Zeewier van de Lofoten

Dulse 

Palmaria palmata

Dulse werd 2000 jaar geleden al door de vikingen gebruikt als een snack en voedingsbron. Het heeft een zachte en zijdeachtige textuur en heeft een diep rood/paarse kleur in de winter, met een groengele kleur in de zomer. De bladeren zijn klein, plat en handachtig. Ze worden tot 30-40 cm lang. 

Dulse in je eten

Dulse heeft een rijke nootachtige en zoet-zoute smaak.Het kan vers, gedroogd of gekookt gegeten worden. Gedroogd wordt het knapperig, wat het perfect maakt als snack. Lekker bij kaas en in salades, of als smaakmaker. Het is een mals zeewier die niet hoeft te worden gestoofd of geweekt zoals veel andere zeewieren. Het heeft een spekachtige smaak en verandert van kleur bij het bakken in een pan of in de oven. Het is bekend geworden als ‘vegetarisch spek’. Dulse kan ook gebruikt worden op pizza, in zoete desserts en in combinatie met chocolade.

Gedroogde dulse kan worden gefrituurd, het zet dan net zo uit als kroepoek en krijgt de smaak van gebakken bacon. Verder kan dulse worden toegevoegd aan soep, bouillon, stoofschotels en salades. Het geeft een mooie paarse kleur die het gerecht een delicaat uiterlijk geeft. Bevochtig het met wat limoensap en je krijgt een dieppaarse kleur. 

Het bevat veel eiwit, vitamine C, B2 en B11, ijzer en jodium.

Dulse zeeweir van de Lofoten

Nori of navelwier

Porphyra umbilicalis

Waarschijnlijk 's werelds meest bekende en populaire zeewier. Nori is een rode alg die groeit in de intergetijdenzone en zich via een minuscuul wortelsysteem (holdfast) vasthecht aan rotsen die bij vloed onder water komen te liggen en bij eb bloot komen te liggen. Het heeft zeer delicate, bijna transparante bladeren die in kleur variëren van geelgroen tot paarsrood, fhankelijk van de leeftijd van de plant. Ondanks dat ze slechts één cel dik zijn, zijn de bladeren plat en breed, zelfs schijfvormig, en groeien tot 20 cm. Wilde nori kan in de herfst, winter en lente worden geoogst.

Het wier kan periodes van droogte doorstaan en groeit weer verder als het nat wordt.

Nori in je eten

Het smaakt wat zoet met een licht vlezige of olijfachtige smaak. Net als dulse wordt het meer nootachtig en spekachtig als het wordt gebakken of geroosterd. Je kunt zo een spekachtige smaak en knapperigheid aan elk gerecht toevoegen. Gedroogde nori vlokken kun je toevoegen aan noodles en snacks, of strooi het op een salade, gebakken rijst, roerbakgerecht, stoofpot, dikke vissoep, aardappelen, pasta, rijst, graan-, peulvruchten- en groentegerechten. 

Nori heeft het hoogste eiwitgehalte van alle zeewieren. Het is rijk aan calcium, jodium, ijzer, fosfor, kalium, mangaan, porphyran, koper, zink en de vitaminen A, B complex, C, E en K.

Nori, zeewier van de Lofoten
zeetruffel, zeewier van de Lofoten

Klein buiswier of zeetruffel

Vertebrata lanosa

Klein buiswier groeit als een parasiet op knotswier (ascophyllum nodosum). Het is bijna direct droog als je het uit het water haalt en het smaakt zowel vers als gedroogd naar truffel, 

Klein buiswier in je eten

De zeetruffel wordt gedroogd in de oven op 57 graden, dit geeft het beste aroma. Gedroogd komen het aroma en de smaak van de truffel het beste tot zijn recht.

Na het drogen kun je het kneuzen en gebruiken als smaakmaker. Het is lekker op  ei, vis, pastagerechten, risotto en pizza.

