Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Het Noorderlicht in Laukvik

Noorderlicht heeft alles te maken met de activiteiten op de zon en het magnetisch veld van de aarde. Het is een ingewikkeld verschijnsel. Als je het Noorderlicht graag wilt zien, is het handig als je een beetje weet wat het is en hoe het eigenlijk ontstaat. Dan begrijp je waar en wanneer je het Noorderlicht het beste kunt zien. Op deze pagina proberen we antwoorden te geven op de belangrijkste vragen.

Wij zijn er heel trots op dat in alle jaren van ons bestaan alle deelnemers aan Noorderlichtreizen ook daadwerkelijk het Noorderlicht hebben gezien!

Hieronder een time-laps opname die bij ons aan zee is gemaakt, met het gezicht richting de Matmora. Dat is de berg aan de oostkant van Kristine Moen Huset.

 

 

Nog een time-lapse opname aan zee, nu met sneeuw en een kampvuur er bij! 

 

Ontstaan van het noorderlicht

Het noorderlicht, ook wel poollicht, wordt veroorzaakt door een wind van energierijke deeltjes, protonen en electronen, die afkomstig zijn van de zon en door het magnetisch veld van de aarde worden 'gevangen'.

Die deeltjes kunnen ontsnappen aan de zon om twee redenen. Soms zijn er op de zon grote explosies waardoor snelle deeltjes de ruimte in worden geslingerd. Dit soort explosies zijn vanaf de aarde te herkennen als 'zonnevlekken'. Als je met een speciale kijker met filter de zon op een stuk papier projecteert, dan zie je de zonnevlekken.

Hieronder een foto van de zon met zonnevlekken. Op dit moment, anno 2019, hebben we te maken met een zonnevlekken minimum. De zon is zogezegd 'niet actief', er zijn nauwelijks zonnevlekken.

 

260px-Sun920607.jpg

 

Maar ook in een tijd van weinig zonnevlekken ontsnappen er snelle deeltjes van de zon. Dat komt dan omdat in de buitenste schil van de zon grote gaten kunnen vallen, zogenaamde 'coronale gaten'. Die gaten zijn alleen zichtbaar met speciale instrumenten. Op de website van bijvoorbeeld spaceweather.com kan je zien of er, en waar er gaten in de corona van de zon zitten.

Hieronder een foto van de zon met een duidelijk zichtbaar 'coronaal gat'.

 

coronalhole_sdo_200.gif

 

Zo'n wolk met protonen en electronen die van de zon naar de aarde gaat, noemen we de zonnewind. En als die zonnewind in aanraking komt met het aardmagnetisch veld, dan worden de deeltjes via de magnetische veldlijnen van de aarde naar de donkere kant van de aarde geleid... waar ze vervolgens botsen met stikstof en zuurstof moleculen in onze bovenste luchtlagen (ca 80 tot 200 km boven de aarde). Net als in een TL buis lichten die gasmoleculen dan op. En dat zien we als Noorderlicht.

Hoe je je dat kan voorstellen is op de onderstaande video weergegeven.

 

 

Afhankelijk van de dichtheid en snelheid van de zonnewind onstaat meestal het groene noorderlicht, bij heel zwak noorderlicht is het wit, bij zwaardere stormen ontstaan er ook paarse en rode kleuren. Op het filmpje kan je goed zien dat het Noorderlicht een 'cirkel van licht' is rond de magnetische Noordpool. Voor de zuidpool werkt het precies zo.

Sterker nog, alle planeten met een magnetisch veld, zoals bijvoorbeeld Saturnus en Jupiter, kennen van dergelijke 'cirkels van licht' rond hun magnetische polen.

De intensiteit van de zonnewind heeft niet alleen effect op de kleur, maar ook op de grote van de cirkel. Hoe sterker de zonnewind is, hoe groter de cirkel rond de magnetische pool, dus hoe zuidelijker het Noorderlicht te zien is.

En dat is precies de verklaring waarom er in Laukvik op de Lofoten zo vaak Noorderlicht te zien is. Bij een gemiddelde zonnewind als gevolg van regelmatig voorkomende coronale gaten, loopt de 'cirkel van licht' vaak precies over Laukvik op de Lofoten.

Hieronder een afbeelding van de 'cirkel van licht' op 6 oktober jongstleden, vroeg in de avond.

aurora-forecast-northern-hemisphere.jpg

 

Onder welke omstandigheden is het noorderlicht te zien?

Een heel belangrijke voorwaarde is dat het helder is, de bewolking zit tot max 11 km hoogte en die dekt dus het zicht af van het noorderlicht. Half bewolkt is wel heel mooi, dat maakt het noorderlicht nog wat spannender en levert vaak heel mooie foto`s op. Weer een groot voordeel voor Laukvik is dat er aan de kust meer beweging zit in het weer.

Vaak komen in de loop van de avond toch opklaringen waar door je het poollicht mooi kunt zien. Niet voor niets valt in Laukvik niet zo veel sneeuw in tegenstelling van bijvoorbeeld Lapland.

maan

vrij zicht naar het noorden

polarlight center

Dus bij een lage verwachting van Noorderlicht moet je toch elk kwartier minstens even naar buiten en dan kan je vrijwel zeker aan het eigen strand van byzonderereizen wat op nog geen 150 meter van het gasthuis ligt, mooi noorderlicht zien.

De foto`s zijn gemaakt op beide september en oktober reizen waar de gasten vrijwel elke dag het noorderlicht gezien hebben. 

Noorderlicht Noorwegen
Noorderlicht Noorwegen
Noorderlicht Noorwegen
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht bij lage activiteit
Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten
Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten
Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht
Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht
Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht

Zelf het noorderlicht zien?

Byzonderereizen.nl heeft ruim 15 jaar ervaring in het aanbieden van Noorderlichtreizen op de Noorse Lofoten. Ons gasthuis staat bij Laukvik met rondom vrij uitzicht naar de hemel boven zee of bergen. De kans om het Noorderlicht bij ons te zien is dan ook erg groot. Tijdens al onze noorderlichtvakanties hebben onze gasten het noorderlicht kunnen bekijken. Meer informatie? Neem contact met ons op!