Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Sneeuwscooter tocht

Sneeuwscooter tocht

Sneeuwscooter rijden, je kunt uitstekend een sneeuwscooter tocht maken in Noord-Noorwegen, Zweden en Finland. Op de Lofoten is het maken van een sneeuwscootertocht “gelukkig” aan banden gelegd.

Hier op de Lofoten mag je alleen met sneeuwscooters rijden als je het nodig hebt voor je werk. Boeren die aan bosbouw doen kunnen ontheffing krijgen om sneeuwscooter te rijden. Bovendien is het landschap op de meeste plaatsen op de Lofoten niet zo geschikt voor een sneeuwscooter tocht vanwege de steile bergen. 

Een sneeuwscooter tocht is een aparte ervaring

Sneeuwscooter rijden is een beetje te vergelijken met motorcross. Alleen val je niet makkelijk om met een sneeuwscooter. Wij raden aan om, voor je een sneeuwscooter tocht maakt eerst een dag of vijf zes naar de Lofoten te komen. Daar kan je prachtige sneeuwwandelingen maken met onze sneeuwschoenen, als je wilt kun je een boottocht maken rond het eiland “Austvågøy” naar een fjord of een mooie vissershaven. Bezoek dan ook nog even Svolvær en het Aquarium en verlaat dan ons Kristine Moen Husel en rijdt richting Tromsø of Zweden voor het beleven van een sneeuwscooter tocht over goed aangegeven routes.

Sneeuwscooter sport

In Noorwegen en Zweden is het inmiddels uitgegroeid tot een erkende sport wat vergelijkbaar is met motorcross. Er worden wedstrijden gereden maar ook wordt er aan stunt rijden gedaan. Springschansen en andere hindernissen worden genomen, de rijders maken zelfs saldo`s in de lucht. Samische jongeren zijn zeer bedreven in het sneeuwscooter rijden omdat de sneeuwscooters ook gebruikt worden bij het bijeendrijven van de rendieren.

Sneeuwscooters niet alleen voor een sneeuwscooter tocht maar juist voor werkzaamheden

Sneeuwscooters worden in Noord Noorwegen ook veel gebruikt bij verschillende werkzaamheden. Op de Lofoten door boeren die de gezaagde bomen uit de bossen halen en vervoeren met aanhangers achter de sneeuwscooter. Ook de bouwers van elektriciteitslijnen gebruiken de sneeuwscooter veel in het besneeuwde landschap. Dan is het eigenlijk vrijwel het enige voertuig wat goed bruikbaar is met sneeuw. De reddingsdienst en het rode kruis beschikken ook over sneeuwscooters.

Tijdens de sneeuwwandelingen komen we wel boeren tegen met sledes vol hout. Een sneeuwscooter tocht wordt vanwege het geluid dat deze apparaten produceren juist aan banden gelegd op de rustige Noorse Lofoten. 

Belevenis van een sneeuwscooter tocht rijden

Een sneeuwscooter tocht is een belevenis, het nadeel is dat het geluid maakt en stinkt naar benzine. Het rijden met sledehonden is daar in tegen veel aantrekkelijker, vrijwel geen geluid en een geweldige belevenis om met de honden te mogen werken. Ook dit kan je meemaken op onze Noorderlichtreizen