Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

Noorderlichtreizen

Byzonderereizen, dé noorderlicht specialist. 

Ook altijd al een noorderlichtreis willen maken? Gun jezelf deze bijzondere ervaring!

Byzonderereizen biedt unieke Noorderlicht groepsreizen naar de Lofoten aan. 

Tot nu toe hebben onze gasten op alle noorderlichtreizen het noorderlicht daadwerkelijk gezien, soms 1 avond soms wel vier avonden per reis. Door het Polar Light Centrum is bijgehouden wanneer het noorderlicht het meest is gezien. 

Laukvik is de allerbeste plek om het noorderlicht te zien, mede door het vrije uitzicht naar het noorden (150 meter lopen naar zee). De bewolking breekt vaak aan de kust en die opklaringen maakt de ligging heel gunstig.

Christine Moen Huset en het noorderlicht
Een prachtig noorderlicht te zien vanaf ons strand
Groene strengen noorderlicht op ons eigen strand op de Lofoten
Het noorderlicht bekijken in een unieke setting in Noorwegen
Een prachtige schemering met Noorderlicht bij ons Gasthuis op de Noorse Lofoten
Het noorderlicht boven ons gasthuis in Noorwegen
Noorderlicht tijdens onze noorderlichtreis in Noorwegen
Het Noorse Noorderlicht op de Lofoten
Harleys & Noorderlicht
Prachtige sfeerbeelden van een Noorderlichtreis en ons Gasthuis op de Lofoten
IMG_0380.JPG
Parchtig noorderlicht lijnenspel in Noorwegen
Christine Moen Huset en het noorderlicht Een prachtig noorderlicht te zien vanaf ons strand Groene strengen noorderlicht op ons eigen strand op de Lofoten Het noorderlicht bekijken in een unieke setting in Noorwegen Een prachtige schemering met Noorderlicht bij ons Gasthuis op de Noorse Lofoten Het noorderlicht boven ons gasthuis in Noorwegen Noorderlicht tijdens onze noorderlichtreis in Noorwegen Het Noorse Noorderlicht op de Lofoten Harleys & Noorderlicht Prachtige sfeerbeelden van een Noorderlichtreis en ons Gasthuis op de Lofoten IMG_0380.JPG Parchtig noorderlicht lijnenspel in Noorwegen

Noorderlichtreizen op de Lofoten

Ook deze herfst en winter veel kans om het noorderlicht te zien

Op alle noorderlichtreizen bieden we een afwisselend en aantrekkelijk programma, aangepast aan de weersituatie.

Wat kun je verwachten op onze noorderlichtreizen?

 • Ons gezellige gasthuis Kristine Moen Huset staat op de allerbeste locatie op de Lofoten om het noorderlicht te kunnen spotten. Het heeft namelijk vrij uitzicht naar het noorden. Zo kun je ook bij lage noorderlichtactiviteit toch heel mooi noorderlicht zien. Bovendien zijn hier aan de kust vaak opklaringen; en een heldere lucht is ook een belangrijke voorwaarde.
 • We zitten op slechts 150 meter van de oceaan, zonder storend omgevingslicht. Het is hier nog echt donker.
 • We maken mooie wandelingen in een grote verscheidenheid aan prachtige landschappen. In de winter gaan we natuurlijk sneeuwwandelen met onze makkelijk te monteren sneeuwschoenen
 • We maken vaartochten op momenten dat het weer dat toelaat. We varen onder meer naar het wereldberoemde Trollfjorden.
 • We maken een sledehondentocht of bezoeken een Samische familie die rendieren houdt. Zij vertellen ons over het leven van het Samenvolk en we zijn erbij als de rendieren gevoerd worden.
 • We maken excursies naar Henningsvaer, Kabelvåg en Svolvær met o.a. een bezoek aan het Lofoten Aquarium waar veel verteld wordt en te zien is over het leven onder water rond de Lofoten
 • We bezoeken het Vikingmuseum in Borg, als de gasten dat willen.
 • We brengen altijd even een bezoek aan het Polarlightcenter van Rob en Therese, die veel nuttige informatie geven over het noorderlicht. Het Polarlightcenter bevindt zich op zo'n 200 meter van ons gasthuis.
 • Transfer met de SAS of Norwegian, met vertrektijden rond 11.00 uur vanaf Schiphol.
   

