Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Reisverslag bijzondere Noorderlichtreis februari 2016

Net geland op vliegveld Svolvær, Lofoten, Noorwegen
Sneeuwschoenen zijn nodig voor wandeling door natuurreservaat rond Laukvik
Uitzicht op besneeuwd haventje van Laukvik op eiland Austvågøy, Lofoten
Uitleg over stokvis of tørrfisk
Lundehond Sil met stokvis, vlak voordat hij hem begraaft, voor later
20160205_05A_prachtig-gevormde-ijssculpturen.jpg
20160205_05B_wandeling-in-omgeving-laukvik-lofoten.jpg
Sneeuwwandeling door natuurgebied rond Laukvik op eiland Austvågøy, Lofoten
20160205_06A_groep-tijdens-sneeuwwandeltocht-natuurreservaat-Laukvik.jpg
20160205_07_wijds-uitzicht-over-natuurgebied-bij-Laukvik-Lofoten.jpg
20160205_07A_Lundehonden-Ask-en-Sil-in-de-sneeuw.jpg
Lofotenkathedraal in Kabelvåg, Lofoten, Noorwegen
Brug bij Kleppstad, Lofoten, Noorwegen
Lofotr Vikingmuseum in Borg, Lofoten, Noorwegen
Restaurant Praestengbrygga in Kabelvåg, Lofoten, Noorwegen
20160207_11A_prachtig-Noorderlicht.jpg
Wijds uitzicht over Noord-Atlantische oceaan bij Laukvik, Lofoten
20160207_12_sneeuwwandeltocht-door-het-Paradijs-van-Laukvik.jpg
20160207_12A_Lunch-in-een “Gapahaug”, een halfopen hut.jpg
Stangerholmen bij haven in Laukvik
Winterse blik op haventje van Laukvik, op eiland Austvågøy, Lofoten
Sneeuwvlakte rond Laukvik
20160207_16_zee-egel-op-strand-in-sneeuw-Lofoten-Noorwegen.jpg
Zeehonden voeren in Lofoten Aquarium in Kabelvåg
20160208_21_jonge_opgevangen-zeeotter-Lofoten-Aquarium-Kabelvåg.jpg
Winters Lofoten-landschap met ijs en sneeuw
Bevroren watervalletje, Lofoten, Noorwegen
Het pittoreske Henningsvær
Vers gevangen kabeljauw bij visafslag Laukvik, Lofoten
Vissersboot bij visafslag Laukvik, Lofoten, Noorwegen
Sneeuwbui met zon rond Laukvik, Lofoten
Sneeuwbui in ochtendzonnetje rond Laukvik, Lofoten
20160210_28A_uitzicht-vanaf-Ranghildalen.jpg
Havenhoofd met vuurtoren van Laukvik, op eiland Austvågøy, Lofoten
20160211_30_Juttershuisje-na-sneeuwstorm.jpg
Sneeuwstorm op vliegveld Evenes bij Narvik
Net geland op vliegveld Svolvær, Lofoten, Noorwegen Sneeuwschoenen zijn nodig voor wandeling door natuurreservaat rond Laukvik Uitzicht op besneeuwd haventje van Laukvik op eiland Austvågøy, Lofoten Uitleg over stokvis of tørrfisk Lundehond Sil met stokvis, vlak voordat hij hem begraaft, voor later 20160205_05A_prachtig-gevormde-ijssculpturen.jpg 20160205_05B_wandeling-in-omgeving-laukvik-lofoten.jpg Sneeuwwandeling door natuurgebied rond Laukvik op eiland Austvågøy, Lofoten 20160205_06A_groep-tijdens-sneeuwwandeltocht-natuurreservaat-Laukvik.jpg 20160205_07_wijds-uitzicht-over-natuurgebied-bij-Laukvik-Lofoten.jpg 20160205_07A_Lundehonden-Ask-en-Sil-in-de-sneeuw.jpg Lofotenkathedraal in Kabelvåg, Lofoten, Noorwegen Brug bij Kleppstad, Lofoten, Noorwegen Lofotr Vikingmuseum in Borg, Lofoten, Noorwegen Restaurant Praestengbrygga in Kabelvåg, Lofoten, Noorwegen 20160207_11A_prachtig-Noorderlicht.jpg Wijds uitzicht over Noord-Atlantische oceaan bij Laukvik, Lofoten 20160207_12_sneeuwwandeltocht-door-het-Paradijs-van-Laukvik.jpg 20160207_12A_Lunch-in-een “Gapahaug”, een halfopen hut.jpg Stangerholmen bij haven in Laukvik Winterse blik op haventje van Laukvik, op eiland Austvågøy, Lofoten Sneeuwvlakte rond Laukvik 20160207_16_zee-egel-op-strand-in-sneeuw-Lofoten-Noorwegen.jpg Zeehonden voeren in Lofoten Aquarium in Kabelvåg 20160208_21_jonge_opgevangen-zeeotter-Lofoten-Aquarium-Kabelvåg.jpg Winters Lofoten-landschap met ijs en sneeuw Bevroren watervalletje, Lofoten, Noorwegen Het pittoreske Henningsvær Vers gevangen kabeljauw bij visafslag Laukvik, Lofoten Vissersboot bij visafslag Laukvik, Lofoten, Noorwegen Sneeuwbui met zon rond Laukvik, Lofoten Sneeuwbui in ochtendzonnetje rond Laukvik, Lofoten 20160210_28A_uitzicht-vanaf-Ranghildalen.jpg Havenhoofd met vuurtoren van Laukvik, op eiland Austvågøy, Lofoten 20160211_30_Juttershuisje-na-sneeuwstorm.jpg Sneeuwstorm op vliegveld Evenes bij Narvik

