• Ideale ligging
 • Afwisselende programma's
 • Persoonlijke service
 • Kleine groepen
 • Huiselijke sfeer

  Noorderlicht

  Noorderlicht en de zon

  Noorderlicht en de zon hebben alles met elkaar te maken. Het noorderlicht is een fenomeen wat eigenlijk iedereen wel een keer wil zien.

  De meest gestelde vraag is wanneer en waar kan je het noorderlicht het beste zien? De andere vraag is hoe ontstaat het noorderlicht en onder welke omstandigheden kan je het zien.

  In dit artikeltje kan je de antwoorden vinden op deze vragen en bovendien kan je de foto`s zien die gemaakt zijn bij het zogenaamde “lage activiteit”.

  Het noorderlicht in Noorwegen bij lage zonneactiviteit

  Ontstaan van het noorderlicht

  Het noorderlicht ook wel poolicht genoemt onstaat eigenlijk op de zon. Als het noorderlicht ontstaat door sterke activiteiten op de zon met enorme uitbarstingen dan kan je het zelfs in Nederland zien.

  Nu beweren deskundigen dat de zon de komende jaren niet meer actief zal zijn en dat er dus vrijwel geen uitbarstingen zullen plaatsvinden. Nu blijkt als de zon niet actief is, er juist wel grote gaten op het zonne oppervlak ontstaan. Uit deze gaten ontsnappen stoffen en gassen die de ruimte worden ingeslingerd.

  Deze gassen en stoffen gaan minder snel richting de aarde dan bij een uitbarsting. Maar juist in het gebied een paar honderd kilometer boven de poolcirkel geeft deze gassen en stoffen bijna ieder heldere dag mooi noorderlicht. Laukvik en het noorderlicht gasthuis van Byzonderereizen.nl staat voor dit noorderlicht op een perfecte plek met 100% goed uitzicht naar het westen, het noorden en het oosten. Bekijk de foto`s die het bewijs zijn van mooi noorderlicht met slechts 1 tot 2 KP op de schaal van 9 KP.

  Wat is het Noorderlicht

  Noorderlicht ontstaat door dat bepaalde gassen en materialen afkomstig van de zon en die mee gevoerd worden door de zonnewind het beschermende schild van de aarde binnendringen. Op 200 km tot 80 km hoogte botsen deze moleculen tegen dit schild van zuurstof en stikstof. Dan ontstaat eigenlijk pas echt het noorderlicht. Afhankelijk van de dichtheid van deze stoffen en de snelheid van de zonnewind onstaat meestal het groene noorderlicht, bij heel zwak noorderlicht is het wit, bij meer materiaal ontstaan er ook paarse en rode kleuren. Het materiaal wat noorderlicht veroorzaakt is magnetisch en wordt in een ovaal rond het magnetische noorden aangetrokken. Het mooie is dat dit magnetische veld precies over de Lofoten heen loopt en daar door heel vaak te zien is ook bij een lage activiteit. Als de “apps” en de informatie “sites” melden dat er laag of zwak noorderlicht verwacht wordt, dan is in Laukvik vrijwel altijd goed noorderlicht te zien.

  Noorderlicht Noorwegen
  Noorderlicht Noorwegen
  Noorderlicht Noorwegen
  Noorderlicht bij lage activiteit
  Noorderlicht bij lage activiteit
  Noorderlicht bij lage activiteit
  Noorderlicht bij lage activiteit
  Noorderlicht bij lage activiteit
  Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten
  Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten
  Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht
  Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht
  Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht Noorwegen Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht bij lage activiteit Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten Noorderlicht zicht op de Noorse Lofoten Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht Noorderlichtreizen - het zicht op Noorderlicht

  Onder welke omstandig heden is het noorderlicht te zien?

  Een heel belangrijke voorwaarde is dat het helder is, de bewolking zit tot max 11 km hoogte en die dekt dus het zicht af van het noorderlicht. Half bewolkt is wel heel mooi, dat maakt het noorderlicht nog wat spannender en levert vaak heel mooie foto`s op. Weer een groot voordeel voor Laukvik is dat er aan de kust meer beweging zit in het weer.

  Vaak komen in de loop van de avond toch opklaringen waar door je het poollicht mooi kunt zien. Niet voor niets valt in Laukvik niet zo veel sneeuw in tegenstelling van bijvoorbeeld Lapland.

  Dus bij een lage verwachting van Noorderlicht moet je toch elk kwartier minstens even naar buiten en dan kan je vrijwel zeker aan het eigen strand van byzonderereizen wat op nog geen 150 meter van het gasthuis ligt, mooi noorderlicht zien.

  De foto`s zijn gemaakt op beide september en oktober reizen waar de gasten vrijwel elke dag het noorderlicht gezien hebben. Bekijk ook onze Noorderlichtreizen

  Zelf het noorderlicht zien?

  Byzonderereizen.nl heeft ruim 15 jaar ervaring in het aanbieden van Noorderlichtreizen op de Noorse Lofoten. Ons gasthuis staat bij Laukvik met rondom vrij uitzicht naar de hemel boven zee of bergen. De kans om het Noorderlicht bij ons te zien is dan ook erg groot. Tijdens al onze noorderlichtvakanties hebben onze gasten het noorderlicht kunnen bekijken. Meer informatie? Neem contact met ons op!