Ben je volledig gevaccineerd? Nog een paar plaatsen beschikbaar op de komende Noorderlicht Herfstreizen!

Actuele voorspelling van het Noorderlicht

Voor gasten van Byzondere Reizen, en voor iedereen die het weten wil, staan hieronder belangrijke gegevens die iets zeggen over de kans op het Noorderlicht in de komende dagen en uren.  Het is een soort weerbericht, alleen dan voor ruimteweer (Space Weather).

Om dit te begrijpen is het wel handig als je eerst leest over hoe het Noorderlicht ontstaat. Of reserveer een plek op één van de komende noorderlichtreizen      ;-)


Op deze plaat van het noordelijk halfrond zie je de voorspelling voor het Noorderlicht voor het linksboven aangegeven tijdstip (UTC). De aurora draait mee met de schaduw van de zon op de aarde. Klik op de afbeelding voor een animatie van de afgelopen 24 uur.

Aurora is tot op een afstand van circa 1000 kilometer te zien. Het is dus niet nodig dat je 'er onder zit' om het goed te kunnen zien. Als je op een te hoge breedtegraad zit, dan zie je het Noorderlicht zelfs in het zuiden, of misschien helemaal niet.

De Noorse Lofoten is een ideale plek met een hele grote kans om het Noorderlicht te zien.


In deze grafiek is het tijdsverloop van de sterkte van het aard magnetisch veld (de horizontale component) op verschillende breedtegraden in Noorwegen weergegeven. Deze gegevens worden onder andere verzameld en in kaart gebracht door het Norwegian Centre for Space Weather in Tromsø.

Als er ineens veranderingen in de sterkte van het aardmagnetisch veld optreden, dan is de kans groot dat er Noorderlicht te zien is.

Langs de rechterkant staan de afkortingen van Noorse plaatsen. Laukvik ligt halverwege tussen Andenes (and) en Röst (rst).


Snelheid en dichtheid van de zonnewind:

Magnetische eigenschappen van de zonnewind:

Op 1,5 miljoen kilometer van de aarde richting de zon, daar waar de aarde en de zon even hard trekken, hangen een aantal satellieten. Eén daarvan is de ACE satellite. Deze meet onder andere de dichtheid, snelheid en magnetische richting van voorbijkomende zonnewind. (Soms geeft deze satelliet geen gegevens, kijk dan hier.)

Afhankelijk van de snelheid van de wind duurt het dan nog  ongeveer een uur voordat de wind in de aardatmosfeer zijn invloed laat gelden.

In de grafiek zie je het tijdsverloop over de laatste 1 à anderhalf uur. Zaken om in de gaten te houden:

  • de dichtheid van de zonnewind, meer dan  5 deeltjes per kubieke centimeter?
  • de snelheid van de zonnewind, meer dan 300 kilometer per seconde?
  • de polariteit van het magnetisch veld Bz, kleiner dan 0?

Maar let op! De relatie tussen de zonnewind en het noorderlicht blijft verrassend en soms komt er noorderlicht als je dat vanuit de cijfers echt niet verwacht! 


De zonnewind ontsnapt van de zon via coronale gaten, of als gevolg van uitbarstingen op de zon, te herkennen als 'zonnevlekken'.

Dagelijkse worden foto's van de zon geanalyseerd en de resultaten daarvan worden door onderzoekers van het Space Weather Prediction Center in bijgevoegde plaat ingetekend.

Als een zonnevlek of coronaal gat op de aarde is gericht (midden van de plaat), dan duurt het nog een dag of drie voordat de wolk met deeltjes bij de aarde aankomt.


Vast onderdeel van een Noorderlichtreis is het bezoek aan het Polarlightcenter. Dit centrum, gevestigd om de hoek bij Kristine Moen Huset, wordt met hart en ziel gerund door Rob en Threes. Op een zeer toegankelijke manier leggen zij uit hoe het noorderlicht ontstaat en wat je kan doen om het nooit meer te missen. Zelfs niet als je in Nederland bent! 

De ruimteweer gegevens op deze pagina zullen je daarbij helpen.