Met enige vertraging kwamen de 10 deelnemers op donderdag 4 februari 2016 aan met het kleine propellervliegtuig op de luchthaven van Svolvær. Pas om half elf 's avonds zaten we met elkaar aan een heerlijke soep van Marijke.
De Lofoten waren weer mooi wit door een verse laag sneeuw. In de late avond en nacht viel er nog wat sneeuw bij.

Aankomst met propellervliegtuig op vliegveldje Svolvær

Aankomst met propellervliegtuigje op vliegveld Svolvær

Op de eerste activiteitendag was het zeer uitzonderlijk mooi zonnig winterweer met -5°C en weinig wind. In de zon was het heerlijk, zelfs bij de lunch en tijdens de koffie- en fotostops was het aangenaam buiten. Frans had een wandeling uitgezet in een prachtig natuurreservaat met heuvels en eilanden, tegen een schittterend decor van spitse besneeuwde bergen en omringd door een spiegel van water.
Het was even wennen om met de “sneeuwschoenen” te lopen maar na 10 minuten was het voor iedereen al heel gewoon. We hebben allemaal genoten van deze heerlijke buitendag.
Om 16 uur bezochten we in Laukvik het Polar Light Centrum van Rob en Threes, waar we veel opstaken over het noorderlicht.
Dezelfde avond nog was er al wat zwak noorderlicht te zien - een mooie gelegenheid voor de fotografen om wat te oefenen met de camerainstellingen.

Sneeuwwandeling door natuurreservaat rond Laukvik

Sneeuwwandeling door natuurreservaat rond Laukvik

De tweede dag bezochten we het Vikingmuseum in Borg op het eiland Vestvågøy met een paar fotostops onderweg. Nu hebben we een wat andere “kijk” gekregen op het leven en de cultuur van de Vikingen.
Op de terugweg hadden we een wat langere stop in het fraaie stadje Kabelvåg waar we genoten van heerlijke warme chocolademelk in het sfeervolle café Praestengbrygga aan de haven. Ook de worteltaart is daar een aanrader!
Inmiddels viel er natte sneeuw en was het + 1 graden.

