Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Midzomernachtzon

Midzomernachtzon het mooist te zien op de Lofoten    

De midzomernachtzon wordt nog al eens verward met het noorderlicht en omgekeerd. Nu is er wel een verband tussen de zon en het noorderlicht. De midzomernachtzon is alleen te zien boven de poolcirkel. Hoe noordelijker je komt hoe hoger midden in de nacht de zon aan de hemel staat. In Laukvik vanaf het terras van noorderlichtgasthuis Kristine Moen Huset is de midzomernachtzon te zien vanaf 23 mei tot en met 23 juli. Dit gasthuis staat op een A-locatie wat betreft het uitzicht voor de midzomernachtzon en het noorderlicht. Bovendien zijn er vaak opklaringen in de avond en nacht.

Midzomernachtzon

De Lofoten eilanden in noord Noorwegen tijdens midzomernachtzon

De Lofoten eilanden in Noord-Noorwegen liggen twee tot driehonderd kilometer boven de poolcirkel. De midzomernachtzon staat daar dan ook behoorlijk hoog aan de hemel, rond 1 uur in de nacht staat de zon op haar allerlaagste stand. Midzomernachtzon reizen zijn dan ook razend populair en worden volledig verzorgd. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een Fly & Drive reis keurig verzorgd en overdag kan je zelf bepalen wat je gaat doen. Naast de midzomernachtzon is er natuurlijk veel meer te zien en te doen op de Lofoten. De natuur is overweldigend, de combinatie van de stijle bergen en de zee is fantastisch. Je kunt er mooie bergwandelingen maken, leuke plaatsjes bezoeken, vissen en vogels spotten en in de midzomernachtzon periode zijn er vele soorten bloemen te zien.

Het speciale licht tijdens midzomernachtzon

Tijdens de midzomernachtzon-periode is met name rond middernacht het licht heel speciaal. De bergen en de zee kleuren vaak oranje, roze en paars-achtig. Als er tegen middernacht zeedamp binnendrijft ziet het er helemaal prachtig uit. De periode voor en na de midzomernachtzon zijn minstens zo bijzonder. Vier weken voor en vier weken na de midzomernachtzon-periode heb je prachtige langdurige zonsondergangen en zonsopkomsten. De kleuren zijn dan nog mooier eigenlijk dan tijdens de midzomernachtzon. Zie midzomernacht of zomer-reizen.

De zon en het noorderlicht tijdens midzomernachtzon

De zon en het noorderlicht zijn met elkaar verbonden. Op de zon haar coronale gaten waaruit materiaal/gassen ontsnappen en die met de zogenaamde zonnewind de ruimte ingestuwd worden. Zijn deze gaten op de aarde gericht dan heb je na circa 4 dagen noorderlicht op de noord- en zuidkant van de wereldbol. Als er echt uitbarstingen op de zon zijn en ze op de aarde gericht zijn, dan heb je al binnen 2 dagen goed noorderlicht. Laukvik ligt heel gunstig om het noorderlicht te kunnen zien, zelf bij lage noorderlicht activiteiten is vrijwel op elke heldere avond het noorderlicht te spotten. Het groene spektakel is vanaf eind augustus weer te zien. Tijdens de midzomernachtzon periode is er ook noorderlicht, maar omdat het niet donker wordt, is dat niet te zien. Zie herfst noorderlicht groepsreizen of Fly & drive noorderlichtreizen voor de individuele reizen.

De midzomernachtzon en de natuur

De midzomernachtzon heeft grote invloed op de natuur. Zodra de zon na 23 mei niet meer ondergaat, zie je de bomen en planten plotseling een enorme groeispurt maken. Het gras hoef je op de Lofoten vrijwel nooit voor 23 mei te maaien, plots gaat het gras supersnel groeien en moet je tijdens deze midzomernachtzon periode in Noord-Noorwegen op de Lofoten minstens twee keer per week het gras maaien. Ook broedende vogels zoals papegaaiduikers, alken, zeekoeten en Jan-van-genten profiteren van het overvloed aan licht. De toeristen uit bijvoorbeeld Nederland vinden het vaak lastig om een goed dag- en nachtritme te behouden vanwege het overvloed aan licht. Je wilt eigenlijk niet naar bed, omdat het in de midzomernachten bij helder weer het zo vreselijk mooi is. Tijdens de zomerreizen kan je genieten of van de midzomernachtzon of van de periode er net na met de mooie zonondergangen. Op 23 mei wordt hier op de Lofoten de langste dag geviert. Voor de gasten van ons gasthuis Kristine Moen Huset ontsteken we net als vele anderen een groot vuur, aan zee. Voor de B&B en Fly & Drive gasten hebben we nog enkele plaatsen beschikbaar in Juni. 

Interesse in deze magisch mooie reis? Neem dan contact met ons op.