Elke heldere of halfbewolkte avond en nacht bestaat er grote kans het noorderlicht te zien; de verwachtingen over de kans op noorderlicht krijgen we elke dag binnen.
Verder hebben we verschillende zeer informatieve DVD's over het noorderlicht, die in het gasthuis te bekijken zijn.

01-rekken-vol-stokvis-Laukvik-Lofoten.jpg
02-dubbele-regenboog-Lofoten-kust.jpg
03-herfstkleuren-Kabelvåg-Lofoten.jpg
04-Noorderlicht-gasthuis-winter-Laukvik.jpg
05-kustwandeling-kloof-Laukvik.jpg
06-kabeljauw-vangst-op-Stabben-Lofoten.jpg
07-bijzonder-noorderlicht-Laukvik.jpg
08-noorderlicht-kleurvariaties-Lofoten.jpg
09-volle-maan-boven-kust-Lofoten.jpg
10-noorderlicht-vanaf-strandje-bijzondere-reizen.jpg
11-noorderlicht-gasthuis-november-Lofoten.jpg
12-terras-noorderlicht-gasthuis-zeezicht-Lofoten.jpg
13-noorderlicht-slingers-Lofoten.jpg
14-snel-bewegend-noorderlicht-Lofoten.jpg
15-rustpauze-dagexcursie-Laukvik-Lofoten.jpg
16-weerspiegelingen-in-water-Laukvik.jpg
17-Ranghildalen-herfst-Laukvik.jpg
18-Ranghildalen-wandeltocht-herfst-Lofoten.jpg
19-beweeglijk-noorderlicht-rechtboven-ons.jpg
20-kleurrijk-noorderlicht-Lofoten-Laukvik.jpg
21-Noorderlicht-in-Svolvær.jpg
24-skrei-vangst-winter-Lofoten.jpg
25-kabeljauwvangst-Stabben-winter.jpg
26-sneeuwwandelen-in-bergen-Lofoten.jpg
27-sneeuwschoenen-wandeling-Lofoten.jpg
28-schaatsen-februari-Lofoten.jpg
29-sledehonden-farm-excursie-Noorwegen.jpg
30-samische-familie-rendieren-Noorwegen.jpg
32-ijssculpturen-Laukvik-Lofoten.jpg
32-koffiepauze-tijdens-sneeuwwandeling-Lofoten.jpg
01-rekken-vol-stokvis-Laukvik-Lofoten.jpg 02-dubbele-regenboog-Lofoten-kust.jpg 03-herfstkleuren-Kabelvåg-Lofoten.jpg 04-Noorderlicht-gasthuis-winter-Laukvik.jpg 05-kustwandeling-kloof-Laukvik.jpg 06-kabeljauw-vangst-op-Stabben-Lofoten.jpg 07-bijzonder-noorderlicht-Laukvik.jpg 08-noorderlicht-kleurvariaties-Lofoten.jpg 09-volle-maan-boven-kust-Lofoten.jpg 10-noorderlicht-vanaf-strandje-bijzondere-reizen.jpg 11-noorderlicht-gasthuis-november-Lofoten.jpg 12-terras-noorderlicht-gasthuis-zeezicht-Lofoten.jpg 13-noorderlicht-slingers-Lofoten.jpg 14-snel-bewegend-noorderlicht-Lofoten.jpg 15-rustpauze-dagexcursie-Laukvik-Lofoten.jpg 16-weerspiegelingen-in-water-Laukvik.jpg 17-Ranghildalen-herfst-Laukvik.jpg 18-Ranghildalen-wandeltocht-herfst-Lofoten.jpg 19-beweeglijk-noorderlicht-rechtboven-ons.jpg 20-kleurrijk-noorderlicht-Lofoten-Laukvik.jpg 21-Noorderlicht-in-Svolvær.jpg 24-skrei-vangst-winter-Lofoten.jpg 25-kabeljauwvangst-Stabben-winter.jpg 26-sneeuwwandelen-in-bergen-Lofoten.jpg 27-sneeuwschoenen-wandeling-Lofoten.jpg 28-schaatsen-februari-Lofoten.jpg 29-sledehonden-farm-excursie-Noorwegen.jpg 30-samische-familie-rendieren-Noorwegen.jpg 32-ijssculpturen-Laukvik-Lofoten.jpg 32-koffiepauze-tijdens-sneeuwwandeling-Lofoten.jpg