Lofotr Vikingmuseum in Borg

Lofotr Vikingmuseum in Borg

Zondag hadden we gepland voor een vaardag met de Stabben, maar helaas zaten de weerprofeten er helemaal naast en waaide het te hard voor een prettige boottocht. De wind zou bovendien naar NW draaien en dan ligt Laukvik aan lagerwal van de oceaan.
Het dagprogramma werd dus aangepast. We kozen voor een wandeling in het zogenaamde Paradijs van Laukvik. Sneeuwwandelen op een 2,5 km lang bevroren meer en lunchen in een “Gapahaug”, een halfopen hut. Zo konden we uit de wind en sneeuwvrij toch lekker buiten lunchen. De Noorse familie Delp maakte plaats voor ons en waren zelf druk met het “grillen van worstjes”.
Deze avond was er fraai noorderlicht wat weer heel mooie foto's opleverde.

Lunchen in Gapahaug

Lunchen in een Gapahaug, tijdens sneeuwwandeltocht door het Paradijs van Laukvik

en 's avonds prachtig noorderlicht

Prachtig noorderlicht 's avonds

De volgende dag werdt een soort “Cultuurdag” vanwege de verwachte harde wind, die maar bleef aanhouden. In Kabelvåg bezochten we het Aquarium wat een heel mooi beeld geeft van het leven onder water rond de Lofoten. De zeehonden en otters waren leuk om te zien, vooral de jonge, opgevangen otter die door de verzorger even uit zijn hok werd gehaald zodat je zijn zachte pels kon voelen. Na het Aquarium, waar we ook geluncht hebben, reden we naar Svolvær waar ieder voor zich kon rondkijken.
Ook deze avond was er weer heel aardig noorderlicht, al voor de derde keer deze reis.

Opgevangen jonge zee-otter in Aquarium Kabelvåg

Opgevangen jonge zee-otter in Aquarium Kabelvåg

Op 9 februari was de windverwachting opnieuw zodanig dat we niet verantwoord konden varen. Dus dan maar met de busjes naar Henningsvær, een pittoresk vissersdorp dat altijd een bezoek waard is. Het is gelegen op de zuidelijke kust van het eiland Austvågøya. Het werd een prachtige rit door het winterse landschap van de Lofoten. Op de terug weg bezochten we nog even de “visafslag” van Laukvik wat ook een typisch cultuurbezoekje was.

Het pittoreske visserdorpje Henningsvær

Het pittoreske visserdorpje Henningsvær

Op de laatste activiteitendag maakten we een wandeling naar het op 250 meter gelegen Ranghildalen. Een pittige sneeuwwandeling, omhoog over een smal pad dat in 1904 is aangelegd door mijnwerkers. Daarboven in de berg “Matmora” is een ijzerertsmijn waar de activiteiten in 1910 alweer stopten. Een mooie wandeling met vooral prachtige uitzichten over de fjorden en bergen.

Uitzicht vanaf Ranghildalen

Uitzicht vanaf Ranghildalen

's Middags brachten we nog een bezoek aan Stangerholmen, gelegen aan het haventje van Laukvik. Het is een huis van rond 1880, van een welvarende familie in Laukvik, uitbundig gedecoreerd door Henning Welford, een bekende decoratieschilder uit die tijd. Hij beschilderde zowel vloeren, plafonds als houtwerk met behulp van zelfgemaakte sjablonen. Het is één van de weinige overgebleven huizen van dit type in Noord Noorwegen.

Stangerholmen, Laukvik

Stangerholmen, aan de haven van Laukvik, waar de decoratieschilderingen van het interieur door Henning Welford uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven


De dag dat de groep naar huis ging was ook weer een speciale belevenis, want de lange autorit, 's morgens in alle vroegte, ging gepaard met sneeuwstormen die sneeuwduinen opwierpen. We hadden soms bijzonder slecht zicht en er lag erg veel sneeuw op de wegen. Frans en Marijke brachten het hele gezelschap wel weer veilig bij de Luchthavenbus, die op zijn beurt alle deelnemers veilig naar het vliegveld van Evenes bracht. Ook de laatste avond was er kort maar weer heel mooi Noorderlicht te zien, voor de vierde keer deze reis.
De eerste noorderlichtreis van 2016 werd zo opnieuw een erg geslaagde vakantie!

Sneeuwstorm op vliegveld Evenes

Sneeuwstorm op vliegveld Evenes

bericht delen