Komt er extra sterk Noorderlicht?

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 11:31

Er gebeurt weer van alles op de zon, de zon wordt weer actiever. In de komende dagen gaan we hier in noord Noorwegen het effect van een nieuwe zonnevlek merken!

Een actieve zon wil zeggen dat er regelmatig uitbarstingen op de zon zijn. Uitbarstingen zijn met een speciale telescoop zichtbaar als zonnevlekken (voorzichtig, nooit rechtstreeks in de zon kijken! ).  

Hoe vaak die uitbarstingen voorkomen, verloopt cyclisch. Om de ongeveer 11 jaar start een nieuwe cyclus, en voor de deskundigen is te herkennen of een zonnevlek behoort tot de oude of de nieuwe cyclus.

Op de kaart van de zon van 11 november is de sunspot 2781 ingetekend. Deze uitbarsting behoort duidelijk tot de nieuwe cyclus. Daarom reden tot een feestje!

Amateur astronomer Alan Friedman nam op 8 november vanuit zijn eigen observatorium deze foto van de AR2781 zonnevlek. Hij noemt het een complete 'archipel van magnetische eilanden'. Zie de website www.spaceweather.com voor het hele verhaal.

Gisteren en vandaag was door de draaiing van de zon deze uitbarsting gericht op onze aarde. En daarom is het de komende dagen spannend! 

Over een dag of drie zullen de uitgestoten plasma deeltjes de aarde bereiken. Wat zal het effect zijn??

Wil je dit volgen? kijk dan op onze pagina over de verwachtingen van het noorderlicht. Daar vind je ook een nachtzicht camera waarop je 's nachts in zwart/wit het noorderlicht kunt zien.. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.