De truffelsmaak wordt bevordert in combinatie met vet, het is daarom lekker om er kruidenboter of -olie van te maken

Echt darmwier  

Enteromorpha

Darmwier is fel groen en groeit meestal in plassen op rotsachtige ontsluitingen, maar groeit ook direct op andere soorten boven aan de kust. Het zijn holle buisjes, waardoor het niet verstandig is darmwier te oogsten in zanderig water. In Noorwegen wordt darmwier ook wel zeemeerminnenhaar genoemd. Het gedijt het beste in voedselrijker water en de hoogte varieert van 10-40 cm. Het is een groene alg verwant aan zeesla.

Darmwier in je eten

Het is een wiersoort die meestal gedroogd/gemalen wordt gebruikt en de kleur is sterk lichtgroen. De kleur blijft het best behouden door in het donker te bewaren. Het is zeer geschikt als specerij en wordt vaak gemengd met b.v. rozenbottelblaadjes. Als darmwier bij het oogsten of na het drogen stinkt, mag het niet worden gebruikt. 

Als specerij is darmwier zeer geschikt bij visgerechten en past het goed bij verschillende soorten puree en in zeewierboter. Het geeft een lekkere smaak en geur. Het kan ook worden gebruikt als strooisel over aardappelen en rijst/pasta of in smoothies.

Vers kun je het vers gebruiken door het uit te knijpen tot zo droog mogelijk en in wat olie te frituren tot een kroepoek-achtige substantie. 

Darmwier, zeewier van de Lofoten
blaasier zeewier van de Lofoten

Blaaswier 

Fucus vesiculosus

Blaaswier is olijfgroen, heeft een hoofdnerf en gepaarde blaren, één aan elke kant van de hoofdnerf. 

Blaaswier in je eten

Blaaswier is zowel vers als gedroogd te gebruiken. Gedroogd blaaswier kun je ca. 10 minuten wellen, dan heeft het weer de consistentie zoals vers. Tijdens het koken verandert de kleur van het wier van bruin/groen- naar helder groen.

Het kan worden gekookt met andere groenten in een stoofpot en soep, het is vooral lekker in visgerechten zoals bacalao.. Blaaswier is ook een uitstekende basis voor het trekken van bouillons of het stomen van vis. Daarnaast is het, net als de blaasjes van knotswier, zeer geschikt om in te maken. Zowel de scheuten als de blazen zijn geschikt. Tenslotte is het ook mogelijk om de 2-5 cm van de bovenkant te nemen en ze krokant in olie in een pan of oven te bakken. Eenmaal gebakken, smaken ze net als chips

Gedroogd kun je het fijnmalen en gebruiken als strooisel en smaakmaker in smoothies, soepen en sauzen en brooddeeg.

Blaaswier heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het bevat vitamine A, C, E en K, jodium, calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, zink, broom en koper. 

Knotswier

Ascophyllum nodosum

Knotswier is een bruinwier met aan de stengels kleine blaasjes met slijmerige inhoud, waarin de voortplantingsorganen zitten. Ze hebben grote drijfblazen, gevuld met gas, die ervoor zorgen dat de plant onder water rechtop staat om de fotosynthese te optimaliseren. Knotswier heeft een olijf-groene kleur en kan 30-60 cm lang worden.  

Knotswier is een langzame groeier en kan tientallen jaren oud worden. 

Knotswier in je eten

De knoppen die vanaf vroeg in de winter beginnen te groeien en zich ontwikkelen tot met alginaat gevulde blaasjes in het voorjaar, kunnen gedroogd worden. In gedroogde vorm is knotswier een uitstekende smaakmaker aan brood- of pizzadeeg; het (keuken) zout kan hierdoor deels vervangen worden. 

Vers kunnen de blaasjes gebruikt worden als olijven op bijvoorbeeld een foccacia. Ook kunnen ze, net als blaaswier, worden ingemaakt als een soort kappertjes.

