Actuele voorspelling van het Noorderlicht

Voor gasten van Byzondere Reizen, en voor iedereen die het weten wil, staan hieronder belangrijke gegevens die iets zeggen over de kans op het Noorderlicht in de komende dagen en uren.  Het is een soort weerbericht, alleen dan voor ruimteweer (Space Weather).


Op deze plaat van het noordelijk halfrond zie je de voorspelling voor het Noorderlicht voor het linksboven aangegeven tijdstip (UTC). De aurora draait mee met de schaduw van de zon op de aarde. Klik op de afbeelding voor een animatie van de afgelopen 24 uur.

Aurora is tot op een afstand van circa 1000 kilometer te zien. Het is dus niet nodig dat je 'onder de groene cirkel van licht zit' om het Noorderlicht goed te kunnen zien. Als je op een te hoge breedtegraad zit, dan zie je het Noorderlicht zelfs in het zuiden, of misschien helemaal niet.

De Noorse Lofoten eilanden groep is een ideale plek met een hele grote kans om het Noorderlicht te zien. Door de warme golfstroom langs de kust is dit een relatief warme plek boven de poolcirkel. 


In deze grafiek is het tijdsverloop van de sterkte van het aard magnetisch veld (de horizontale component) op verschillende breedtegraden in Noorwegen weergegeven. Deze gegevens worden onder andere verzameld en in kaart gebracht door het Norwegian Centre for Space Weather in Tromsø.

Als er ineens veranderingen in de sterkte van het aardmagnetisch veld optreden, dan is de kans groot dat er Noorderlicht te zien is.

Langs de rechterkant staan de afkortingen van Noorse plaatsen. Laukvik ligt halverwege tussen Andenes (and) en Röst (rst).


In de huiskamer van Kristine Moen Huset hebben we een kastje staan dat 'real time' de verandering in de horizontale component van het lokale aardmagnetisch veld laat zien.

Veel verandering betekent veel noorderlicht activiteit.

Als het lampje groen oplicht, of nog intenser gaat flitsen en piepen, dan is het een kwestie van snel naar buiten gaan en kijken!!

Dit kastje kan je ook op je slaapkamer zetten!

Automatic Northern Lights Alert

Snelheid en dichtheid van de zonnewind:

Magnetische eigenschappen van de zonnewind:

Op 1,5 miljoen kilometer van de aarde richting de zon, daar waar de aarde en de zon even hard trekken, hangen een aantal satellieten. Eén daarvan is de ACE satellite. Deze meet onder andere de dichtheid, snelheid en magnetische richting van voorbijkomende zonnewind. (Soms is deze satelliet buiten het zicht en zijn er geen gegevens, kijk dan hier.)

Afhankelijk van de snelheid van de wind duurt het dan nog  ongeveer een uur voordat de wind in de aardatmosfeer zijn invloed laat gelden.

In de grafiek zie je het tijdsverloop over de laatste 1 à anderhalf uur. Zaken om in de gaten te houden:

  • de dichtheid van de zonnewind, meer dan  5 deeltjes per kubieke centimeter?
  • de snelheid van de zonnewind, meer dan 300 kilometer per seconde?
  • de polariteit van het magnetisch veld Bz, kleiner dan 0?

Maar let op! De relatie tussen de zonnewind en het noorderlicht blijft verrassend en soms komt er noorderlicht als je dat vanuit de cijfers echt niet verwacht! Volg deze link om meer te lezen over hoe het Noorderlicht ontstaat

Je bent van harte welkom op een van onze noordelrichtreizen in de winter of de herfst. Met trots kunnen we zeggen dat alle gasten die hier een week zijn geweest het Noorderlicht ook daadwerkelijk hebben gezien.

Vast onderdeel van een Noorderlichtreis is het bezoek aan het Polarlightcenter. Dit centrum, gevestigd om de hoek bij Kristine Moen Huset, wordt met hart en ziel gerund door Rob en Threes. Op een zeer toegankelijke manier leggen zij uit hoe het noorderlicht ontstaat en wat je kan doen om het nooit meer te missen.  

De ruimteweer gegevens op deze pagina zullen je daarbij helpen.

Noorderlicht aan zee bij Kristine Moen Huset