Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Rendieren in Noorwegen

De meeste rendieren in Noorwegen zijn eigendom van de “samen”, vroeger ook wel “Lappen” genoemd (Lappen is nu een scheldwoord). In het zuiden van Noorwegen zijn nog wel wilde rendieren (op de Doverfjel). De rendieren in Noorwegen in het Noorden, lopen vrij rond in de natuur.

Bezoek de houders van rendieren in Noorwegen

Tijdens de herfst- en winterreizen van Byzonderereizen bezoeken we vaak Laila, die samen met haar man rendieren houdt op het eiland Hynøya. (zie noorderlichtreizen) Laila verteld veel over de Samische cultuur en over het speciale van de Rendierhouderij in noord-Noorwegen.

Rendieren in Noorwegen

 

Rendieren in Noorwegen op de Vesterålen

Heel uniek zijn de rendieren in Noorwegen op Hynøya. Drie Samische families werken met dieren op dit eiland. Deze dieren blijven, in tegenstelling tot de rendieren in Noorwegen op andere plaatsen, het hele jaar door op het eiland.

Deze dieren verblijven in de zomer op eilanden langs de kust van Troms en Finmarken. In de winter worden de rendieren in Noorwegen van de eilanden begeleid naar het binnenland van Troms en Finmarken. De voornaamste reden is het aanbod van eten en de overlast van muggen in de zomer in het binnenland. De dieren worden, als deze niet naar de eilanden worden verplaatst, helemaal lek gestoken.

Houden van rendieren in Noorwegen 

De Samen zijn eigenaar van de Rendieren in Noorwegen en in het noorden van Zweden en Finland. Zij houden deze dieren met de hele familie van te leven. Alles wordt gebruikt van het dier.

In de eerste plaats leveren de rendieren in Noorwegen natuurlijk vlees. Dat zul je zeker een keer eten als je deelneemt aan een reis met Byzondere Reizen. De pels van de rendieren in Noorwegen wordt gebruikt als leer voor broeken, mutsen etc. Het leer is van een heel zacht soort en daarmee comfortabel.

De huiden van rendieren in Noorwegen worden ook verkocht als sierkleed voor op de vloer of op een stoel. De geweien worden gebruikt voor souvenirs, handvaten van messen, en als heel gewei verkocht aan toeristen. Ook de botten worden weer gebruikt voor sierraden. Op vele plaatsen in noord-Noorwegen zie je langs de weg kraampjes waar rendier dingen verkocht worden.

Wilde rendieren in Noorwegen

De rendieren in Noorwegen zijn in de meeste gevallen in eigendom, maar daarmee zijn het nog geen tamme dieren. De dieren leven gewoon in het wild, kalven in het wild en worden vaak ook in het wild geslacht.

Zieke rendieren in Noorwegen

Alleen op de Doverfjel zijn wilde rendieren in Noorwegen die geen eigenaar hebben. Op dit moment zijn er grote problemen met de rendieren daar omdat zij een besmettelijke (en voor de rendieren dodelijke) ziekte dragen. Er worden nu hekken geplaatst zodat de zieke dieren zich niet vermengen met de gezonde dieren. In de komende jaren wil men de wilde populatie uitdunnen om zo grip te krijgen op deze ernstige ziekte. Deze ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. De meeste rendieren in Noorwegen worden gehouden in Finmarken en Troms. 

De Samen, de eigenaren van de meeste Rendieren in Noorwegen

De meeste Samen wonen in Noorwegen, daarnaast wonen er Samen in Zweden en een klein deel in Finland en noord Rusland. De hoofd stad van de Samen, waar ook het parlement zetelt is in Kautokeino.

Alleen het Samisch volk mag rendieren houden in Noorwegen.  Als je deelneemt aan een noorderlichtreis van Byzonderereizen, dan krijg je gegarandeerd rendieren heel dichtbij te zien, dat is echt uniek voor Noorwegen. Je mag ze zelfs voeren en aaien.

Zelf rendieren in Noorwegen bezoeken?

Wil je zelf de rendieren in Noorwegen bezoeken? Neem contact met Byzonderereizen in Noorwegen op, en wij zorgen er voor dat jij de rendieren in het echt kunt zien, ruiken en voelen. Dat kan met een georganiseerde reis, een volledig geregelde fly & drive reis, of tijdens een bezoek aan onze Bed & Breakfast.