De papegaaiduikers zijn terug.

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 19:44

Eigenlijk wilden we blij en trots vertellen dat we de Wulp weer hebben gezien en gehoord! Het teken van de naderende lente... En dat klopt, we hebben er zelfs meerdere gezien. Het is alleen nog niet gelukt om ze goed te fotograferen.  Vandaag 14 april is een bijzondere dag voor een hele andere minstens zo indrukwekkende vogelsoort in Noord Noorwegen, ook wel 'de clown van de zee' genoemd.

We hebben het dan over de Papegaaiduiker, in het engels "Puffins", of in het Noors "Lundefugl". Wie ze eenmaal heeft gezien, vergeet ze nooit meer! Je kan ze hier bij Andenes, nog preciezer bij Bleik, bezoeken. Een schitterende dagtocht over de Vesterålen.

Papagaaiduikers in Noord Noorwegen

Als het enigszins mogelijk is, gelet op het weer, is het een vast onderdeel van onze zomerreizen.
Maar wat je dan niet kan zien, is dat deze vogels exact volgens de klok leven. Namelijk op 14 april, uitgerekend vandaag is de dag dat ze vanuit het nog koudere Noorden weer terugkomen op hun nest. Als echtpaar, samen met honderdduizenden anderen, om deze zomer weer voor nakomelingen te zorgen! 

Een puffin is echt een belevenis om te zien, een aandoenlijke vogel en een hele interessante manier om zich gezamenlijk te beschermen tegen de vele op de loer liggende zeearenden.
En net zo plotseling en massaal als ze komen, gaan de papegaaiduikers ook weer weg. Namelijk op 6 augustus!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.