Boven de poolcirkel wordt het weer lichter!

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 16:29
Heerlijk om de zon weer te zien en te voelen!

Het is ieder jaar weer een speciaal moment als we na 7 januari in de buurt van Svolvær weer de zon op kunnen zoeken.

Niks zo normaal alsdat de zon ieder dag opkomt, alleen hier boven de poolcirkel is dat anders. Net als met veel dingen. En pas als je iets een tijdje mist weet je het extra te waarderen, en dat doen we dan ook, echt!

Zodra de wintertijd ingaat, worden de dagen hier heel snel korter. Vanaf 7 december komt de zon helemaal niet meer op. Dat betekent niet dat het dan de hele dag donker is. In tegendeel! Het licht dat er is, is heel mooi.  

Tijdens de Mørketid genieten we heel erg van de vaak roze en blauwe gloed overdag. We zijn veel buiten. De dagen zijn alleen vrij kort. Dat is wat ons tegen houdt om in deze donkere periode groepsreizen te organiseren. Maar misschien moeten we dat toch eens een keer experimenteren (laat ons weten als je eens de mørketid wil ervaren).

Maar hoe mooi die periode ook is. Het is echt heel speciaal om na vijf weken weer rechtstreeks de zon te zien. Afgelopen week zijn we er speciaal op uitgetrokken om de warmte van de zon te voelen en natuurlijk een paar foto's te maken.  

Eind januari komt de zon bij ons weer boven de berg uit en kunnen we in Laukvik i Lofoten ook weer genieten van direct zonlicht. En dan gaat het hard met het steeds lichter worden.

Half februari hebben we weer net zo veel licht als in Nederland. En op 23 mei gaat de zon helemaal niet meer onder... Maar liefst 24 uur zon per dag. Ook heel speciaal, maar neemt niet weg dat we dan weer toe leven naar het moment dat we de eerste sterren en natuurlijk het Noorderlicht kunnen zien.

De seizoenen zijn hier heel extreem aanwezig en die afwisseling is super mooi.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.