Midwinterdagmaan op de Lofoten

Gepubliceerd op 1 januari 2021 om 15:03

Het was voor ons een nieuwe ervaring: de zogenaamde  "midwinterdagmaan".  Al een paar dagen hebben we hier 24 uur per dag de maan in het zicht. Hij draait om ons heen en vandaag, op 1 januari 2021 om 13 uur stond de maan precies in het noorden.  Het gebeurt niet vaak dat dit te zien is. Behalve dat de maan rond deze periode vol moet zijn, moeten we ook nog het geluk hebben dat er weinig bewolking is. Bijzonder om te ervaren. Bijna buitenaards en sprookjesachtig mooi.

De maan in het noorden, vanaf de Lofoten zicht op de Vesteralen.

Ondanks de zeer  korte dagen in deze tijd van het jaar, zijn de kleuren tussen 10 en 2 vaak heel mooi. Veel blauw, roze en oranje in de lucht. Zelfs de zee kleurt mee. Prachtig.

We wensen iedereen het allerbeste voor 2021.
Bovenal blijf gezond!

Liz en Jos.

Reactie plaatsen

Reacties

Hannie Joziasse
3 jaar geleden

Wat geweldig om bijna maanondergang boven horizon want ik zie bijna nooit, kan ook bij Vlissingen maar het lukt nooit dat ik snel in ochtend naar toe kan gaan., blijft nog proberen of het lukt?

Jos
3 jaar geleden

We hadden het geluk dat het de afgelopen periode met dagelijks 24 uur maan heel rustig en helder weer was. Super mooi!
Vanaf vandaag 6 januari is de zon in Svolvær al weer even te zien. Het gaat nu hard, iedere dag weer lichter. We gaan op zoek naar ons eerste straaltje direct zonlicht dit jaar! Een feestje...