Noorderlicht, een uitdaging voor fotografen

Het fotograferen van het noorderlicht blijft een enorme uitdaging voor fotografen.
Maar ook tijdens de gevarieerde dagprogramma's bieden onze auto- en vaartochten, bergwandelingen (met sneeuwschoenen) en waddentochten volop gelegenheid tot fotograferen.

Het lage zonlicht staat garant voor prachtige kleuren aan de hemel, in de oceaan en op de (besneeuwde) bergen. Wij kennen hier de mooiste plekjes en die delen we graag met onze gasten. Sterk punt van Byzonderereizen is dat we alle activiteiten makkelijk kunnen aanpassen aan het soms extreme winterweer. 

Leuk en opvallend is dat de laatste jaren steeds meer stellen deelnemen die nooit eerder een groepsreis maakten. Nu blijkt dat ze de kleine groep bij ons en de sfeer die er heerst het erg leuk gevonden hebben. Reden temeer om het ook eens te proberen.

tip: Eric Fokke geeft hier een mooie uitleg over het fotograferen van het Noorderlicht, en toont vele mooie voorbeelden.
 

Het noorderlicht

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel van grote orde.
Bij heldere avonden kun je meestal genieten van het noorderlicht. Zelfs als er geen uitbarstingen op de zon zijn zien wij toch vaak noorderlicht. Laukvik op de Lofoten is één van de beste plekken om het spectaculaire poollicht te zien. Bij zwakke activiteit op het oppervlak van de zon zien we het nooderlicht in het noorden, bij veel activiteit recht boven ons hoofd. Het noorderlicht is dan heel beweeglijk, en heeft naast fel groen nog vele andere kleuren. Noorderlicht is een bijzonder fenomeen!
Maak je droom werkelijkheid en maak dit adembenemende schouwspel live mee!
De verwachting voor de komende jaren: mooi noorderlicht in verband met veel zonnewind. Elke dag informeren we de gasten over de verwachting van de komende avond.

Bijzondere winterreizen

De winterreizen zijn bijzonder door het lage zonlicht dat een ongekende kleurenpracht oplevert aan de hemel, op de bergen en in het water. Ook een schitterende oranje horizon 's avonds, in combinatie met het groene, dansende noorderlicht daarboven is uniek en zorgt voor zeer spectaculaire foto´s.

Een groot misverstand is dat het in de winter op de Lofoten alleen maar donker is. Van 6 december tot 5 januari komt de zon weliswaar niet boven de horizon, maar is het minstens vier uur per dag licht. Daarna lengen de dagen snel met een kwartier per dag. In de loop van februari is het al weer net zo lang licht als in Nederland. Voor de dagprogramma´s dus ruim voldoende daglicht.

Midzomernachtzon

Voor veel mensen is Noorwegen onlosmakelijk verbonden met het noorderlicht. Daarbij wordt dan wel voorbij gegaan aan de net zo fenomenale midzomernachtzon.

De midzomernachtzon is, volgens kenners, van eenzelfde schoonheid als het noorderlicht. De midzomernachtzon is alleen te zien in juni en tot 18 juli.

Arctisch gevoel nu ’dichtbij’ huis!

De Lofoten, een eilandengroep circa 200 km boven de poolcirkel, een kleine 2000 km noordelijk van Amsterdam (over de weg 2800 km). Dichterbij dan hier op de Lofoten, tussen de besneeuwde bergen met bevroren watervallen, kun je het Arctische gevoel niet vinden. ’s Morgens en ’s avonds zijn de besneeuwde bergen prachtig roze. Op “snøtruger”, zogenaamde sneeuwschoenen, maak je een wandeling in een prachtig natuurreservaat met rechtopstaande ijsschotsen en schitterende sneeuwsculpturen in een zich transformerend decor van bergen met wisselende kleuren en luchten. Dit reservaat is favoriet bij onze gasten. Fotografen zijn hier niet meer weg te slaan.