Knotswier is voedzaam en bevat omega 3 en 6, evenals vitamine C, B2, B2  en aminozuren. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid magnesium en zink, maar ook wat calcium, kalium, natrium, jodium, fosfor, ijzer, koper en chroom.

Knotswier, zeewier van de Lofoten
gezaagde zeeeik, zeewier van de Lofoten

Gezaagde zeeieik 

Fucus serratus 

Gezaagde zeeeik heeft een duidelijke middenrib en de bladrand ziet eruit als de rand van een zaag. Het is olijfgroen en heeft geen luchtbelletjes, maar kan tijdens de voortplantingsperiode gezwollen delen aan de toppen hebben die slijm bevatten. 

Om te eten worden de nieuwe scheuten, de bovenste ca. 3-5 cm van het wier, gebruikt.

Gezaagde zeeeik in je eten

Wat bruine wieren met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet zo rijk van smaak zijn, maar Umami bevatten, wat een smaakversterker is voor andere ingrediënten in het gerecht. Het zijn de gladde, fijne donkergroene bladeren die, zowel vers als gedroogd, worden gebruikt. 

Vers kun je het gebruiken om bouillon van te trekken, in soepen, stoofschotels en salades. Lekker om te combineren met soja saus en groente gerechten die een noot-achtige toevoeging kunnen gebruiken. 

Tijdens het koken kunnen verschillende bruine algen met elkaar worden gemengd. Je kunt er ook chips van maken door ze te mengen met wat olie en te bakken in de pan of oven op 135 graden. 

Als het gedroogd is kun je er een strooisel van maken gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld  als vervanging voor zout, in brooddeeg of in sauzen en stoofschotels.  Gedroogd zeewier kan ca. 10 minuten wellen en krijgt dan weer de consistentie als vers. 

Gezaagde zeeeik bevat onder andere koper, ijzer, mangaan, zink en vitamine C. Cosmetisch is het ook een interessant zeewier, het wordt gebruikt als mineraalsupplement. Het stimuleert bijvoorbeeld de doorbloeding en bevordert de toevoer van zuurstof naar de huidcellen. Het voert afvalstoffen en overtollig vocht af en werkt ontgiftend, verbetert de celstofwisseling en stimuleert de celregeneratie. Zeewier verstevigt en verbetert hierdoor de huid. Daarnaast werkt zeewier antiseptisch Neem een bad met zeeeik of blaasiwer, heerlijk…..

Groefwier 

Pelvetia canaliculata

Groefwier is een klein, stevig bruinwier. De groenbruine tot zeer donkerbruine planten worden ca. 10 cm hoog. Ze zitten met een hechtschijf aan de ondergrond vast. Daarop zit een heel kort steeltje, dat nauwelijks van de rest van de plant te onderscheiden is. Vooral in het onderste deel van de plantjes zijn de randen naar binnen gebogen, zodat een gootvorm ontstaat. Hij heeft grote delen van het jaar geen blaren, maar "kussentjes" aan het einde van de takken, die kunnen lijken op schapenhoeven. Groefwier behoort tot de kleinste zeewiersoorten. Hoewel het moet worden ondergedompeld om voedingsstoffen te verkrijgen, kan het wier sterven als het te lang onder water staat. Vandaar dat je dit wier hoog aan de vloedlijn vindt.

Groefwier in je eten

Hoewel het qua voedingswaarden kan concurreren met andere zeewiersoorten. wordt groefwier In de keuken minder gebruikt. Toch zijn de sappige uiteinden van groefwier een goede toevoeging aan salades, roerbakgerechten, sandwiches, quiches, taarten, brooddeeg en soepen. Ook kan het gebruikt worden om te fermenteren of in te maken.

Gedroogd en gemalen kan het gebruikt worden als verdikkingsmiddel, smaakstof voor bouillons, sauzen, smoothies en stoofschotels, zodat het groefwier zijn hartige umami-smaak kan verlenen. 

