Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

13-daagse midzomernachtzon reis juli 2015 succesvol

13-daagse midzomernachtzon-reis juli 2015 succesvol!

De zomerreis van 7 t/m 19 juli met 11 deelnemers uit België en Nederland werd voor zowel de deelnemers als voor Marijke en Frans weer een reis om niet te vergeten.

Om half zes in de middag haalden we de gasten op van vliegveld Evenes. Er volgde een mooie autorit over de Ofoten naar de Lofoten. Onderweg aten we soep met broodjes, die door Marijke en Frans waren meegenomen. Rond 21 uur waren we “thuis” in Kristine Moen Huset. De deelnemers voelden zich direct al thuis in ons sfeervolle gasthuis.
Het werd een mooie midzomernacht met prachtige kleuren aan de horizon boven zee en de Vesterålse eilanden, waarop we uitkijken.

Woensdag 8 juli was een prima dag voor de volledige wandeling langs en over de Laukvik eilanden. Een zeer afwisselende wandeling vanaf Kristine Moen Huset door bossen, naar het dorp Laukvik. We bekeken de stokvisrekken die nog deels vol hingen met Skrei koppen. De gasten maakten kennis met de vele soorten bessenplanten en bloemen. Het “tij” was perfect om over het waddengebied door te lopen naar de eilanden die je met hoog water niet bereiken kunt. Voor lunch en koffiestop onderweg kozen we mooie plekjes natuurlijk. Het was droog, bewolkt met af en toe wat zon en met 12 graden was het wat aan de koude kant. Maar het was prima weer voor deze heerlijke wandeldag, en de middernachtzon was opnieuw prachtig.

Donderdag 9 juli bleek een geknipte dag voor een lange boottocht met de fraaie 66 jaar oude kotter Stabben. Het was mooi, overwegend zonnig weer met weinig wind maar wel met wat oude golven van de vorige dag. We voeren langs de prachtige Vesterålenkust en bezochten de papegaaiduikerkolonie en zagen ook veel andere zeevogels zoals alken, koeten, kuifaalsgolvers, jagers en natuurlijk veel zeearenden. Indrukwekkend, dat is het juiste woord. Terugvarend naar Laukvik genoten we van een super lekkere vissoep met stokbroodjes.

Vrijdag 10 juli was een warme zomerse dag met 20 graden! Perfect dus voor een wandeling in ons paradijs. Een fjord omringd door bergen en verder naar binnen wandelden we rond twee meren. Een keertje wandelden we een heuvel op voor het fraaie uitzicht, met een koffiestop op een mooie plek zodat ook de fotografen goed de tijd hadden voor hun hobby. Lunchen deden we bij de net nieuw geplaatste “Gapahaug”, een hut die aan één kant open is. En opnieuw werd het een heerlijke avond met prachtig mooi licht door de midzomerzon.

Op zaterdag 11 juli was het tijd voor een excursie met de busjes over drie eilanden met bezoek aan een eco-geitenboerderij, het strand, het vikingmuseum en natuurlijk diverse stops onderweg. Het was prima weer, met slechts 13 graden. 's Avonds genoot iedereen van een prachtige gefilterde midzomernachtzon met onvoorstelbare kleuren, met als dessert mistflarden die laag rond Kristine Moen Huset boven de graslanden hingen.

Zondag 12 juli was een perfecte dag voor een vaartocht met de Stabben. Op weg naar de janvangenten-kolonie ondekte Frans een dwergvinvis die zich steeds op enige afstand liet zien. Dat is zeker geen allerdaagse belevenis en was echt een kadootje van de natuur. De janvangenten-kolonie is altijd weer even indrukwekkend. Het zijn prachtige vogels die zo mooi vliegen. De jongen waren nog niet te zien, maar we zagen wel een wegvliegende zeearend en twee nieuwsgierige zeehonden. Later bezochten we nog een mooi fjord en visten daar wat, met redelijk succes. Met de ingewanden van de kabeljauw voerden we de meeuwen wat spectaculaire beelden opleverde voor de fotografen in de groep.

Maandag 13 juli was een voor onze gasten vrij te besteden dag. Het was zonnig weer en 18 graden. Er werd voornamelijk in de omgeving gewandeld, gefietst en gefotografeerd.

Op dinsdag 14 juli, het was 15 graden, gingen we de “heia” op, tot 535 meter hoog met prachtige uitzichten. Een pittige wandeling maar zeer zeker de moeite waard. Het hield niet op: het werd opnieuw een prachtige avond.

Woensdag 15 juli was het tijd voor een “cultuurdag” met een bezoek aan Kabelvåg en Svolvær. We brachten een bezoek aan het Lofotenaquarium, waar je een goed beeld krijgt van het het bodemleven rond de Lofoten. Het was halfbewolkt en 13 graden.

Op donderdag 16 juli nam iedereen deel aan de “kustdag”. We bezochten vele “bijzondere plekjes” langs de kusten van ons mooie eiland Austvågøy. We vermaakten ons met schelpen zoeken, vogels bekijken en natuurlijk niet te vergeten het “jutten” zodat de expositie rond Kristine Moen Huset en de werkplaats van Frans nog interessanter wordt. Deze groep heeft hier weer een mooie bijdrage aan geleverd.

Vrijdag 17 juli gingen we weer aan boord van de Stabben voor een vaartocht naar het fraaie Henningsvær. Door de stevige wind uit zuidwest die recht tegen de sterke stroom van de Gimsøystraum in raasde, onstonden er pittige, stijle golven van rond de twee meter hoog die de oude Stabben flink deden stijgeren. Met veel buiswater dat over het dek sproeide veel buiswater werd het een prachtige kermisatractie voor de gasten. Het weer was verder perfect, met zon en wolken wat heel mooie plaatjes opleverde.

Zaterdag 18 juli werd een dag met boven verwachting heel fraai weer, rond de 13 graden met veel wind. Een wandeling met 10 deelnemers naar de IJzermijn tot 450 meter hoog. Prachtige uitzichten en veel natuurschoon. Een heerlijke wandeling zelfs voor mensen met een beetje hoogtevrees.

Op zondag 19 juli brachten we de zeer voldane gasten, bij overwegend zonnig weer en 16 graden, naar de vliegbus die hen naar het vliegveld vervoerde. Alle gasten kwamen keurig volgens schema weer thuis.

bericht delen