Floortje naar het einde van onze achtertuin....

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 22:51

Onlangs was Floortje op bezoek op het vuurtoren eiland in onze 'achtertuin'. En aanstaande donderdag 9 november om 21.25 wordt dat uitgezonden. Uitzending gemist?

Nou ja, in onze achtertuin..... bij wijze van spreken dan..... Het gaat om het vuurtoreneilandje (rechter pijl) dat op ongeveer op 25 kilometer afstand ligt, noord-westelijk van ons 'bushok aan zee' (linker pijl).  Voor wie wel eens mijmerend bij de middernachtzon en een kampvuurtje bij ons van de Noorse zee heeft genoten, is dit een bekend plaatje. Onze Noorderlicht gasten herinneren zich misschien het zwakke schijnsel van de vuurtoren van Litløya. 

Op Litløya woont onze achterbuurvrouw, de 60-jarige Elena. Na een journalistieke en humanitaire carrière in het Midden-Oosten gooide Elena zeventien jaar geleden het roer radicaal om door dit onbewoonde eiland, inclusief vuurtoren, te kopen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Daar heeft ze een aardige strijd met de Noorse staat voor moeten leveren. Maar het is haar gelukt, heel knap!

Veertien jaar lang was Elena de enige bewoner van Litløya, tot timmerman Frode haar in 2020 kwam helpen met klussen, ze verliefd werden en hij zich bij Elena op haar eiland voegde.

Floortje reist via de adembenemend mooie Noorse kust naar het koppel. Elena en Frode laten Floortje op Litløya kennismaken met de uitdagingen én de voordelen van een leven binnen de poolcirkel.

De vuurtoren is te bezoeken, wie weet verwerken we dat in een van de volgende zomerreizen.... ?

Trouwens, als je heel goed kijkt kan je als het donker is het lichtje van de vuurtoren van Litløya op onze noorderlicht webcam zien. Precies onderaan in het midden, 1 seconde aan, 5 seconden uit. 

Reactie plaatsen

Reacties

e.p.van der Sluis
8 maanden geleden

Ik ben benieuwd naar jullie zomerreizen!

Jos
8 maanden geleden

Beste E.P. van der Sluis, je bent van harte welkom opeen van de komende voorlichtingsavonden, iedere tweede woensdagavond van de maand.
Jos