Februari en Maart 2020

In de maanden februari en maart zijn de dagen alweer langer. De winterslaap is voorbij. `s Avonds alle tijd om op zoek te gaan naar het Noorderlicht, terwijl we overdag er op uit trekken om te genieten van het winterse landschap en de fraaie vissersdorpjes.

De bergen zijn in deze maanden wit. Tijdens onze wandelingen kunnen we genieten van de sneeuw. Doordat het meeste water bevroren is, kunnen we vrij gemakkelijk overal doorheen struinen. Als de sneeuwlaag lekker dik is, kunnen we gebruikmaken van sneeuwschoenen.

Het SKREI seizoen is deze maanden in volle gang. Op het water is het een gezellige drukte met grote en kleine vissersschepen. De gevangen vis wordt met man en macht verwerkt en buiten op houten stellages gehangen om te drogen.


April en mei 2020

Deze maanden zijn vaak lekker droog en de dagen beginnen in de aanloop naar de middernachtzon al flink te lengen. Als je geluk hebt, dan is tot en met half april het Noorderlicht te zien. Verder is dit een hele mooie rustige tijd voor schitterende natuurwandelingen.

In Noord Noorwegen is dit de beste tijd voor het onderhoud aan je huis. Het zijn dus ook onze "klusmaanden". We organiseren deze twee maanden  geen groepsreizen, maar voor Bed en Breakfast of Fly & Drive boekingen zijn we gewoon open!
Vrienden van Kristine zijn van harte welkom om mee te klussen. Wij zorgen dan voor kost en inwoning.


Juni, Juli en Augustus 2020

Het voorjaar en de zomer vallen hier nagenoeg samen. Geniet van de schitterende bloemenpracht, de witte stranden en de grillige bergketens die eindigen in de azuurblauwe zee. In deze maanden "ontploft" de natuur. Dat is niet zo raar als je weet dat de zon hier van 23 mei tot en met 23 juli zich 24 uur van de dag laat zien. De lange dagen zijn zeer geschikt om de grote diversiteit aan eilanden van de Lofoten en Vesterålen te verkennen. Voor wandelingen of gewoon lekker struinen aan de kusten of op berghellingen is de temperatuur aangenaam. We zijn de hele dag op stap en lunchen ergens in de natuur of in een gezellig koffietentje. Het weer kan hier "midden op zee" en boven de poolcirkel wel heel veranderlijk zijn. Dus een winddicht jack en regenkleding behoort tot de standaard uitrusting.

's Nachts kan je bij onze vuurplaats aan zee heerlijk genieten van de middernachtzon! Voor de liefhebbers staat er een gitaar klaar in het Kristine Moen Huset. 


September en Oktober 2020

In september worden iedere dag de dagen een kwartier korter. Dat betekent dat het vanaf half september al weer donker genoeg wordt om het noorderlicht te kunnen zien. Samen met de schitterende herfstkleuren maakt dat de maanden september en oktober misschien wel de mooiste maanden zijn om van de ongerepte natuur op de Lofoten en Vesterålen eilanden te genieten. De dagen zijn nog lang genoeg voor mooie wandelingen en er zijn bessen in overvloed, zoals tyttebær, blåbær en multebær. Vooral die laatste moet je geproefd hebben, ze groeien alleen boven de poolcirkel! 


November en December 2020

De dagen worden weer kort, en de wind kan in deze maanden flink te keer gaan. De eerste sneeuw valt en je kan op de bergen om ons heen de sneeuwgrens zien dalen. Voor als je dat lekker vindt, wij in ieder geval wel, is dit een hele knusse periode. Iedereen begint zijn huis met lampjes te versieren en waar je ook komt hoor je sprookjesachtige kerst-melodietjes. 

Ons Kristine Moen Gasthuis is gewoon open en binnen is het lekker warm en het internet werkt goed. Het is al vroeg donker. De spelletjes en onze antieke sjoelbak staat in de aanslag. De kans om het Noorderlicht in al zijn hevigheid en schoonheid mee te maken is groot. En als je een proefschrift, rapport of wat dan ook af te maken hebt, combineer dat met de rust van een sprookjesachtige winterse wandeling. Ideale tijd voor "Getting things done" in een heel bijzondere omgeving.


Januari 2021

Deze maand zijn de dagen nog erg kort. Vanaf 5 januari laat de zon zich in Svolvær weer een stukje boven de horizon zien. In deze tijd ruimen de Noren hun kerstverlichting weer op en maken zich klaar voor het zonlicht.

In Laukvik moeten we wachten tot 25 januari, dan komt de zon weer boven de berg uit en schijnt het zonlicht weer rechtstreeks het keukenraam in.

In deze maand organiseren we geen groepsreizen, maar voor de liefhebber is hier genoeg te beleven. Het  is hier dan heerlijk rustig en het licht dat er is, is prachtig. En met een beetje geluk wordt het blauwe licht overdag in de avond ingeruild voor het groen dansende Noorderlicht!

Ons Kristine Moen Gasthuis is deze maand beschikbaar voor Bed & Breakfast en Fly & Drive boekingen.