Noorderlicht Winterreizen

Altijd al een keer het noorderlicht willen zien? Gun jezelf deze bijzondere ervaring! Wij organiseren al vele jaren kleinschalige Noorderlichtreizen. En met succes! 

Tot nu toe hebben onze gasten op alle noorderlichtreizen het noorderlicht daadwerkelijk gezien, soms 1 avond, soms wel vier avonden per reis. Met vrij uitzicht naar het Noorden is onze plek aan de Noorse zee misschien wel de warmste plek in Europa om het noorderlicht te kunnen zien.

In februari en maart plannen we 5 noorderlicht winterreizen voor maximaal 8 personen per reis. De dagen zijn weer lang genoeg om erop uit te gaan en de nachten nog donker genoeg om het Noorderlicht te zien.  De zon staat overdag nog heel laag aan de horizon. Het strijklicht in combinatie met een hoge kans op een fraai besneeuwd landschap maakt deze reis betoverend mooi. De perfecte periode dus om de Lofoten te bezoeken!

Het noorderlicht is alleen zichtbaar als het donker genoeg is. Dat betekent dat we overdag de tijd hebben om te genieten van al het moois dat de Lofoten eilanden en de iets noordelijker gelegen Vesterålen te bieden hebben.

De Lofoten in de winter

De wintermaanden februari en maart gaan op de Lofoten vrijwel altijd gepaard met een fraai pak sneeuw. Wandelend, of met onze 9 persoons bus voorzien van spijkerbanden, trekken we er overdag op uit. Laukvik ligt lekker centraal op het veelzijdige eiland Austvågøy. Op dit eiland en de buureilanden zullen we prachtige (sneeuw)wandelingen maken. Afhankelijk van de dikte van de sneeuwlaag gebruiken we daarbij sneeuwschoenen, "truger" in het Noors.

Het is een actieve vakantie. Afhankelijk van het weer en de belangstelling in de groep bezoeken we vissersplaatsen zoals Svolvær, Kabelvåg of Henningsvær. Henningsvær is een aaneenschakeling van kleine eilandjes die alleen via twee hoge en smalle bruggen bereikbaar zijn. Vanwege de vangst van de Skrei is het er deze maanden een drukte van belang met grote en kleine vissersschepen.

We gaan op sightseeing tour naar andere eilanden zoals bijvoorbeeld Gimsøya, Vestvågøy, Hinnøya en/of Hadseløya. Daarnaast is het (afhankelijk van het weer) mogelijk om per boot een zeearendensafari te doen naar het Trollfjord, een sledehondentocht te doen met husky's op de Vesterålen, of bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de Sami en hun rendieren.

We verkennen bijzondere plaatsen zoals Unstad of bijvoorbeeld Eggum. We maken schitterende sneeuwwandelingen waarbij we de zwaarte aanpassen aan de capaciteiten van de groep. Het kan zijn dat we de groep opsplitsen. Als deelnemer heb je altijd de keuze, ook om het een dagje rustig aan te doen en in de schitterende omgeving bij huis te blijven.

Rond deze tijd komt de  kabeljauw vanaf de Barentszzee aan in de wateren rond de Lofoten om te paaien. Op het water en in de havens is het een drukte van belang. De vissers zijn druk met het vangen van deze Skrei. Tegelijk worden de visrekken volgehangen om deze vissen aan de open lucht te drogen.

Vanuit Svolvaer zullen we, als het weer het toestaat, een boottocht maken naar het Trollfjord en op zoek gaan naar zeearenden, of op een visserschip op het Vestfjord onze eigen Skrei gaan vangen. 

De mogelijkheden zijn enorm, ook bij slechter weer. Bijvoorbeeld een bezoek aan het zeeaquarium, het Lofoten museum, aan het Stangerholmenmuseum hier in Laukvik of een bezoek aan de Samische rendierhouderij.
Onder alle omstandigheden verrassen we je met bijzondere plekken. En niet te vergeten, zullen we alles in het werk zetten om ook daadwerkelijk het Noorderlicht te zien. In de wintermaanden is de kans op het Noorderlicht heel groot. Om je kansen zo groot mogelijk te maken, en om enigszins te begrijpen wat noorderlicht is, is het bezoek aan het Polarlight Center een vast onderdeel van deze reis. Dit centrum wordt gerund door de Nederlanders Threes en Rob en is bij ons om de hoek.


Winterfoto's


Noorderlicht informatie

Onze vuurplaats aan zee is een ideale plek om het Noorderlicht te zien en te fotograferen.

Voor achtergrondinformatie over het noorderlicht, en om je kansen om het te zien te maximaliseren, brengen we gedurende de week een bezoek aan het Polarlightcenter.