film gekregen, in het totaal een schitterende winterimpressie van het gebied hier rondom Laukvik. Kijk en maak je een voorstelling van hoe het hier is met sneeuHieronder een film van Lena Stoffel om te laten zien hoe het hier in de winter is.

Lofoten in de winter

Hieronder een film van Lena Stoffel om te laten zien hoe het hier in de winter is.

Een beetje anders dan in Nederland bedoelen we hier met winter vooral de maanden februari tot en met half april. We kwamen Lena met haar filmploeg in april 2019 tegen toen we langs de kust een groep orka's volgden. De killer whales hebben een mooi plekje in haar film gekregen, in het totaal een schitterende winterimpressie van het gebied hier rondom Laukvik. Kijk en maak je een voorstelling van hoe het hier is met sneeuw.

Wees gerust. Op onze zomer-, winter- en herfstreizen doen we niet aan extreem-sporten zoals Lena laat zien. Maar extreem zal het hoe dan ook zijn, want zoals vaak wordt gezegd, hier is niets normaal. De Lofoten en Vesterålen zal je echt nooit meer vergeten.

Alle seizoenen

Echt waar, alle seizoenen zijn bijzonder. In de zomer kan je op onze vuurplaats aan zee of vanuit je slaapkamerraam genieten van de middernachtzon. Tijdens de winter- en de herfstreizen heb je weer een zeer grote kans om het noorderlicht mee te maken. Een minstens zo onvergetelijke ervaring die tot op heden de deelnemers aan al onze groepsreizen gelukkig ook daadwerkelijk hebben meegemaakt.

Lees in ons gastenboek over de ervaringen van de mensen die je voorgingen.

De seizoenen boven de poolcirkel

De seizoenswisselingen gaan hier snel en tegelijk kan het voorkomen dat je alle seizoenen op 1 dag meemaakt. Na de winter, bij de eerste zonnestralen ontploft de natuur hier heel snel. Voorjaar en zomer zijn moeilijk te onderscheiden. In tijd van een paar dagen kan het helemaal groen worden. De meeste planten en struiken staan in de winter al in de knop, zodat ze snel kunnen profiteren van het nieuwe zonlicht.

Eind augustus komen de eerste herfst kleuren al te voorschijn, samen met paddenstoelen en veel, heel veel bessen. Hoe lang de herfstkleuren blijven, hangt af van de komst van de eerste winterstormen. De schitterende de kleurschakeringen kunnen wel tot in oktober blijven. Dan komen de eerste sneeuwbuien. Echt wit wordt het hier vaak pas in december, maar vanwege de warme golfstroom kan dat ook zomaar ineens weer even weg zijn. Als je graag wilt sneeuw wandelen in een helder wit landschap, dan zijn februari en maart de beste maanden!