Noorwegen en Corona

Noorwegen is een groot land, met in verhouding veel ruimte en weinig inwoners. Iets meer dan 5 miljoen, waarvan de meeste mensen in -of in de buurt van- de grotere steden wonen. Dat maakt het voor het COVID-19 virus moeilijk om zich over heel Noorwegen te verspreiden. En dan heb je dus geluk als je, zoals wij, op de Lofoten wonen.

Lees meer »

Zeewier uit de achtertuin

Gisteren konden we mee op zeewier excursie, georganiseerd door een dame uit Laukvik. We hebben al wat geexperimenteerd met truffelzeewier (erg lekker!), maar hebben nu ook ideeen voor het verwerken van  gezaagde zeeeik, blaaswier en knotswier. Zeewier is echt groente uit zee. Het zit vol goede voedingsstoffen. Zo bevat zeewier veel vitaminen en mineralen, ijzer en jodium, eiwitten en essentiele aminozuren. en gezonde vetten. En omdat het water hier nog zo schoon is kunnen we gerust zelf oogsten. Heerlijk toch?!

Lees meer »

Midwinterdagmaan op de Lofoten

Het was voor ons een nieuwe ervaring: de zogenaamde  "midwinterdagmaan".  Al een paar dagen hebben we hier 24 uur per dag de maan in het zicht. Hij draait om ons heen en vandaag, op 1 januari 2021 om 13 uur stond de maan precies in het noorden.  Het gebeurt niet vaak dat dit te zien is. Behalve dat de maan rond deze periode vol moet zijn, moeten we ook nog het geluk hebben dat er weinig bewolking is. Bijzonder om te ervaren. Bijna buitenaards en sprookjesachtig mooi.

Lees meer »

Zo klinkt Noorderlicht

Het is niet alleen indrukwekkend om Aurora te zien, maar stel je eens voor dat je het ook zou kunnen horen. Van vroeger herinner ik mij het waterorgel van de Efteling......

Lees meer »

Kortste dag boven de poolcirkel.

Op 21 december, de dag van de zonnewende  werden we hier in Laukvik op de Lofoten getrakteerd op een geweldige noorderlicht show. De dagen worden weer langer. Op naar betere tijden.

Lees meer »

Noors leren met hulp van Karense

Al snel nadat we naar Noorwegen verhuisd waren kregen we de tip om eens te kijken naar de video's van Karense. Dat hebben we gedaan en ik kan niet anders zeggen dan dat we ons daardoor inmiddels aardig kunnen redden in het Noors.

Lees meer »

Surfen boven de poolcirkel

Dat je kunt surfen in de warme wateren van de tropen is algemeen bekend, maar dat er ook volop gesurft wordt boven de poolcirkel weet niet iedereen. Toch heb je hier op de Lofoten verschillende surfspots waar al snel voldoende 'swell' is om lekker te kunnen surfen. En dan vooral in de winter, dan zijn er de golven op zijn best!

Lees meer »

Arctisch Zeewier

Zeewier is een superfood, maar hoe moet je oogsten, wanneer is de beste tijd, welke soorten zijn er en wat kun je er dan mee... In Noorwegen is steeds meer belangstelling voor deze groente uit zee.. 

Lees meer »