Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Midzomernachtzon

Midzomernachtzon het mooist te zien op de Lofoten    

De midzomernachtzon wordt nog al eens verward met het noorderlicht en omgekeerd. Nu is er wel een verband tussen de zon en het noorderlicht.
De midzomernachtzon is alleen te zien boven de poolcirkel. Hoe noordelijker je komt hoe hoger midden in de nacht de zon aan de hemel staat. In Laukvik, vanaf het terras van noorderlichtgasthuis Kristine Moen Huset, is de midzomernachtzon te zien van 23 mei tot en met 23 juli. De zon gaat dan `s nachts niet onder.

Ons gasthuis staat op een A-locatie wat betreft het uitzicht voor de midzomernachtzon en het noorderlicht. Doordat het aan zee staat, zijn er vaak opklaringen in de avond en nacht.

Midzomernachtzon

De Lofoten eilanden in noord Noorwegen tijdens midzomernachtzon

De Lofoten eilanden in Noord-Noorwegen liggen twee tot driehonderd kilometer boven de poolcirkel. In de weken tussen 28 mei en 14 juli staat de middernachtzon dan ook behoorlijk hoog aan de hemel, rond 1 uur in de nacht staat de zon op haar allerlaagste stand. Midzomernachtzon reizen zijn in korte tijd zeer populair geworden. Natuurlijk kan je ook kiezen voor alleen B&B, zodat je overdag zelf kunt bepalen wat je gaat doen.

Naast de midzomernachtzon is er natuurlijk veel meer te zien en te doen op de Lofoten. De natuur is overweldigend, de combinatie van de stijle bergen en de zee is fantastisch. Je kunt er mooie bergwandelingen maken, leuke plaatsjes bezoeken, vissen en vogels spotten en in de midzomernachtzon periode zijn er vele soorten bloemen te zien.

Het speciale licht tijdens midzomernachtzon

Tijdens de midzomernachtzon-periode is rond middernacht het licht heel speciaal. De bergen en de zee kleuren vaak oranje, roze en paars-achtig. Als er tegen middernacht zeedamp binnendrijft ziet het er helemaal prachtig uit.

Maar ook de periode voor en na de midzomernachtzon zijn bijzonder. In die periode heb je prachtige langdurige zonsondergangen en zonsopkomsten. 

Het noorderlicht tijdens de midzomernachtzon

De zon en het noorderlicht zijn met elkaar verbonden. Vanaf de zon waait het hele jaar door een zonnewind die kan leiden tot noorderlicht. Alleen in de zomer is er teveel "gewoon licht van de zon".

Vanaf half september tot begin april is het `s avonds donker genoeg om het Noorderlicht te zien. 

De midzomernachtzon en de natuur

De midzomernachtzon heeft grote invloed op de natuur. Zodra de zon na 28 mei niet meer ondergaat, zie je de bomen en planten plotseling een enorme groeispurt maken.
Het gras hoef je op de Lofoten vrijwel nooit voor 28 mei te maaien, plots gaat het gras supersnel groeien en moet je tijdens deze midzomernachtzon periode in Noord-Noorwegen op de Lofoten minstens twee keer per week het gras maaien.
Aardappelen hebben hier maar 90 dagen nodig om te volgroeien, in Nederland 130. Ook broedende vogels zoals papegaaiduikers, alken, zeekoeten en Jan-van-genten profiteren van het overvloed aan licht.

Op "ons mensen" heeft het ook invloed. Je wilt eigenlijk niet naar bed, omdat het hier in de midzomernachten zo vreselijk mooi is. 

Genieten van de midzomernachtzon? De komende zomer organiseren we weer een aantal Eilanden reizen.

Meer weten?