Kabeljauw

Viskotters uit heel Noorwegen komen naar de Lofoten en Vesterålen om de grote kabeljauwen (skreifisk) te vangen. Deze vissen komen vanaf de Barentszzee naar de Lofoten en Vesterålen om te paaien. Zij worden voor een groot deel bereid tot stokvis en klipvis.

Bijzondere vogels en dieren

Bijzonder in deze perioden zijn de Arctische zeevogels. Zij overwinteren hier en zijn juist nu op hun mooist, zoals de koningseider, ijseend, geelsnavelduiker, wilde zwaan, en de kleine alk. De zeearenden zijn in deze periode nogal actief en goed te lokken met een vers gevangen vis. Dat kan bijzondere foto´s opleveren. Rond Laukvik komen verder veel otters, vossen en hermelijnen voor, die zich juist in deze periode goed laten zien.

Door Norbert Kwint is een lijst samengesteld van de vogelsoorten die zijn waargenomen tijdens de Noorderlichtreis van 27 maart tot 3 april 2012. 

Boottochten

Uniek in de winter is een boottocht.  Vanaf het water zijn de fjorden nog mooier om te zien. Indrukwekkend zijn de wit besneeuwde bergen waar je langs vaart. Per schip door het witte winterse landschap is een bijzondere belevenis.

Excursies

Met eigen vervoer maken we excursies naar musea, kunstenaars en kunstenaarscentra. We bezoeken bijzondere plekjes op de Lofoten zoals Svolvær met haar winkels en bezienswaardigheden. Meestal plannen we deze excursies als het weer niet geschikt is voor de natuurwandelingen en boottochten.

Sneeuwwandelen

Het programma is ook in deze periode sterk gevarieerd. We maken een aantal sneeuw- en bergwandeltochten op “snøtruger”, een soort smalle rackets die je eenvoudig onder je bergschoenen kunt monteren. Iedereen kan het direct! Het is een onbeschrijfelijke belevenis om zo door het ongerepte besneeuwde berglandschap te lopen en te genieten van de winterlandschappen en fraaie uitzichten. Wij garanderen een onvergetelijke wintervakantie. De Lofoten bieden veel meer dan de traditionele wintersportlanden, door de bijzondere combinatie van zee, ijs, sneeuw en bergen.

Elanden op de Legendarische Lofoten

Herfstvakantie op de Lofoten met noorderlicht

In de komende jaren wordt hier op de Lofoten, en met name in Laukvik, veel noorderlicht verwacht. Niet zozeer door de uitbarstingen op de zon maar eerder door de "gaten die in het zonoppervlak zitten" waardoor grote wolken "Gassen" richting aarde kunnen ontsnappen. Dit zorgt voor mooi en regelmatig voorkomend noorderlicht. Juist op de breedtegraad waar Laukvik ligt is dat dan goed te zien.
Je kunt genieten van fantastische herfstkleuren op de Lofoten. De berghellingen zijn goudkleurig, met rode, bruine en gele tinten, je maakt er dan de kleurigste herfstwandelingen. De bewoners van de Lofoten vinden dit de mooiste en indrukwekkendste periode van het jaar. In de bergen vind je naast die diversiteit aan kleuren een grote verscheidenheid aan paddenstoelen en bessen. Een mooie natuurobservatie is het verzamelen van de trekvogels die zich klaarmaken voor de vogeltrek naar het warme zuiden. In de avond ontstaat het legendarische beweeglijke, ‘noorderlicht’, ook wel poollicht genoemd, waarvan je op een heldere avond kunt genieten.

