Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Poolcirkel

De poolcirkel ligt op 63 graden en 33 minuten Noorder Breedte. De poolcirkel is de denkbare grens van de “Midzomernachtzon”.  Boven de poolcirkel gaat de zon in de zomer maanden niet onder. Het blijft dan dag en nacht licht. In de winter maanden komt de zon dan niet op. De zon blijft onder de horizon. Op de Lofoten in Laukvik, 300 km boven de poolcirkel, blijft het van 1 mei tot en met 1 augustus dag en nacht licht. In de winter rond december is er slechts vier uur daglicht.

Klimaat boven de poolcirkel

Het klimaat boven de poolcirkel in Noord Noorwegen verschilt sterk per regio. Op de Lofoten is het klimaat sterk onder invloed van de “warme golfstroom”. Het zeewater wordt normaal gesproken niet kouder dan 5 graden. Daar door hebben de Lofoten en Vesterålen een relatief milde winter en relatief koele zomer.  In de periode december /maart is het gemiddeld – 2 graden en in de zomer is dat gem 14 graden. In het binnenland is dat heel anders.

Binnenlands klimaat boven de poolcirkel

In het binnenland boven de poolcirkel kan het wel meer dan 40 graden vriezen. In de zomer kan het veel warmer worden dan op de Lofoten. Temperaturen kunnen makkelijk oplopen tot 25 graden. Boven de poolcirkel komt bij mooi zonnig weer de wind uit het noorden of noordoosten, Deze wind voert vaak koudelucht aanwaar door de temperaturen zakken.

Vegetatie boven de poolcirkel

Boven de poolcirkel komt de zomer laat op gang, pas in de tweede helft van mei komen er bladeren aan de bomen. Pas na 21 juni hoef je geen rekening meer te houden met nachtvorst. Eigenlijk kan je pas half juni zomerplanten buiten zetten. Telen van groente is dan ook moeizaam. Boven de poolcirkel komen bessen en bloemen voor die in zuid Noorwegen alleen maar boven de 1000 meter hoogt willen groeien.

Het weer op de Lofoten, boven de poolcirkel

Op de Lofoten valt de minste regen van Noorwegen, dus vaak is het droog. Dankzij de droge lucht hebben we meestal heldere luchten en vergezichten. Ook zorgt de droge lucht er voor dat wij boven de poolcirkel een grote kans hebben op het zien van het noorderlicht.  

Voor het drogen van vis (stokvis) is dat ideaal, vooral in de periode februari/mei. Dat komt mooi uit, want in februari komen heel veel Kabeljauw vanaf de Barentszee naar hun paaigronden in het Vestfjord bij de Lofoten. Deze kabeljauw wordt Skrei genoemd en wordt over de hele wereld geroemd.

Zelf ervaren?

Boek nu een reis en ervaar hoe het 300 kilometer boven de poolcirkel is.