Arctisch Zeewier

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 11:44
zeewier Lofoten

Zeewier in overvloed... Maar wat kunnen we daar nou mee?

Zeewier is een superfood, maar hoe moet je oogsten, wanneer is de beste tijd, welke soorten zijn er en wat kun je er dan mee... In Noorwegen is steeds meer belangstelling voor deze groente uit zee.. 

Inmiddels hebben we wat geëxperimenteerd met verschillende soorten zeewier die we hier kunnen oogsten. Het zogenaamde truffelzeewier is momenteel favoriet. Het ziet eruit als shag, maar het smaakt als truffel. We gebruiken het in roomsaus voor pasta, op pizza's met creme fraiche en blauwe kaas en kruidenboter.  Het is makkelijk te herkennen, want het groeit op  blaaswier en het smaakt overduidelijk naar truffel. Het kan het hele jaar door geoogst worden, maar de beste periode is september-oktober.

Suiker- en vingerwier is hier ook rijkelijk aanwezig, maar daarvoor moeten we wat dieper het water in. Dat staat voor volgend jaar op het programma, als we onze boot weer operationeel hebben.

Zeetruffel Lofoten

Zeewier dat aanspoelt is over het algemeen niet bruikbaar om te eten, maar wel om de grond in de moestuin en de composthoop mee te verrijken.  We hebben inmiddels aardig wat kruiwagens wier vanaf het strandje deze kant op gesleept. Volgend jaar hopelijk grotere aardappels, nog smakelijkere wortels, boerenkool, snijbiet en tuinbonen :-)

Na het meedoen met een 'deel-en-win-actie' van  Lofoten seaweed, mogen we binnenkort met hen mee een dag  zeewier oogsten. We kijken er naar uit meer te leren over de verschillende soorten, waar en wanneer te oogsten en hoe te gebruiken. 

Wordt vervolgd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.