Ook voor fotografen zijn dit heel geschikte reizen. En als je van tekenen en/of schilderen houdt, neem dan wat materiaal mee. Juist in deze periode zijn het licht en de kleuren heel erg mooi. We bezoeken een aantal galeries en musea. Natuurlijk staan ook een paar bergwandelingen op het programma, in de ongerepte natuur met geweldige uitzichten. Afwisselende reizen met actieve en iets minder actieve dagprogramma´s. Ook dit zijn echte natuurreizen.

Het winterlandschap

 

Reserveren of meer informatie?

Klik dan in de rechter kolom op uw reis naar keuze. Of bekijk eens op uw gemak de reisverslagen hieronder.

Extra informatie over de groepsreizen vindt u hier.
Natuurlijk kunt u geheel vrijblijvend gebruik maken van ons contactformulier.

Liz Geurts en Jos van Oosten.

REISVERSLAGEN Noorderlichtreizen

51534b40-670d-4a78-a8a3-241ee894b112.jpg

2018 Herfstreis 3

Afscheid 3e herfstreis Lofoten —————————————

In de sfeer van d’oude Sinterklaas

Even het nu volgende korte relaas Want we hebben allen enorm genoten Bij Jos en Liz op de mooie Lofoten En hoewel hier kerst al heeft toege … [ lees verder ]


herfstvakantie-noorwegen-ondergaande-zon.jpg

Fotoverslag Noorderlicht herfstreis 2017

Eind september maakten wij weer een prachtige groepsreis op de Lofoten waarbij we het Noorderlicht hebben meegemaakt. Bekijk hieronder de prachtige fotoserie over de samenstelling van de groep, de prachtige natuur en natuurlijk het overweldigende noorderlicht tij … [ lees verder ]


Een huskie tijdens de noorderlichtvakantie.JPG

Sledehondentocht tijdens de Noorderlichtvakantie

Margriet stuurde ons haar ervaring door:

Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij jullie en ik kijk daarom terug op een fijne week. De foto’s zorgen ervoor dat ik lang kan nagenieten en het aan anderen kan laten zien.

Veel hartelijke groeten,

[ lees verder ]


Prachtig wit rendier

Fotoverslag van de hersft noorderlichtreis

Bekijk het fotoverslag van de herfstreis op de lofoten (HR2-oktober 2016) met twee boottochten waarbij we veel vissen en zeearenden hebben gezien. We zijn naar de Henningsvær geweest, hebben bergwandelingen gemaakt en zijn op bezoek bij de rendieren geweest.

[ lees verder ]


IMG_0067.JPG

Vakantie lofoten 2016.png

20160205_03_haventje-van-Laukvik.jpg

Reisverslag bijzondere Noorderlichtreis februari 2016

Met enige vertraging kwamen de 10 deelnemers op donderdag 4 februari 2016 aan met het kleine propellervliegtuig op de luchthaven van Svolvær. Pas om half elf 's avonds zaten we met elkaar aan een heerlijke soep van Marijke. De Lofoten waren weer mooi wit door ee … [ lees verder ]


videoverslag noorderlichtreis.png

Noorderlicht herfst tafereel

Laukvik Lofoten.png

13 Noorderlicht 23-03 (13).jpg

Een fotoverslag van Peter Roels

Peter Roels maakte in maart 2015 tijdens een Noorderlicht reis van Byzonderereizen een prachtige fotoserie.

De foto's van Peter van het noorderlicht zijn, samen met een artikel van 2,5 blz., gepubliceerd in het tijdschrift “Heelal” van … [ lees verder ]


IMG_1138.JPG

Reisverslag herfstvakantiereis oktober 2014

Samenvatting van de herfstvakantie noorderlichtreis, oktober 2014

Deze reis valt precies in de herfst-schoolvakanties van de regio`s noord en midden in Nederland. Ook dit keer was de reis weer volgeboekt.

Op verzoek was dit een 10-daagse reis. Al … [ lees verder ]


reizen2014_0033.jpg

5e en laatste winter-noorderlichtreis 2014

Ook deze reis was volgeboekt en bestond uit een goedgehumeurd, gezellig gezelschap. Net als op de voorgaande noorderlicht/winterreizen zagen we op de eerste avond al heel mooi noorderlicht. Een beter begin kun je je natuurlijk niet wensen.

De volgende dag … [ lees verder ]