Lofotens Noorderlicht in Groningen!

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 15:35

Voor wie geinteresseerd is in het Noorderlicht is er de komende maand een unieke mogelijkheid! Het Noorderlicht zoals zich dat bij ons in Laukvik op de Lofoten eilanden manifesteert, kan je dan beluisteren in Groningen!

"The Lights Which Can Be Heard" is een artistiek onderzoeksproject van Sébastien Robert samen met Rob Stammes van het Polarlightcenter in Laukvik i Lofoten naar de geluiden van het Noorderlicht. 

In verschillende inheemse gemeenschappen in het noordpoolgebied doen geruchten de ronde over de hoorbaarheid van Aurora Borealis. Ondanks de talrijke getuigenissen ontkende de westerse wetenschappelijke gemeenschap decennialang het bestaan ervan. Totdat in de jaren vijftig enkele hypothesen over hun oorsprong naar boven kwamen. Vandaag de dag zijn die nog steeds onderwerp van debat.

Van de verschillende theorieën denken sommigen dat de waarnemer/luisteraar in zijn omgeving de natuurlijke VLF-radiogolven (Very Low Frequency) kan waarnemen die door het noorderlicht worden geproduceerd. Sommige natuurlijke elementen, zoals mineralen of kristallen, zouden als ontvangers fungeren en de elektromagnetische radiogolven transformeren in het hoorbare, akoestische spectrum.

De geluiden van het Noorderlicht is onderdeel van het project ‘Obsoletely New!’ dat van 23 september tot en met 22 oktober 2024 te zien en te beluisteren is in Sign in Groningen.  Dit multidisciplinaire project omvat installaties van Finn Wagner, Sébastien Robert, Brigitte Louter, Igor Bobeldijk die linken naar natuurwetenschappelijke, technologische processen met research-achtige inslag. 

Ze gaan uit van ongebruikelijke aannames. Netten beëindigen hun rol in de menselijke leefomgeving en keren zich tegen ons, Aurora Borealis verheft haar stem live van de Lofoten, watervlooien bepalen ons zicht op tijd en ruimte, robotcreaturen bevolken koelsystemen van datacentra.
 Oude technieken en methodes ontsnappen aan de controle; nieuwe scheppingen en functies ontstaan buiten de mens om.

Als je bent geweest, laat ons eens horen wat je er van vond. We zijn erg benieuwd, maar voor ons is het net te ver om zelf te gaan kijken en luisteren!

Liz en Jos, Byzondere Reizen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.