Je kunt het ook onder de grill roosteren voor een heerlijk tussendoortje.

De bruine zeewieren bevatten veel jodium en worden van oudsher gebruikt voor struma. Dit zijn briljante versterkende voedingsmiddelen en moeten regelmatig maar met mate worden gegeten om een optimale voeding te garanderen.

suikerwier, zeewier van de Lofoten

Suikerwier

Saccharina latissima

Suikerwier is herkenbaar aan de korte steel en bredere bladeren zonder hoofdnerf. Het kan tot meer dan 3 meter lang worden. Het lemmet zelf lijkt op krokodillenleer en is in het midden wat dikker dan langs de randen. Geen enkele andere soort lijkt op suikerwier. 

Suikerwier in je eten

Het is een voedzaam wier dat zowel vers als gedroogd gebruikt kan worden. Bij het drogen kan het een witte coating krijgen. Dit is een door het wier zelf geproduceerde suiker, mannitol, die goed smaakt en benut kan worden in het klaar te maken gerecht. 

Suikerwier kan worden gedroogd en gemalen om zeewierkruiden te maken. Strooi over groenten, vis of vlees. Het is goed te combineren met noten, gedroogd fruit en chocolade voor desserts en gebak. 

Het kan ook vers (geblancheerd wordt het lichtgroen) gebruikt worden als omhulsel voor stukjes vis, als lasagneplaten of andere dingen op de grill of in de oven. Het is ook geschikt als leuk accessoire en decoratie direct op het bord. Suikerwier wordt tevens gebruikt om bouillon mee te koken als basis voor andere gerechten. Gedroogde vellen kunnen na 10 minuten wellen weer als vers gebruikt worden.

Het bevat vitamine A, B, C, E, broom, jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, chroom en koper. Dit zeewier is rijk aan calcium en magnesium en wordt ten zeerste aanbevolen om de botten in goede vorm te houden. Suikerwier is een van de soorten met een hoog jodiumgehalte. 

Vleugelwier

Alaria esculenta

Vleugelwier, ook wel wakame genoemd, heeft een veerachtig blad dat in het midden wordt gespleten door een hoofdnerf. 'Alaria' vertaalt vanuit het Latijns betekent 'vleugels'.  Onder water waaieren de  bladeren uit als vleugels. Het is een soort wakame en een van de meest duidelijkste kenmerken is de hoofdnerf die over de hele lengte van het blad loopt. De bladeren zijn donkerbruin/groen van kleur en worden enkele meters lang en 40 cm breed.

Vleugelwier in je eten

Vleugelwier heeft de duidelijke en aangename smaak van de zee. De smaak is licht zoutig/licht nootachtig. Het is te gebruiken als groente in elk gerecht en is perfect voor soepen, salades, stoofschotels en wokgerechten. 

Gedroogd kun je het strooien over vis, pasta- en wokgerechten, in brooddeeg of door dressings voor salade. Het wordt heldergroen bij verhitting.

Het is rijk aan calcium en bevat veel vitamines, met name vitamine A, vitamine K, vitamine C en tal van B-vitamines. Het bevat heilzame mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en jodium, en elementen zoals stikstof, boor, radium, rubidium, cadmium, kobalt en nikkel en is extreem rijk aan voedingsvezels en oplosbare vezels.

wakame, zeewier van de Lofoten

NB. Deze pagina is bedoeld als informatie- en inspiratiebron. Het is met grote zorg en naar beste vermogen samengesteld. Toch is onvolledigheid of onjuistheid niet uit te sluiten. Hiervoor kan Byzondere reizen niet verantwoordelijk worden gesteld. Byzondere reizen sluit alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met de informatie opgenomen in deze website. De tekst is geschreven als een informatieve handleiding. Bij gezondheidsklachten raden we je aan om doktersadvies in te winnen m.b.t. het gebruik van zeewier.