Ideale ligging Afwisselende programma's Persoonlijke service Kleine groepen Huiselijke sfeer

De Lofoten en Vesterålen

Hoog in het noorden, voor de kust van Noord-Noorwegen, liggen de Lofoten, een groep eilanden in de Noord-Atlantische Noorse Zee, zo’n 300 kilometer boven de Poolcirkel.

Naast het noorderlicht, is deze eilandengroep bekend om de overweldigend mooie natuur, met ruige spitse bergen die uit zee oprijzen, prachtige fjorden en meren, sneeuwrijke winters en natuurlijk de middernachtzon en het indrukwekkende noorderlicht.
Vanwege het bijzondere licht en de grote verscheidenheid aan kleuren in de lucht, op de bergen en in het water is deze streek erg geliefd bij fotografen en beeldend kunstenaars.

Leven in zee

Als een muur van bergen strekken de Lofoten zich naar het zuidwesten uit, de Atlantische Oceaan in. Het omringende water is verrassend rijk aan zeeleven.
Je verwacht het misschien niet op deze locatie, maar in het Vestfjord, tussen het vasteland en de eilanden, vind je bijvoorbeeld 's werelds grootste diepzee koraalrif.
Er komen hier ook verschillende soorten walvissen voor, die je zomaar bij toeval kunt spotten. Het hele jaar door is er kans op het zien van orka's, vinvissen, grienden en bruinvissen.
Bij de Vesterålen kun je potvissen zien, maar alleen in de zomer.

Dieren op het land

De voedselrijke natuur op deze noordelijk gelegen eilanden zorgt ervoor dat veel dieren hier goed kunnen leven. Je kunt op wandelingen zomaar oog in oog komen te staan met bijvoorbeeld otters, elanden, rendieren, vossen, hermelijnen en lemmingen.

Vogeleilanden

De rijke combinatie van zee en land bieden een prima broedomgeving voor een groot aantal vogelsoorten. Er zijn broedkolonies van o.a. papegaaiduikers, jan-van-genten, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers.
Grote aantallen alken, zeekoeten, aalscholvers, eidereenden en kleine jagers vinden hun voedsel in de omringende wateren.
In de winter overwinteren hier Arctische vogels, zoals de koningseiders, ijseenden, geelsnavelduikers, ijsduikers, parelduikers en kleine alken.

Zeearenden

In deze streek vind je ook de grootste concentratie van imposante zeearenden. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij zonder dat je deze roofvogel, met een spanwijdte van ruim 2,5 meter, van dichtbij voorbij ziet vliegen. Ook de steenarend is een veel voorkomende vogelsoort.

Jacht, visserij en landbouw

De eerste bewoners arriveerden in het stenen tijdperk, zo'n 6.000 jaar geleden. Zij  leefden van de visvangst en de jacht. Deze eerste bewoners hebben niet veel  bewoningsresten achtergelaten, maar er zijn nog wel enkele grottekeningen van rendieren, orka’s en vogels te vinden.

Vikingen

Nadat de landbouw tot ontwikkeling was gekomen, het eerste graan werd zeker al zo'n 4.000 jaar geleden geoogst, vestigden een aantal belangrijke Viking hoofdmannen hun troon op de Lofoten.
In Borg op Vestvågøy is de grootste Vikingzaal ter wereld gevonden. De zaal is gereconstrueerd en is  onderdeel van het Vikingmuseum.

Door de eeuwen heen nam de visserij hier natuurlijk een belangrijke plaats in.
Al in 1103 vond de toenmalige koning Øystein de visserij zo belangrijk dat hij bij Vågan, dat rond 1100 het centrum van de visserij was, een kerk liet bouwen.
De visserij bracht de Lofoten vele jaren economische voorspoed.

Rorbu

Al in 1120 werden de eerste rorbu gebouwd. In deze eenvoudige hutten werden de vissers ondergebracht tijdens de maanden dat zij hun keuterboerderijtjes verlieten voor het harde en gevaarlijke leven van de kabeljauwvisserij.
Ook nu vind je nog veel rorbu op de eilanden, waar ze tegenwoordig vaak dienst doen als onderkomen voor toeristen.

Armoede

Vanaf de 14e eeuw werden de Lofoten belastingplichtig aan Bergen; aanvankelijk ingesteld door het Hanzeverbond, later overgenomen door andere overheersers.
Dit luidde een lange periode van economische onderdrukking en grote armoede in.
Pas rond 1860 veranderde hier het economische klimaat weer, toen er een spectaculaire wijziging in de trek van de haring plaatsvond.

Kabeljauw, stokvis en klipvis

De Lofoten zijn langer dan duizend jaar het centrum van de kabeljauwvisserij geweest.
Kabeljauw trekt in de periode van januari tot april van de Barentszee naar het zuiden en verzamelt zich in de wateren rond de eilanden om te paaien.
De gevangen kabeljauw wordt per twee stuks samengebonden aan de staarten en op stokken opgehangen en in de openlucht gedroogd; de zogenaamde stokvis.

Klipvis is de opengevouwen kabeljauw die gezouten wordt en vroeger op de klippen in de zon werd gedroogd.
Tegenwoordig gebeurt dit drogen in pakhuizen met grote ventilatoren.
Van de klipvis maakt men Bacalao.  Deze gedroogde vis was lange tijd het belangrijkste voedsel hier en werd over de hele wereld verkocht.
De stokvis en de klipvis zijn nog steeds het belangrijkste en zeker het bekendste exportproduct.

Meer weten?

- het noorderlicht op de lofoten

- waardevolle links

- aankomende reizen