In Nederland en op de Lofoten hetzelfde Noorderlicht zichtbaar!

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 22:07

Op spaceweather.com werd al gewaaarschuwd dat er op de zon een flinke explosie had plaatsgevonden. De zonnewind, bestaande uit het plasma dat daarbij weggeslingerd wordt, leek precies gericht op de aarde.

En vanavond, 5 november 2023, bleek dat te kloppen. Het was een spectaculaire avond met noorderlicht dat wij nog nooit zo kleurrijk hebben gezien. En het leuke is ook dat het rode noorderlicht dat wij hier nu in het zuiden zagen, precies hetzelfde rode noorderlicht is dat vanuit Nederland in het noorden zichtbaar was. De rode kleur van noorderlicht zit op zo'n 200 kilometer hoogte. Hoger dan het groene licht dat op 80 tot 120 kilometer hoogte zit. En omdat het noorderlicht zowel vanuit Nederland als vanuit Noord Noorwegen achter de horizon zat, ongeveer boven Zuid Noorwegen, zagen we allebei alleen het bovenste gedeelte, dus de rode gloed. Op nu.nl zijn ook mooie foto's te zien.

Later op de avond werd de zonnewind minder sterk en kwam het noorderlicht wat noordelijker te liggen, waardoor de hemel hier weer groener kleurde!  

Meer weten? Bekijk dan bijvoorbeeld de actuele voorspelling van het noorderlicht.

Zelf op jacht naar het noorderlicht? Sinds vandaag staan de data voor de noorderlicht winterreizen 2025 op de site!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.