Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Hoe ontstaat het Noorderlicht

Noorderlicht en de zon

Het noorderlicht is een mysterieus verschijnsel dat eigenlijk iedereen minimaal één keer wil zien. Velen vragen zich daarom ook af hoe het eigenlijk ontstaat en waar en wanneerje het het beste kunt zien.

Noorderlicht heeft alles te maken met de activiteiten op de zon en het magnetisch veld van de aarde. Het is een ingewikkeld verschijnsel. Om u alles te weten te laten komen over het Noordrlicht, werken we nauw samen met het Polarlightcenter bij ons om de hoek in Laukvik. In onze Noorderlichtreizen is een bezoek aan Rob en Threes van het Polarlightcenter een vast onderdeel. Op hun website vindt u heel veel informatie over het poollicht. Rob en Threes komen uit Nederland, hun site is vanwege de internationale belangstelling in het engels.

In dit artikeltje proberen we antwoorden te geven op de belangrijkste vragen. Wilt u meer weten, of wilt u het helemaal precies weten en zelf het Noorderlicht ervaren, boek dan één van onze Noorderlichtreizen!

Zelfs in deze tijd van weinig zonnevlekken is de kans bij ons heel groot dat u het Noorderlicht kunt zien. In al die jaren hebben alle deelnemers aan een Noorderlichtreis ook daadwerkelijk het Noorderlicht gezien!

Het noorderlicht in Noorwegen bij lage zonneactiviteit

Ontstaan van het noorderlicht

Het noorderlicht ook wel poolicht genoemt onstaat eigenlijk op de zon. Als het noorderlicht ontstaat door sterke activiteiten op de zon met enorme uitbarstingen dan kan je het zelfs in Nederland zien.

Nu beweren deskundigen dat de zon de komende jaren niet meer actief zal zijn en dat er dus vrijwel geen uitbarstingen zullen plaatsvinden. Nu blijkt als de zon niet actief is, er juist wel grote gaten op het zonne oppervlak ontstaan. Uit deze gaten ontsnappen stoffen en gassen die de ruimte worden ingeslingerd.

Deze gassen en stoffen gaan minder snel richting de aarde dan bij een uitbarsting. Maar juist in het gebied een paar honderd kilometer boven de poolcirkel geeft deze gassen en stoffen bijna ieder heldere dag mooi noorderlicht. Laukvik en het noorderlicht gasthuis van Byzonderereizen.nl staat voor dit noorderlicht op een perfecte plek met 100% goed uitzicht naar het westen, het noorden en het oosten. Bekijk de foto`s die het bewijs zijn van mooi noorderlicht met slechts 1 tot 2 KP op de schaal van 9 KP.

Wat is het Noorderlicht

Noorderlicht ontstaat door dat bepaalde gassen en materialen afkomstig van de zon en die mee gevoerd worden door de zonnewind het beschermende schild van de aarde binnendringen. Op 200 km tot 80 km hoogte botsen deze moleculen tegen dit schild van zuurstof en stikstof. Dan ontstaat eigenlijk pas echt het noorderlicht. Afhankelijk van de dichtheid van deze stoffen en de snelheid van de zonnewind onstaat meestal het groene noorderlicht, bij heel zwak noorderlicht is het wit, bij meer materiaal ontstaan er ook paarse en rode kleuren. Het materiaal wat noorderlicht veroorzaakt is magnetisch en wordt in een ovaal rond het magnetische noorden aangetrokken. Het mooie is dat dit magnetische veld precies over de Lofoten heen loopt en daar door heel vaak te zien is ook bij een lage activiteit. Als de “apps” en de informatie “sites” melden dat er laag of zwak noorderlicht verwacht wordt, dan is in Laukvik vrijwel altijd goed noorderlicht te zien.

Noorderlicht Noorwegen
Noorderlicht Noorwegen
Noorderlicht Noorwegen
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten
Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten
Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht
Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht
Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht

Onder welke omstandig heden is het noorderlicht te zien?

Een heel belangrijke voorwaarde is dat het helder is, de bewolking zit tot max 11 km hoogte en die dekt dus het zicht af van het noorderlicht. Half bewolkt is wel heel mooi, dat maakt het noorderlicht nog wat spannender en levert vaak heel mooie foto`s op. Weer een groot voordeel voor Laukvik is dat er aan de kust meer beweging zit in het weer.

Vaak komen in de loop van de avond toch opklaringen waar door je het poollicht mooi kunt zien. Niet voor niets valt in Laukvik niet zo veel sneeuw in tegenstelling van bijvoorbeeld Lapland.

Dus bij een lage verwachting van Noorderlicht moet je toch elk kwartier minstens even naar buiten en dan kan je vrijwel zeker aan het eigen strand van byzonderereizen wat op nog geen 150 meter van het gasthuis ligt, mooi noorderlicht zien.

De foto`s zijn gemaakt op beide september en oktober reizen waar de gasten vrijwel elke dag het noorderlicht gezien hebben. Bekijk ook onze Noorderlichtreizen

Zelf het noorderlicht zien?

Byzonderereizen.nl heeft ruim 15 jaar ervaring in het aanbieden van Noorderlichtreizen op de Noorse Lofoten. Ons gasthuis staat bij Laukvik met rondom vrij uitzicht naar de hemel boven zee of bergen. De kans om het Noorderlicht bij ons te zien is dan ook erg groot. Tijdens al onze noorderlichtvakanties hebben onze gasten het noorderlicht kunnen bekijken. Meer informatie? Neem contact met ons op!