Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Himmeltinden

De Himmeltinden is de hoogste bergtop op het eiland Vestvågøy. De top steekt 962 meter boven de zeespiegel uit en geeft als je op de top staat en prachtig uitzicht over de Vest Lofoten eilanden.

Himmeltinden (vrij vertaald; hemel top) is een karakteristieke bergtop die een kilometer of tien van Leknes (hoofdplaats van de gemeente Vestvågøy) staat. Op het eiland Austvågøy staan nog veel meer van dit type bergen die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te beklimmen.

Klimroutes op de Himmeltinden

Er zijn meerdere routes om op de top van de Himmeltinden te komen. Een van deze routes geldt als een ware uitdaging. Deze route naar de top van de Himmeltinden is zwaar en steil.

De beklimming aan de andere kant van de berg noemt men hier een “Noorse familie toer” en is toegankelijker voor minder ervaren klimmers. Toch is ook deze gemakkelijkere route voor Nederlanders toch wel pittig. Byzondere Reizen biedt tijdens haar vakanties tochten met de mooiste uitzichten, op bergen die ook voor de minder ervaren klimmers te beklimmen zijn. 

Zonder klimtuig de Himmeltinden beklimmen

Himmeltinden en o.a. de Matmora die op Austvågøya staat kun je te voet beklimmen, zonder klimhulpmiddelen. Een paar goede bergwandelschoenen en een goede conditie zijn wel een voorwaarde. Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je omhoog gaat en laat je informeren door je gastheer of vrouw waar het pad begint om de Himmeltinden te beklimmen, en wat de weerverachting is voor deze dag. Mist, regen of sneeuw kunnen gevaarlijk zijn. Het is niet raadzaam deze tocht onervaren en/of alleen te ondernemen. 

Bergwandelen op de Himmeltinden

Bergwandelen op en rond de Himmeltinden wordt steeds populairder. Wil je liever met een gids op stap kijk dan even rond en informeer waar je dat kunt regelen, of vraag het aan onze gastheer of -vrouw tijdens jouw verblijf in ons Noorderlicht Gasthuis.

Byzonderereizen maakt op haar reizen ook altijd een paar bergwandelingen. In de winter doen we dat natuurlijk met sneeuwschoenen, waardoor de beleving wordt verrijkt. Omdat veel paden slecht of niet gemarkeerd zijn is het lastig om de juiste routes te vinden. Wij raden dan ook aan altijd met een gids op pad te gaan. 

De Himeltinden en andere Lofoten bergen zijn stijl en daardoor wat zwaarder om te beklimmen. De paden bestaan uit smalle wildpaden die niet altijd even makkelijk zijn om te belopen. Je kunt (wandel)stokken meenemen voor de balans en om de knieen wat te ontzien.

Uitzicht vanaf de Matmora met zicht op Grunførfjord

Foto van van Hooidonk, genomen vanaf de Matmora met zicht op Grunførfjord

 

Prachtige bergen zoals de Himmeltinden beklimmen bij Laukvik op de Lofoten 

Vanuit Laukvik zijn vele bergwandelingen te doen en zeer zeker de moeite waard. De Himmeltinden is niet de enige keuze. Bij alle wandelingen wordt je beloond met prachtige uitzichten over het ruige berglandschap met verrassende vegetatie en dieren.

De fjorden die onder je liggen zien er van bovenaf heel anders uit met prachtige groene kleuren in het water dat soms lijkt op bewegend noorderlicht.

Je hoeft niet direct de bijna 1000 meter van de Himmeltinden op te klimmen, ook wanneer je de 400 meter hoge Gjersvollheia beklimt kun je het prachtig gekleurde water in het Grunførfjord zien.

Door slijtage is het pad aan de zeekant wel wat lastiger geworden, vooral na veel regenval. Echter vaak kun je door net naast de paden te lopen toch een goeie route vinden door de vegetatie. De Himmeltinden is mooi maar de bergen rond Laukvik zijn zeer zeker net zo mooi.