De Sami en hun rendieren

De rendieren in Noorwegen zijn in de regel eigendom van de Samen. De Samen of Sami waren oorspronkelijk een nomadisch volk dat boven de poolcirkel, in Lapland leeft. Ongeveer 70% van de Samen woont in Noorwegen. De overigen in Zweden, Finland en in Rusland. Ze beschikken tegenwoordig over een eigen bestuur, het Sameting, dat bij de diverse nationale overheden inspraak heeft in zaken die de Samen en hun woongebied betreffen. Hun parlement zetelt in Kautokeino.

Alleen in het zuiden van Noorwegen op de Doverfjel vind je nog enkele wilde rendieren. Ondanks dat de rendieren in Noord Noorwegen vrij in de natuur rondlopen, zijn ze dus altijd eigendom van een Sami familie. Rendieren zijn geen tamme dieren. Ze leven in het wild, kalven in het wild en worden vaak ook in het wild geslacht.

Bezoek aan een rendierfarm

Tijdens de diverse reizen  bezoeken we vaak de rendierhouderij van Laila, die samen met haar man rendieren houdt op het eiland Hynøya. Laila vertel heel beeldend over de Samische cultuur, hun historie en gewoontes en over hoe het is om rendieren te houden.

 

rendieren

Rendieren op Hynøya

Heel uniek zijn de rendieren in Noorwegen op Hynøya. Drie Samische families werken met dieren op dit eiland. Deze dieren blijven, in tegenstelling tot de rendieren op andere plaatsen in Noorwegen, het hele jaar door op het eiland.

In de zomer zijn ze op de eilanden langs de kust van Troms en Finmarken. In de winter worden de rendieren in Noorwegen van de eilanden begeleid naar het binnenland van Troms en Finmarken. De voornaamste reden is het aanbod van eten en de overlast van muggen in de zomer in het binnenland. De dieren worden, als deze niet naar de eilanden worden verplaatst, helemaal lek gestoken.

Houden van rendieren in Noorwegen 

De Samen zijn eigenaar van de rendieren in Noord Noorwegen en in het noorden van Zweden, Finland en Rusland. Zij houden deze dieren met de hele familie en leven er ook van. Alles wordt gebruikt van het dier.

In de eerste plaats leveren de rendieren natuurlijk vlees. Als je deelneemt aan een reis van ons krijg je zeker de kans om te ervaren hoe dit smaakt. De pels van de rendieren in Noorwegen wordt gebruikt als leer voor broeken, mutsen etc. Het leer is van een heel zacht soort en daarmee comfortabel.

De huiden van rendieren in Noorwegen worden ook verkocht als sierkleed voor op de vloer of op een stoel. De geweien worden gebruikt voor gereedschappen, handvatten van messen en tegenwoordig ook voor souvenirs. Ook de botten worden weer gebruikt voor sierraden. Op vele plaatsen in noord-Noorwegen zie je langs de weg kraampjes waar Samen hun koopwaar aanbieden.

 

rendieren vesterålen

Wist je overigens dat het destijds met name de Samis waren die met veel deskundigheid de boten voor de vikingen maakten? De vikingen presteerden het vervolgens om met die eenvoudige maar super betrouwbare boten er op uit te trekken.